Ekosystemrestaurering och rewilding
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1446 Ekosystemrestaurering och rewilding, 15,0 Hp
Ecosystem Restoration and RewildingÄmnen
Skogsbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp60 hp inom något av följande ämnen/utbildningsområden
- biologi
- skogsbruksvetenskap
- skogsvetenskap
- skogshushållning
- naturresursförvaltning
- miljövetenskap
15 hp ekologi
dessutom kunskaper på avancerad nivå motsvarande
15 hp skogsbruksvetenskap och 15 hp biologi
alternativt
30 hp biologi varav 15 hp ekologi.
Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att ge studenten en fördjupad förståelse för restaurering och återintroduktion av vilda djur, samt hur sådana åtgärder kan genomföras med hänsyn till olika målbilder och konflikter.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- identifiera behovet av restaurering eller rewilding i olika miljöer
- beskriva målen med restaurering och rewilding av djur eller ekosystemtjänster i olika ekosystem.
- föreslå lämpliga metoder, utsträckning och lokaler för restaurering och rewilding.
- beskriva processen för praktiskt restaurering/rewildingssarbete och för skapande av restaureringsplaner.
- planera uppföljning av restaurering och rewilding med lämpliga organismer att övervaka.
- kritiskt utvärdera behoven, kostnaderna, fördelarna och målkonflikter med restaurering och rewilding i olika fall.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen fokuserar på skogliga system och angränsande halvakvatiska och akvatiska miljöer, med särskild fokus på boreala system. Internationella utblickar till andra ekosystem inkluderas också. Studenten kommer efter avslutad kurs att kunna tillämpa de teoretiska kunskaperna för att skapa restaureringsplaner och planer för uppföljning, samt för att kritiskt diskutera och utvärdera behoven, nyttan och möjliga målkonflikter i samband med restaurering och rewilding.
Kursen behandlar restaurering och återintroduktion av arter, ekosystem och ekosystemtjänster, även kallat rewilding, i olika miljöer som skogar, våtmarker, gräsmarker och akvatiska system. Kursen behandlar de grundläggande begreppen inom restaurering och rewilding för att ge studenterna en gedigen teoretisk grund för praktiskt restaureringsarbete. Studenterna kommer att lära sig att identifiera restaureringsbehov och välja lämpliga metoder att genomföra lyckade restaureringsåtgärder. Planering och uppföljning av praktiska åtgärder utgör centrala fokusområdena i kursen. Kursen omfattar skalor från individer och populationer till restaurering och återintroduktion på landskapsnivå (till exempel inokulering av svampar på träd till återintroduktion av megaherbivorer).
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom kurslitteratur, både fysiska och onlineföreläsningar, grupparbeten, diskussioner och fallstudier samt fältexkursioner. Genom dessa metoder kommer studenten att förvärva kunskap om restaurering och återintroduktion av arter i skogar, ängar, våtmarker och akvatiska system.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- Syntes och muntlig presentation.
Följande moment är obligatorisk:
- Fältexkursioner
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända hemuppgifter
- Godkänt grupparbete
- Godkänt slutseminarium
- Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vilt, fisk och miljö