Bevarandegenetik
Information från kursledaren
Welcome to Conservation Genetics!
In this course, you will learn both theoretical and practical aspects of conservation genetics in a fun and engaging environment.
I look forward to meeting you and delving into conservation genetics together in Autumn 2025 .
Anita Norman
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1449 Bevarandegenetik, 15,0 Hp
Conservation GeneticsÄmnen
Biologi NaturvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp60 hp inom något av följande ämnen/utbildningsområden
- biologi
- skogsbruksvetenskap
- skogsvetenskap
- skogshushållning
- naturresursförvaltning
- miljövetenskap
15 hp ekologi
30 hp biologi på avancerad nivå varav 15 hp ekologi.
Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att ge studenterna avancerade kunskaper och praktiska färdigheter inom området bevarandegenetik och dess tillämpningar för bevarande av biologisk mångfald, förvaltning av fisk och vilt samt ekologisk restaurering.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- förklara varför bevarandegenetik är viktig för förvaltningen av vilda populationer och biologisk mångfald
- beskriva begrepp om genetik på art-, populations- och individnivå och hur det kan tillämpas på bevarande
- tillämpa genetiska koncept för att hantera populationer av vilda djur och biologisk mångfald som är specifik för problem vi står inför idag (t.ex. klimatförändringar, förlust av livsmiljöer, små populationsstorlekar etc.)
- ge exempel på fallstudier där genetik användes för bevarande och kritiskt bedöma orsakerna till bevarandegenetikfall som var framgångsrika och de som inte var framgångsrika
- beskriva aktuella metoder för provtagning och analys av genetiska data inom biologisk mångfaldsforskning och praktiskt bevarande
- koppla bevarandegenetik till ekologiska processer och andra bevarandemetoder och verktyg (t.ex. restaurering och rewilding)
- kunna uppvisa praktiska färdigheter för att genomföra bevarandegenetiska studier i fält, på laboratorium och genom modelleringar.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen kopplar bevarande till individers och populationers genetik och till praktiska implikationer och metoder. Begrepp som typer av genom, ploidi, heterozygositet och genaktivitet förklaras. Genetik på populationanivå behandlas inklusive begrepp som genetisk drift, naturligt urval, Hardy-Weinberg-principen och effektiv populationsstorlek och populationsstruktur. Alla dessa koncept kommer sedan att implementeras med bevarande av vilda populationer och biologisk mångfald där vi behandlar inavel, hybridisering, antropomorfa effekter och klimatförändringar. Det teoretiska ramverket kommer att kopplas till aktuella exempel på hur genetiska tekniker används i praktiskt bevarandearbete. Studenterna kommer att få erfarenhet av att ta itu med bevarande genetiska problem med hjälp av onlinedatabaser och genomföra analyser med hjälp av relevant statistisk programvara.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, seminarier, litteraturstudier, laborationer, beräkningsanalys, dataanalys och projektarbete
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- muntlig presentation
- datahantering
Följande moment är obligatoriska:
- uppgifter
- dataövningar
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkänd skriftlig tentamen
- Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vilt, fisk och miljö