Tillämpad populationsekologi
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-01-12 och 2025-02-02
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1453 Tillämpad populationsekologi, 15,0 Hp
Applied Population EcologyÄmnen
BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0001 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp60 hp inom något av följande ämnen/utbildningsområden
- biologi
- skogsbruksvetenskap
- skogshushållning
- skogsvetenskap
- naturresursförvaltning
- miljövetenskap
15 hp ekologi
Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att ge en teoretisk plattform inom populationsekologi och viktiga tillämpningar där populationsekologi kan lösa reella problem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- uppvisa en djupgående förståelse för populationsekologins tillämpningar, i synnerhet uthållig skötsel av beskattningsbara djurpopulationer och bevarandet av små populationer
- kritiskt granska publicerade studier, identifiera vilka data eller studier som är nödvändiga för att lösa skötselproblem och bevarandebiologiska utmaningar
- utföra alla steg i tillämpad populationsekologi, inklusive hur vetenskaplig litteratur används, datainsamling, dataanalys, och modellering för att förstå och förutsäga populationsutveckling
- kommunicera slutsatser skriftligt med hänsyn till olika målgrupper.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen ger grundläggande förståelse för viktiga teoretiska begrepp inom populationsekologi inklusive genetik, struktur, demografi, dynamik och stabilitet. Kursen fokuserar på tillämpningar för att lösa problem i praktiken och fördjupade analyser av utvalda aspekter behandlas. Kursen behandlar uthållig skötsel av beskattade djurpopulationer, samt svårigheter med bevarande av sällsynta eller hotade arter med hänsyn till demografiska och genetiska aspekter. Metoder presenteras för att erhålla beslutsunderlag vid bevarande och skötsel av populationer (ex. bedömningar av demografisk struktur och populationsstorlek, mm).
Genomförande
Genom en kombination av föreläsningar, litteraturstudier och laborationer erhålls grundläggande kunskap och teoretisk förankring. För att erhålla bättre förståelse för populationsekologi och för att förutsäga utdöenderisk eller populationsutveckling under olika scenarier används datorövningar där studenten analyserar data och använder data i modeller.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- informationssökning (vetenskaplig litteratur)
- kritisk granskning (inklusive kunskapsluckor)
- dataanalys och modellering och
- skriftlig kommunikation
Följande moment är obligatoriska:
- övningar
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkänd skriftlig tentamen
- Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vilt, fisk och miljö