Näringsfysiologi och fodervetenskap
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för DO0128
Läsåret 2024/2025
Näringsfysiologi och fodervetenskap (DO0128-20070)
2024-12-04 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Näringsfysiologi och fodervetenskap (DO0128-20009)
2023-12-01 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Näringsfysiologi och fodervetenskap (DO0128-20129)
2022-12-02 - 2023-01-15
Kursplan och övrig information
Kursplan
DO0128 Näringsfysiologi och fodervetenskap, 7,5 Hp
Nutritional physiology and feed scienceÄmnen
DjuromvårdnadUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2cNaturkunskap 2 (kan ersättas av Bi 1 och Ke 1)
Mål
Syftet med kursen är att ge studenten grundläggande kunskaper inom näringsfysiologi, fodermedel och utfodringsstrategier för friska hästar, hundar, katter och i viss mån exotiska sällskapsdjur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
översiktligt beskriva näringsämnenas kemiska uppbyggnad och deras upptag och omsättning i häst, hund och katt
redogöra för näringsbehov och utfodringsstrategier för friska djur, främst häst, hund, katt samt i mindre omfattning friska exotiska sällskapsdjur
beskriva och ge förslag på lämpliga foderråvaror och fodergivor till friska hästar, hundar och katter
översiktligt kunna redogöra för betydelsen av fodrets hygieniska kvalitet och hantering samt känna till vanliga foderhygieniska risker
övergripande känna till relevant fodermedelslagstiftning
Innehåll
Vid föreläsningar, obligatoriska övningar, grupparbeten, seminarier, case och problembaserad undervisning behandlas ämnesomsättning, fodervetenskap, näringsbehov, lämpliga foder och fodergivor samt relevant fodermedelslagstiftning.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment samt muntlig och skriftlig redovisning i samband med seminarium.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Tyvärr finns det ingen enskild bok som täcker alla delar av kursens innehåll. Kursböckerna är därför två:
Kursböcker
Nutrition and Disease Management for Veterinary Technicians and Nurses, 2015, 2 ed. Wortinger, A & Burns K. ISBN: 9781118509272.
Boken finns som e-bok på följande länk: (observera att du måste vara inloggad som SLU-student för att få åtkomst till boken)
http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&scope=site&db=nlebk&
db=nlabk&AN=1016320
Den här boken omfattar kunskaper på grundläggande nivå för allmän näringslära samt för utfodring av hundar och katter (även 3:e upplagan från 2024 går bra att använda detta år).
Utfodringsrekommendationer för häst, Rapport 289, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU, 2013. Länk till publikationen: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/thv/dokument/publikationer/utfodringsrekommendationer-for-hast_2013_rapport_289.pdf
Den här rapporten omfattar det huvudsakliga kursinnehållet för häst.
Observera att det material som tillhandahålls via föreläsningar, övningar och andra moment i kursen också ingår i kurslitteraturen.
Ytterligare referenslitteratur
Kursböckerna är på grundläggande nivå, för den som önskar fördjupa sig ytterligare rekommenderas följande litteratur:
Animal nutrition, (länk till e-upplaga, fritt tillgänglig för SLU-studenter) McDonald, P. m.fl. 7.e upplagan.
Omfattande och djupgående bok som omfattar mer än vad kursen innehåller, använd den som referenslitteratur.
Canine and Feline Nutrition (länk till e-upplaga, fritt tillgänglig för SLU- studenter)
Case, Daristotle, Hayek and Raasch
ISBN: 978-0-323-8. Boken omfattar mer än vad kursen innehåller, men använd den som referenslitteratur.
Husdjur - ursprung, biologi och avel (Sid. 164-264) Björnhag, G. m.fl.
ISBN: 91-36-02594-1
Finns flera exemplar på biblioteket, kan vara svår att köpa då den har utgått från förlaget. Boken tar på ett grundläggande sätt upp digestionsfysiologi, fodervärdering etc på ett komparativt sätt mellan olika arter.
Hundmatboken Sallander, M. m.fl. ISBN: 9170552495
Nutrient Requirements of … (cats; dogs; horses;..)
Finns för många olika djurslag och utgör grunden för t ex svenska utfodringsrekommendationer.
http://site.ebrary.com/lib/slub/Top?layout=search&nosr=1&frm=smp.x&p00
Hästsverige
En bra hemsida med olika fördjupningsnivåer på informationen. Ni förväntas kunna minst nivån "vet mer" efter genomförd kurs. Använd gärna denna sida för att får en orienterande ingång till hästutfodring.
Equine Applied and Clinical Nutrition - Health, Welfare and Performance (länk till e-upplaga, fritt tillgänglig för SLU-studenter) Geor R, Harris P and Coenen M
ISBN: 978-0-7020-3422-0. Boken är mycket omfattande och innehåller mycket mer än kursens innehåll, men kan användas som “uppslagsverk” och referenslitteratur.