Ledning av människor och organisationer under förändring
Hur går det praktiska förändringsarbetet till i en organisation? Vilka utmaningar, möjligheter och fallgropar finns längs vägen? I denna kurs får du kunskap och praktiska verktyg inom förändringsarbete, förändringsstrategier och lärprocesser så att du efter genomgången kurs självständigt ska kunna planera och leda förändringsprojekt i en organisation. Ledarskapets roll vid förändringar, orsaker till förändringsmotstånd och motivationsteorier är andra begrepp som tas upp på kursen. Du får möjlighet att reflektera över dig själv som förändringsagent i din nuvarande eller kommande professionella roll. Undervisningen sker i form av seminarier, arbeten i grupp och individuellt, med stöd av en interaktiv lärplattform. Du genomför ett mindre projektarbete i en organisation.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FÖ0469-30208 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0469
Läsåret 2024/2025
Ledning av människor och organisationer under förändring (FÖ0469-30064)
2025-01-20 - 2025-06-08
Läsåret 2022/2023
Ledning av människor och organisationer under förändring (FÖ0469-30212)
2023-01-16 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Ledning av människor och organisationer under förändring (FÖ0469-30278)
2022-01-17 - 2022-06-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0469 Ledning av människor och organisationer under förändring, 7,5 Hp
Leading humans and organizations during changeÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Omvärlden är i ständig förändring vilket är något alla organisationer på något sätt måste förhålla sig till. I denna kurs får du kunskap om förändringsprocesser i organisationer och du får redskap att leda och hantera förändringar i praktiken. Förändring leder ofta till oro och motstånd och som förändringsledare behöver du skapa motivation, delaktighet och kunna förklara nyttan med förändringen. En organisations förändring och utveckling hänger nära samman med dess förmåga att lära och kursen kommer att ge dig kunskap om lärprocesser och hur du som ledare kan utveckla en lärande organisation. Efter genomgången kurs ska du självständigt kunna planera och leda förändringsprojekt i organisationer.
Efter avslutad kurs skall studenterna kunna:
förklara grundläggande teorier och frågeställningar inom förändringsledarskap,
förklara betydelsen av lärande i utvecklingen av en organisation och kunna beskriva individuella och organisatoriska lärprocesser,
förstå komplexiteten i förändringar med hänsyn till individens behov ,
tillämpa olika verktyg som är lämpliga vid praktiskt förändringsarbete,
ta fram en plan för att initiera, genomföra och följa upp ett förändringsarbete i en organisation.
Innehåll
Kursen ger särskild insikt och tillämpning inom förändringsarbete, förändringsstrategier och lärprocesser. Vidare diskuteras ledarskapets roll vid förändringar, orsaker till förändringsmotstånd och motivationsteorier. Kursen tar upp och diskuterar verkliga exempel på förändringsprocesser i organisationer.
Kursen bygger på föreläsningar on-line, övningar individuellt och i grupp samt inläsning av litteratur. Undervisningen stöds av en interaktiv lärplattform. Studenten genomför ett mindre obligatoriskt projektarbete i en organisation.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examination sker genom en skriftlig hemtentamen, samt inlämningsuppgifter och seminarier.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Organisationsförändringar och förändringsledarskap. Tredje upplagan, 2019
Författare: Dag Ingvar Jacobsen
ISBN: 978-91-44-12927-3 [Organisationsförändringar och förändringsledarskap. Tredje upplagan, 2019]
(https://www.bokus.com/bok/9789144129273/organisationsforandringar-och-forandringsledarskap/) Kommentar: Länken går till Bokus, men priset kan variera mellan olika leverantörerFörändringsarbete i organisationer - om att utveckla företagskulturer. Andra upplagan, 2014.
Författare: Mats Alvesson , Stefan Sveningsson
ISBN: 9789147111688 [Förändringsarbete i organisationer om att utveckla företagskulturer. Andra upplagan, 2014.]
(https://www.bokus.com/bok/9789147111688/forandringsarbete-i-organisationer-om-att-utveckla-foretagskulturer/) Kommentar: Länken går till Bokus, men priset kan variera mellan olika leverantörer