Etik i organisationer och samhälle
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0503 Etik i organisationer och samhälle, 7,5 Hp
Ethics in organisations and societyÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 45 hpEngelska 6
Mål
Syftet med kursen är att ge studenter terminologi och färdigheter för att hantera etiska aspekter i professionella roller och i beslutsfattande.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- identifiera etiska dimensioner i professionella och personliga beslut med hjälp av begrepp och teorier,
- diskutera etiska argument och perspektiv, och
- analysera, presentera och argumentera för beslutsval som är grundade i etiska ställningstaganden.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen baseras på begrepp, modeller och teorier som speglas i etiska aspekter i olika empiriska kontexter och situationer. Ansvarstagande och hållbar utveckling utgör förutsättningar för kritisk granskning, dialog om intressekonflikter och dokumentation av etiska utgångspunkter. Empiriska problem från areella näringar utgör underlag för dialog och lärande i kursen.
Genomförande
Med hjälp av olika undervisningsformer främjas students lärande, utveckling och förmåga att reflektera över etiska ställningstaganden. Föreläsningar och övningar, såsom fallstudier, innefattar både individuellt arbete, arbete i små grupper samt arbete i helklass. Detta förutsätter att studenten förbereder sig individuellt inför seminarier och övningar.
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser: mellanmänskliga färdigheter, kritisk strategisk analys, konsekvensbedömning, normativ kompetens och systemtänkande.
Följande moment är obligatoriska:
- Externa föreläsningar
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Externa föreläsare och situationer i samhället som diskuteras i media vid kurstillfället.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända seminarier
- Godkända övningar
- Fullgjorda obligatoriska moment
- Godkänd skriftlig redovisning inklusive opponentskap
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se. SLU är ett PRME-certifierat universitet, Principles for Responsible Management Education (http://www.unprme.org/).Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogsekonomi