Konsumentbeteende och hållbar livsmedelskonsumtion
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0511 Konsumentbeteende och hållbar livsmedelskonsumtion, 15,0 Hp
Consumer behaviour and sustainable food consumptionÄmnen
Livsmedelsvetenskap FöretagsekonomiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande- 15 hp företagsekonomi eller 15 hp bioekonomimanagement avancerad nivå
- 15 hp livsmedelsvetenskap avancerad nivå
Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska 6.
Mål
Kursens syfte är att ge fördjupning i konsumentbeteende: vad påverkar konsumenters matval och -upplevelser, hur kan en hållbarare livsmedelskonsumtion främjas? Kursen syftar till att ge insikt i såväl kvalitativ som kvantitativ forskningsmetodik tillämpat på konsumentstudier och marknadsundersökningar.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- Beskriva, förklara och tillämpa generella teorier över konsumentbeteende och konsumenters matval.
- Relatera hållbar livsmedelskonsumtion till existerande teorier och modeller, och visa förmåga att kunna utveckla lösningar för hållbar livsmedelskonsumtion genom exempelvis produktutformning, kommunikation eller ”nudging”.
- Förstå, beskriva och tillämpa olika marknadsundersökningsverktyg och undersökningsmetoder både av kvalitativ och kvantitativ karaktär.
- Visa förmåga att planera och genomföra en konsumentstudie genom hela processen (planera, genomföra, analysera, presentera och utvärdera).
- söka och sammanställa kunskap genom vetenskaplig metod, visa ett kritiskt förhållningssätt till olika informationskällor, och ge slutsatser för forskning, praktik och policy.
Innehåll
Kursen omfattar teoretisk fördjupning med olika tematiska inriktningar: konsumentbeteende, kvalitetsupplevelser, lärande, motivation, värderingar och drivkrafter i konsumentens val och beteenden.
Kursen beaktar genomgående hållbarhetsperspektiv, vilket även omfattar hur nya konsumentbeteenden och hållbar konsumtion påverkar aktörer i värdekedjan för livsmedel och hur interaktioner i denna kedja förändras genom exempelvis nya distributionskanaler, kommunikationsmetoder, processer för gemensamt värdeskapande och nya vägar för möten mellan producent och konsument.
Kursen omfattar föreläsningar, seminarier, övningar, workshops och projektarbete.
Projekt som omfattar konsumentundersökningar av både kvalitativ och kvantitativ karaktär, samt en litteratursammanställning.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- Skrivande och presentationsteknik
- Databassökning i bibliotekets databaser
- Kunskapssammanställning enligt systematisk metod, inklusive analys och kunskapssyntes
Följande moment är obligatoriska:
Närvaro på obligatoriska moment (seminarier, workshops, presentationer, handledning och tillfällen för examinationer).
Genomförda och godkända examinationer i form av presentationer och inlämningsuppgifter såsom rapporter, reflektioner och uppsatser.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
-Rapporter och uppsats
-Presentationer
-Reflektiva texter
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges fysiskt på campus, delvis i särskilda distanssalar för campusöverskridande kurser. Vissa moment kan hållas helt på distans, men för andra krävs campusnärvaro.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle