Ridkonst och hästutbildning - ridhäst II
Studenten arbetar med färdighetsträning på fördjupad nivå i en disciplin (dressyr eller hoppning); dressyr motsvarande kraven för MsvA-nivå gällande hästens lösgjordhet och form samt programridning på MsvB–nivå; hoppning av hinder av olika utseende och karaktär upp till 135 cm och banhoppning motsvarande 130-nivå enligt "anvisningar för stilhoppning" på utbildade äldre hästar. Studenten hanterar och rider yngre hästar i en ålder av fyra till sju år med utgångspunkt från hästarnas individuella utbildningsnivå. Studenten gör egen analys, dokumentation och utvärdering av ridning på de olika hästarna. Studenten utformar, tillämpar och analyserar individuell träningsplanering ur ett träningsfysiologiskt perspektiv för den yngre hästen och presenterar detta muntligt och skriftligt. Studenten diskuterar, bedömer och utvärderar problemsituationer avseende ridning och utbildning av unga hästar. Studenten övar på att bedöma hästar för sport och avel i åldersintervallet 3-7 år i ett internationellt perspektiv innefattande exteriör, gångarter och hoppteknik. Studenten sköter och vårdar hästar, utrustning och tillhörande anläggning. Projektarbetet görs inom ämnesområdet ridkonst och hästutbildning.
Information från kursledaren
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HO0128-40089 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HO0128
Läsåret 2022/2023
Ridkonst och hästutbildning - ridhäst II (HO0128-40104)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2020/2021
Ridkonst och hästutbildning - ridhäst II (HO0128-20064)
2020-12-03 - 2021-06-06
Läsåret 2019/2020
Ridkonst och hästutbildning - ridhäst II (HO0128-30250)
2020-02-20 - 2020-06-07
Kursplan och övrig information
Kursplan
HO0128 Ridkonst och hästutbildning - ridhäst II, 10,0 Hp
Equestrian riding and training of the riding horse IIÄmnen
Hippologi HippologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 10,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
90 hp hippologi varav 15 hp Ridkonst och hästhantering II och 15 hp Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet.Alternativt hippologexamen ridlärare/stallchef 120 hp.
Förkunskapskravet kan också uppfyllas på annat sätt som ger motsvarande kunskaper.
Mål
Kursen syftar till att ge fördjupad kunskap om och färdighet i ridning samt utbildning av ridhästar på olika nivåer. Kursen syftar även till att, på en fördjupad nivå, utveckla förmåga till problematisering, analys och syntes kring häst, ryttare och hästhållning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
grundutbilda yngre hästar på fördjupad nivå i en disciplin (dressyr eller hoppning) och rida utbildade hästar av olika typ och temperament på ett sätt som främjar hästens långsiktiga hållbarhet samt integrerar ridlära i praktisk ridning,
bedöma olika hästars exteriöra förutsättningar, temperament och mognadsprocess för arbete samt konsekvenser av detta för utbildning och träningsupplägg,
analysera och utvärdera sin egen prestation med stöd av grundläggande idrottspsykologiska och fysiologiska teorier,
redogöra för, jämföra och värdera olika utbildnings-, selekterings- och tävlingssystem för ridhästar i ett internationellt perspektiv,
-tillämpa sina kunskaper inom det hippologiska området och självständigt arbeta mot uppsatta mål med hästar, utrustning, stall och kringområden med hänsyn taget till hållbarhet, säkerhet, god arbetsmiljö, djurskydd, smittskydd, hygien samt etik.
Innehåll
Studenten arbetar med färdighetsträning på fördjupad nivå i en disciplin (dressyr eller hoppning) enligt följande: - dressyr motsvarande kraven för Svenska Ridsportförbundets (SvRF) tävlingsklass i dressyr Medelsvår B (MsvB) – Medelsvår A (MsvA)-nivå gällande hästens lösgjordhet och form samt programridning på MsvB–nivå. - hoppning av hinder av olika utseende, karaktär och teknisk svårighetsgrad upp till SvRF:s tävlingsklass i hoppning 130 - 135 cm. Banhoppning motsvarande 120-nivå enligt "anvisningar för stilhoppning" på utbildade äldre hästar. Studenten hanterar och rider yngre hästar i en ålder av fyra till sju år med utgångspunkt från hästarnas individuella utbildningsnivå. Studenten gör egen analys, dokumentation och utvärdering av ridning på de olika hästarna. Studenten utformar, tillämpar och analyserar individuell träningsplanering ur ett träningsfysiologiskt perspektiv för den yngre hästen och presenterar detta muntligt och skriftligt. Studenten diskuterar, bedömer och utvärderar problemsituationer avseende ridning och utbildning av unga hästar. Studenten övar på att bedöma hästar för sport och avel i åldersintervallet 3-7 år i ett internationellt perspektiv innefattande exteriör, gångarter och hoppteknik. Studenten tränar att leda stallarbete och att självständigt sköta hästar, utrustning och tillhörande anläggning. Projektarbetet görs inom ämnesområdet ridkonst och hästutbildning. I kursen förekommer obligatoriska övningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig tentamen, godkända praktiska prov, godkänt projektarbete och godkända inlämningsuppgifter. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Utbildningsanordnaren tillhandahåller de hästar som är en förutsättning för utbildningens genomförande. Studenten är ansvarig för skötseln av tilldelad skolhäst.**Avbruten praktik**
En student kan bli underkänd och får då avbryta den praktiska utbildningen med levande djur om det finns en påtaglig risk att studenten på grund av grov oskicklighet kan komma att skada djur, annan person, sig själv eller värdefull egendom om hen fortsätter att delta i den praktiska utbildningen. En individuell åtgärdsplan ska bestämmas för studenten och delges denne skriftligen. Planen ska upprättas av kursansvarig institution i samråd med studievägledare och berörd student. I denna plan, som beslutas av programstudierektor, ska anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan få från institutionen och när kontrollen av att dessa brister åtgärdats kan äga rum. Av planen ska också framgå hur kontrollen ska gå till. En student har rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i den praktiska undervisningen med levande djur förrän programstudierektor har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Litteraturlista
- Litteraturlista [Litteraturlista] (https://slunik.slu.se/kursfiler/HO0128/40089.2122/LITTERATURLISTA.pdf)