Ridkonst och hästhantering - islandshäst II
Information från kursledaren
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-03-17 och 2025-04-07
Andra kursvärderingar för HO0137
Läsåret 2023/2024
Ridkonst och hästhantering - islandshäst II (HO0137-10162)
2023-08-28 - 2024-03-19
Läsåret 2022/2023
Ridkonst och hästhantering - islandshäst II (HO0137-10182)
2022-08-29 - 2023-03-21
Kursplan och övrig information
Kursplan
HO0137 Ridkonst och hästhantering - islandshäst II, 15,0 Hp
Equestrian riding and horse management - Icelandic horse IIÄmnen
Hippologi HippologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Inverkan och rörelser | 4,0 | 0102 |
Ridlära 2 | 6,0 | 0103 |
Rid- och träningslära | 5,0 | 0104 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
35 hp hippologi, varav- 10 hp hästens biologi
- 25 hp ridkonst
Mål
Kursen syftar till att, på en fördjupad nivå och med en ökad grad av självständighet, ge färdighet i och förståelse för att rida, hantera och sköta hästar i olika åldrar. Kursen syftar även till att ge fördjupad kunskap om skötsel av hästars närmiljö.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
assistera vid sadeltämjning och inridning av unghäst,
arbeta med islandshästar på fördjupad nivå från marken,
rida, på fördjupad nivå, skolad islandshäst i skritt, trav, galopp och tölt med ändamålsenlig sits, inverkan och balans som främjar hästens långsiktiga hållbarhet och gångarternas utveckling samt redogöra för rid- och gångartslära i ett fördjupat perspektiv och omsätta detta vid praktisk problemlösning,
rida, på grundläggande nivå, i flygande pass med fokus på övergångar mellan gångarterna,
reflektera över och diskutera sin egen färdighetsutveckling i ridning samt diskutera och applicera grundläggande idrottspsykologiska teorier vid prestation,
ge exempel på samt tillämpa fysisk träning för att höja ryttares prestation,
redogöra för grundläggande begrepp inom skoning, teorier inom balansering och skoningens påverkan på gångarterna,
redogöra för islandshästens användning och islandshästsektorns organisation med tonvikt på avels- och tävlingsarrangemang samt utbildningssystem i ett internationellt perspektiv,
diskutera och analysera biologiska, etiska och djurskyddsmässiga frågeställningar i relation till hästens skötsel, arbete, inlärning, utveckling och hållbarhet samt tillämpa sina kunskaper inom det hippologiska området,
arbeta med hästar, utrustning och stall med kringområden med en ökad grad av självständighet, ur ett hållbarhetsperspektiv och med hänsyn taget till säkerhet, ergonomi, arbetsmiljö, djurskydd, smittskydd, hygien samt etik.
Innehåll
Studenten deltar i de moment som ingår i inridning. Genom föreläsningar och studiebesök studeras den unga hästens hantering och uppväxtmiljö. Studenten studerar med en större grad av självständighet rid- och gångartslära och tränar sin färdighet i skol- och gångartsridning. Särskild vikt läggs vid att träna hästen för långsiktig hållbarhet.
I ett teoretiskt och praktiskt perspektiv diskuteras hästens förutsättningar för arbete och utveckling utifrån individuella behov. Olika utrustning och träningsmetoder diskuteras. Student utför på grundläggande nivå analys av ekipage ur ett helhetsperspektiv som omfattar hästen och ryttarens utbildningsnivå samt diskuterar lämplig utrustning. Studenten tränar avsuttna övningar för ryttare självständigt och i grupp.
Studenten deltar i föreläsningar och praktisk tillämpning vid grundläggande balansering och diskuterar balanseringens påverkan på gångarterna. Studenten genomför övningar i arbete från marken. Studenten deltar, som ett obligatoriskt moment, i planering, genomförande och utvärdering vid tävlingsarrangemang för islandshästar. Studenten tar, genom föreläsningar, del av nationella och internationella utbildningssystem för tränare av islandshäst.
Genom teoretiska studier får studenten grundläggande kunskaper om avelsreglemente och avelsvärdering av islandshäst. Övningar i muntlig presentation gällande avel är obligatoriska. Vid föreläsningar diskuteras islandshästens användningsområden i ett internationellt perspektiv. Vid seminarier diskuteras idrottspsykologiska teorier kopplat till prestation.
Studenten sköter och vårdar dagligen hästar, utrustning och tillhörande anläggning med ett problematiserande förhållningssätt till olika skötselrutiner.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända praktiska prov. Godkända inlämningsuppgifter samt godkänd muntlig och skriftlig tentamen. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskravet om 10 hp hästens biologi kan uppfyllas genom godkänd kurs HO0131 Hästens biologi I, 20 hp (eller tillräckligt antal godkända moduler inom denna). Förkunskapskravet om 25 hp ridkonst kan uppfyllas genom godkänd kurs HO0133 Ridkonst och hästhantering – islandshäst I, 25 hp.Utbildningsanordnaren tillhandahåller de hästar som är en förutsättning för utbildningens genomförande. Studenten är ansvarig för skötseln av tilldelad skolhäst.
**Avbruten praktik**
En student kan bli underkänd och får då avbryta den praktiska utbildningen med levande djur om det finns en påtaglig risk att studenten på grund av grov oskicklighet kan komma att skada djur, annan person, sig själv eller värdefull egendom om hen fortsätter att delta i den praktiska utbildningen. En individuell åtgärdsplan ska bestämmas för studenten och delges denne skriftligen. Planen ska upprättas av kursansvarig institution i samråd med studievägledare och berörd student. I denna plan, som beslutas av programstudierektor, ska anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan få från institutionen och när kontrollen av att dessa brister åtgärdats kan äga rum. Av planen ska också framgå hur kontrollen ska gå till. En student har rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i den praktiska undervisningen med levande djur förrän programstudierektor har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
LÄSÅR 2024-2025
ÅRSKURS 2
INRIKTNING/INRIKTNINGAR: Island
KURS: Ridkonst och hästhantering II
KURSKOD HO0137
OBLIGATORISK LITTERATUR
Miesner, S. (2020) Ridhandboken 1 och 2, Grundutbildning för ryttare och häst
Von Dietz, S. (2008) Balans till häst : Natur och kultur ISBN 978-91-27-11596-5 (PDF, kap 1-4) Tillhandahålls av kursledare https://www.bokus.com/newsletters/Pdf/9789127115965.pdf
Paul McGreevy & Andrew McLean (2018) Equitations Science: Wiley-Blackwell ISBN;9781119241416
FEIF – Internationella islandshästorganisationen www.feif.org
E Harris, S. Horse gaits, balance and movements, Turner, ISBN 9781681626376
Plate J, & Hassmén N & Hassmén P. (2010) Idrottspsykologi. Stockholm:Bokförlagen Natur och kultur Akademisk, ISBN 9789127091498
**REFERENSLITTERATUR **
Gillian Higgins och Stephanie Martin (2011) Hästen i rörelse ISBN 978-91-27-12120-1 Natur och Kultur, Stockholm
Miesner, S. Ridhandboken 2, Vidareutbildning av ryttare och häst, SISU ISBN 916-314-4724
Heuschmann. G. If horses could speak (DVD, Office 365)
Gisli B Björnsson/ Hjalti Jón Sveinsson Icelandic horse
Aronsson A och M Zetterqvis;t Anvisningar för ridlektion
Horseback 1 och 2 DVD Eyolfur Isolfsson
Benny Lindal Icelandic Master; Trainer Strarting Horses 2006 (DVS tillhandahålls via Office 365)
TIPS: www.equitationsciense.com