Nationalekonomisk analys av hållbar utveckling
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för HU0009
Läsåret 2024/2025
Nationalekonomisk analys av hållbar utveckling (HU0009-20135)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Nationalekonomisk analys av hållbar utveckling (HU0009-20185)
2023-10-31 - 2024-01-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
HU0009 Nationalekonomisk analys av hållbar utveckling, 15,0 Hp
The Economics of Sustainable DevelopmentÄmnen
Hållbar utvecklingUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen | 7,0 | 0101 |
Uppsats samt presentation | 4,0 | 0102 |
Uppgifter | 4,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande30 hp hållbar utveckling
Engelska 6
Undantag medges från kravet på grundläggande behörighet i svenska.
Mål
Målet med kursen är att studenterna ska få en bred förståelse för hur ekonomisk analys kan användas för att hjälpa oss att förstå hållbar utveckling i alla tre dimensioner – ekologisk, social och ekonomisk. Detta inkluderar att förstå historisk utveckling, tolka den nuvarande globala situationen, förutsäga framtida utveckling och analysera hur denna utveckling kan påverkas genom policy. Studenterna kommer också att få en kritisk förståelse för styrkorna och svagheterna hos ekonomisk analys i förhållande till andra metoder, och finslipa sina färdigheter i dataanalys, vetenskapligt skrivande och presentation.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- beskriva de grundläggande mekanismerna i den malthusianska ekonomin, koppla dessa mekanismer till verkliga exempel och simulera dem i en enkel datormodell
- förklara de historiska kopplingarna mellan tekniskt framsteg och ekonomisk tillväxt, och deras kombinerade effekter på naturresursutvinning och energianvändning, biologisk mångfald och ojämlikhet både inom och mellan nationer
- redogöra för de breda konturerna av kvantitativa data om den nuvarande globala situationen (inklusive förändringens riktning) i relation till hållbar utveckling, särskilt befolkning, inkomst, hälsa, lycka, icke-förnybara naturresurser, biologisk mångfald och ojämlikhet
- förklara hur olika forskare drar olika slutsatser utifrån dessa data, i relation till de tre dimensionerna av hållbarhet
- förklara mekanismen bakom observerade trender i utsläpp av specifika föroreningar på specifika platser, dvs att i många fall dessa utsläpp först ökar över tid för att sedan minska kraftigt, och analysera kritiskt konsekvenserna av denna mekanism för framtida global hållbar utveckling
- diskutera mekanismerna bakom förändringar i ojämlikhet både inom och mellan nationer, inklusive både inkomst- och hälsoresultat, och diskutera möjliga framtidsscenarier avseende både politik och resultat
- diskutera framtiden för arbete, konsumtion och ekonomisk tillväxt utifrån de tre dimensionerna av hållbarhet
- analysera vilken roll aktörer på olika nivåer – individer, stater däribland särskilt sverige, och multilaterala organisationer som fn, imf och världsbanken – kan spela i relation till hållbarhet i alla tre dimensioner, med hänsyn till vikten av ekonomiska styrmedel
- diskutera på djupet en specifik fråga relaterad till hållbarhet i relation till litteratur ur olika perspektiv, och genom linsen av de metoder som lärts i kursen.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Del 1, Hur vi kom fram till vår nuvarande position: (i) den malthusianska ekonomin, befolkningsdynamik och kopplingar till biodiversitet; (ii) teknisk innovation, den demografiska transitionen och industrialiseringen.
Del 2, Var är vi nu: (i) studie av data angående teknologi och befolkning, hälsa, välstånd, lycka, miljö och naturresurser, samt ojämlikhet; (ii) alternativa tolkningar av uppgifterna, exemplifierade av till exempel Gapminder och Hans Rosling, och Johan Rockström och idén om planetära gränser.
Del 3, Förutse framtida trender med hjälp av teori och data: (i) teknologiska framsteg, arbetskraftsutbud och ekonomisk tillväxt; (ii) förorenande utsläpp och degradering av naturresurser, inklusive hypotesen om miljökuznetskurvan; (iii) hälsa och ojämlikhet, både mellan länder och individer.
Del 4, Vart vi bör vara på väg och hur vi kommer dit: (i) politikens roll med avseende på takten och riktningen av teknologiska förändringar, företagens produktionsval och hushållens arbetsutbud och konsumtionsmönster; (ii) nycklarna till att nå SDGs och andra hållbarhetsmål.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och projektarbeten.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Kritiskt tänkande; problemlösning; vetenskapliga metoder; muntlig kommunikation; skriftlig kommunikation.
Följande moment är obligatoriska:
Närvaro vid seminarier och gästföreläsningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen.
Godkänd skriftlig redovisning av projektarbete.
Godkänd muntlig redovisning.
Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Se engelska versionen.