Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0159-30217 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0159
Läsåret 2021/2022
Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris (HV0159-30012)
2022-01-17 - 2022-03-23
Läsåret 2020/2021
Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris (HV0159-30081)
2021-01-18 - 2021-03-23
Läsåret 2019/2020
Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris (HV0159-30229)
2020-01-20 - 2020-03-24
Läsåret 2018/2019
Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris (HV0159-30194)
2019-01-21 - 2019-03-25
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0159 Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris, 15,0 Hp
Aquaculture, poultry and pig productionÄmnen
Lantbruksvetenskap HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Grisproduktion | 4,5 | 0001 |
Akvakultur | 4,5 | 0002 |
Fjäderfäproduktion | 4,5 | 0003 |
Syntes | 1,5 | 0004 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:• 80 hp husdjursvetenskap eller biologi, varav
• 7,5 hp djurfysiologi
• 7,5 hp genetik
• 7,5 hp nutrition
Mål
Kursens mål är att ge studenten fördjupande kunskaper om produktionssystem med akvakultur, fjäderfä och gris, baserat på förhållanden och produktionsförutsättningar i Sverige. Framförallt behandlar kursen produktion av kött från fisk, kyckling och gris samt ägg. Studenten tränas i att lösa problem och formulera rekommendationer för utfodring, avel och skötsel av berörda djurslag i olika produktionssystem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för akvakultur, fjäderfä och grisproduktionens betydelse för livsmedelsförsörjning och det omgivande samhället, samt trender för framtida produktion och djurhållning med huvudsakligt fokus på Sverige, men med en global utblick,
analysera produktionssystem med fisk-, kyckling- och ägg, samt gris med avseende på effektivitet, lönsamhetsfaktorer, reproduktion, djurhälsa och djurskydd,
formulera utfodringsrekommendationer- samt optimera foderstater till berörda djurslag med utgångspunkt från djurens behov, tillgängliga fodermedel och ekonomiska förutsättningar,
beskriva skötselåtgärder i olika produktionssystem för berörda djurslag samt visa kännedom om relevanta produktionsnyckeltal och föreslålämpliga anpassningar i olika situationer,
redogöra för avelsmål och utformningen av avelsprogram för berörda djurslag, samt föreslå möjligheter till genetiska framsteg i egenskaper som är viktiga för produktion, reproduktion och hälsa,
sammanfatta transport, avlivnings- och slaktmetoder för berörda djurslag, samt relatera till inverkan på djurvälfärd,
översiktligt redogöra för förebyggande hälsovård, smittskydd och vanliga produktionssjukdomar hos berörda djurslag,
översiktligt redogöra för faktorer som påverkar slutprodukternas kvalitetsegenskaper,
redogöra för de vanligaste inhysningssystem, djurflöden och tekniska lösningar inom berörda djurslags produktionssystem,
översiktligt redogöra för produktionssystemens långsiktiga hållbarhet samt ge exempel på möjliga förbättringsåtgärder.
Innehåll
Kursen behandlar framförallt produktion av kött från fisk, kyckling och gris samt ägg, med betoning på långsiktig hållbarhet i produktionssystemet samt effektivitet, djurhälsa, djurskydd, fertilitet, inhysning, teknik, ekonomi och effekter på miljön. Kursen behandlar produktionssystem av berörda djurslag i Sverige i relation till andra länder. Andra för Sverige relevanta arter för vattenbruk och fjäderfäproduktion berörs översiktligt. I kursen ingår föreläsningar, gruppövningar, studentaktiverande undervisning och studieresor.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. övningar, seminarium, dissektioner, grupparbeten och studiebesök.
I kursen tränar studenten följande generella kompetenser: problemlösning samt optimering.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader för studiebesök kan tillkomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård