Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion
Under träffarna besöker vi får- och lammköttsföretagare som berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnas köttprovsmakning till självkostnadspris vid den obligatoriska träffen.
Innehåll
- Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet
- Marknadens behov av lammköttets kvalitet och kvantitet
- Hur kan förutsättningar skapas för bra köttkvalitet
- Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov
- Ekonomi på företagsnivå
- Fårens roll i natur- och landskapsvård
- Produktionsförutsättningar beroende på areal, besättningsstruktur m.m.
- På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende
- Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning
Praktisk information om kursen:
- Kursen pågår under höstterminen 2021 (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska.
- Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara.
- Det obligatoriska tillfället är den 19-21 november.
- Den frivilliga träffen 18-19 september genomförs om tillräckligt många vill delta.
- Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling då huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform Canvas
- Kostnader kan förekomma för studenten i samband med träffarna (transport, kost, logi), vid studiebesök och frivilliga aktiviteter som köttprovsmakning
Information från kursledaren
Missa inte din plats, viktig information om registrering!
Observera att den här kursen inte tillämpar självregistrering, registrering sker efter uppropet. Du som är antagen till kursen ” Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion, 7.5 hp hösten 2023” och är intresserad av att ta din plats i anspråk ska delta personligen vid uppropet via zoom den 28 augusti kl. 16.00 Länk till uppropet mejlas till dig som är antagen i god tid innan den 28 augusti. För reservantagna gäller andra rutiner som meddelas via personligt mail).
Träffar, Skara
Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara. Deltagarna bekostar själva resor, förtäring och uppehälle.
- Den frivilliga träffen 16-17 september genomförs om tillräckligt många vill delta. Anmälan till Annelie.Carlsson@SLU.se. Vi kommer under helgen besöka fyra gårdar samt lyssna på veterinär som diskuterar djurhälsofrågor m.m. Start lördag 9.30, slut ca söndag 16.30. Boka gärna boende i god tid.
- Det obligatoriska träffen är den 10-12 november.
Med vänlig hälsing
Annelie Carlsson
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0169-10052 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0169
Läsåret 2021/2022
Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion (HV0169-10298)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2018/2019
Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion (HV0169-30188)
2019-01-21 - 2019-06-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0169 Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion, 7,5 Hp
Market-oriented lamb meat productionÄmnen
HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Grundläggande teori | 2,5 | 0202 |
Seminarium och fördjupning | 2,5 | 0203 |
Projektarbete | 2,5 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper om svensk får- och lammköttsproduktion med fokus på djur, marknad och ekonomi, samt slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
förklara hur djurmaterial, utfodring, skötsel och produktionssystem påverkar får- och lammköttsproduktion under olika förutsättningar,
beräkna, tolka och utvärdera foderstater till tackor och lamm,
nämna faktorer som styr lönsamheten i får- och lammköttsproduktionen i ett företag och förklara hur en lönsam och uthållig produktion planeras för att möta marknadens krav på kvalitet och kvantitet,
beskriva faktorer som påverkar olika aspekter av slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet,
beskriva fårens roll i landskapsvården,
under handledning referera och diskutera lämplig vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur inom lammköttsproduktionen,
produktionsplanera, lammköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens förutsättningar och marknadens krav utifrån givna förutsättningar.
Innehåll
Under kursen diskuteras djurtillväxt, djurens näringsbehov, fodermedel och foderstater slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet; raser och avel, inhysnings- och skötselsystem samt djurhälsa inom får-och lammköttsproduktionen.
Ekonomi inom får och lammköttsproduktionen behandlas främst på företagsnivå. Kursen tar upp samband mellan marknadsbehov och olika produktionsförutsättningar som djurtillgång, tillgängliga arealer av åker och betesmark, besättningsstruktur, stödformer m.m. I projektarbetet planeras lammköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens givna förutsättningar och marknadens krav.
Inom kursen tränas följande generella kompetenser: analys, professionellt förhållningssätt och kommunikation.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig redovisning av tentamen, övningar och liknande uppgifter samt godkänd skriftlig redovisning av projektarbete. Godkänt deltagande i alla obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen genomförs på distans med två träffar på SLU i Skara varav en är obligatorisk. Förutom föreläsningar, där vissa är obligatoriska, kan obligatoriska moment som seminarier, övningar, studiebesök och projektarbete ingå. Före och efter träffarna finns tid för egen inläsning av litteratur och att ta del av undervisningsmoment via SLU:s läroplattform.Kursen genomförs som en distanskurs med två fysiska träffar i Skara med tyngdpunkten lagd på distansundervisning. Det är därför en nödvändighet att den studerande har tillgång till dator och möjlighet till internetuppkoppling. En mindre del av kurslitteraturen kan vara på engelska. Kursen går under en termin. Kostnader för studenten i samband med träffar och studiebesök som mat, logi och resekostnader ingår inte i kursen utan betalas av kursdeltagaren.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Litteraturlista
Får 2008, Författare: Erik Sjödin, Karl-Erik Hammarberg, Sten Sundås ISBN: 9789127117860
Övrig obligatorisk litteratur tillhandahålls på lärplattformen Canvas som öppnas vid kurstart.