Marknadsinriktad nötköttsproduktion
Under träffarna besöker vi nötköttsföretagare som visar och berättar om sin produktion. Vid den obligatoriska träffen ordnar vi en köttprovsmakning.
Innehåll
- Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet
- Marknadens behov av nötköttets kvalitet och kvantitet
- Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov
- Ekonomi på företagsnivå
- Nötkreaturens roll i natur- och landskapsvård
- Produktionsförutsättningar beroende på tillgänglig areal, besättningsstruktur, EU-stöd m.m.
- På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende
- Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning
Praktisk information om kursen:
- Kursen pågår under höstterminen (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska
- Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara, en obligatorisk och en frivillig. Det obligatoriska tillfället är en tredagarsträff i anslutning till en helg. Den frivilliga träffen är en tvådagars helgträff som genomförs om tillräckligt många vill delta.
- Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling eftersom huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform
- Kostnader kan förekomma för studenten i samband med studiebesök och aktiviteter som köttprovsmakning
Information från kursledaren
Missa inte din plats, viktig information om registrering!
Observera att den här kursen inte tillämpar självregistrering, registrering sker efter uppropet. Du som är antagen till kursen ” Marknadsinriktad nötköttsproduktion, 7.5 hp hösten 2024” och är intresserad av att ta din plats i anspråk ska delta personligen vid uppropet via zoom den 2 september kl. 16.00 Länk till uppropet mejlas till dig som är antagen i god tid innan den 2 september. För reservantagna gäller andra rutiner som meddelas via personligt mail).
Träffar, Skara
Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara. Träff 1 är frivillig men träff 2 är obligatorisk. Deltagarna bekostar själva resor, förtäring och uppehälle.
- Träff 1 är frivillig och hålls den 12-13/10. Träffen genomförs om tillräckligt många vill delta. Anmälan till Annelie.Carlsson@SLU.se. Vi kommer under helgen besöka 4-5 gårdar samt lyssna på veterinär som diskuterar djurhälsofrågor m.m. Start lördag 9.30, slut söndag ca. 16.30.
- Det obligatoriska träffen är den 7-9 november. Start torsdag 9.30, slut lördag ca 16.30. Boka gärna boende i god tid.
Med vänlig hälsing
Annelie Carlsson
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2025-02-02
Andra kursvärderingar för HV0190
Läsåret 2022/2023
Marknadsinriktad nötköttsproduktion (HV0190-10322)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2020/2021
Marknadsinriktad nötköttsproduktion (HV0190-10195)
2020-08-31 - 2021-01-17
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0190 Marknadsinriktad nötköttsproduktion, 7,5 Hp
Market-oriented beef productionÄmnen
HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Grundläggande teori | 2,5 | 0202 |
Seminarium och fördjupning | 2,5 | 0203 |
Projektarbete | 2,5 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper om svensk nötköttsproduktion med fokus på djur, köttegenskaper, marknad och ekonomi.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
förklara hur djurmaterial, utfodrings- och produktionssystem påverkar nötköttsproduktionen under olika förutsättningar,
nämna faktorer som styr lönsamheten i nötköttsproduktionen i ett företag och förklara hur en hållbar nötköttsproduktion kan planeras för att möta marknadens krav på kvalitet och kvantitet,
utvärdera foderstater till växande nötkreatur och dikor,
beskriva nötkreaturens roll i landskapsvården,
-nämna faktorer som påverkar olika aspekter av köttkvalité,
under handledning referera och analysera lämplig vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur inom nötköttsproduktion,
beskriva nötköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens till viss del givna förutsättningar och marknadens krav.
Innehåll
Under kursen diskuteras djurtillväxt, djurens näringsbehov, fodermedel och foderstater; slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet; raser och avel samt djurhälsa och djurvälfärd inom nötköttsproduktionen. Ekonomi inom nötköttsproduktionen behandlas främst på företagsnivå. Kursen behandlar samband mellan marknadsbehov avseende såväl nötkött och dess kvalitet, naturvård och olika produktionsförutsättningar, såsom djurtillgång, tillgängliga arealer av åker och betesmark, besättningsstruktur och stödformer. I projektarbetet beskrivs nötköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens till viss del givna förutsättningar och marknadens krav.
Kursen genomförs på distans med en obligatorisk träff på SLU i Skara. Förutom föreläsningar, där vissa är obligatoriska, ingår obligatoriska moment som t ex hemtentamen, seminarier, övningar, studiebesök och projektarbete. Före och efter träffen finns tid för egen inläsning av litteratur och att ta del av undervisningsmoment via SLU:s läroplattform.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig redovisning av övningar och hemtentamen samt godkänd skriftlig redovisning av projektarbete. Godkänt deltagande i alla obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen genomförs som en distanskurs med en fysisk träff i Skara med tyngdpunkten lagd på distansundervisning. Det är därför en nödvändighet att den studerande har tillgång till dator och möjlighet till internetuppkoppling. En del av kurslitteraturen kan vara på engelska. Kursen genomförs under en termin. Kostnader för studenten i samband med studiebesök samt frivilliga övningar kan förekomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Nötkött
Författare: Anna Hessle, Anna Jamieson
ISBN: ISBN 978-91-519-5730-2
Kommentar: Den nya upplagan från 2020 är den som rekommenderas som kurslitteratur och alla sidhänvisningar utgår från den nya upplagan. Boken finns att köpa via bokhandeln eller direkt från förlaget, www.vulkanmedia.se/butik/