Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem
Information från kursledaren
Dear all,
Great that you have decided to take this course! A very warm Welcome to the course, Agroecology and Sustainability of Productions Systems, LB0109. Most of the lectures and course activities of LB0109 will take place on-site in Alnarp.
Please refer to the course's reading list and schedule on course website (https://student.slu.se/en/studies/courses-and-programmes/course-search/course/LB0109/20008.2324/Agroecology-and-Sustainability-of-Production-Systems/) for the title, timing, room and teacher of the lecture and teaching activities. I do not expect much change to the schedule, but if there is any, I will inform to you in good time through announcement in Canvas.
On our first meeting which will be on 31 October, 13.15-16.00 hrs, in Articum 2, we will share information about course introduction and instructions for course.
Mati (agwi0002@stud.slu.se) will be the course assistant, while Georg Carlsson (georg.carlsson@slu.se) will be the examiner of this course, and you will meet them on several occasions during the course.
I also put up a google sheet (see link below) and I request you to fill-in your name, educational background, skills and interests, etc. The information will help to know each other better and we shall try to benefit each other from our varied experiences and interests.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1tWeQ6c4gCDr1fZKcbdc6Q9KZac6tJDBc1hMnDOXDvdQ/edit?usp=sharing
I am sure we will beat the dark boring winter months by having lively, inspiring and interesting course activities via stimulating student-student and student-teacher interactions.
I look forward to meeting you all in person; enjoy the time during the course, and to continue our interactions even after the course.
Best wishes,
Raj Chongtham
raj.chongtham@slu.se
Mobile: 072 549 8812
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LB0109-20008 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LB0109
Läsåret 2024/2025
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20018)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2022/2023
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20071)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20051)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20088)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20006)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LB0109 Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem, 15,0 Hp
Agroecology and Sustainability of Production SystemsÄmnen
Lantbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Motsvarande 120 hp varav 90 hp inom något av ämnesområdena samhällsvetenskap, naturvetenskap eller teknologi samt engelska 6Mål
Syftet är att ge en tillämpad och holistisk förståelse för agrikulturella produktionssystem; hur komponenter och processer i produktionssystem interagerar med varandra och sin omgivning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Bedöma och diskutera produktivitet, uthållighet, insatsmedel och avkastning i agroekosystem.
Förklara och diskutera olika agroekologiska synsätt på balansen och interaktionen mellan växt- och husdjursproduktion.
Beskriva och förklara hur lantbruk interagerar med miljömässiga, sociala, ekonomiska och institutionella dimensioner på hållbar utveckling i jordbruk och livsmedelssystem.
Identifiera, bedöma och föreslå lösningar till problem som är relevanta för det individuella produktionssystemet, till exempel en gård.
Innehåll
Kursen introducerar studenten till agroekologiska principer och perspektiv på produktionssystem genom fallstudier, föreläsningar, vetenskaplig litteratur, student-drivna seminarier, studiebesök, individuella uppgifter och grupparbeten. Arbete med gårdsbaserade fallstudier är en viktig pedagogisk komponent. Studenterna tränas i att beskriva och förklara interaktionen mellan jordbrukspraktiken och socioekologiska förutsättningar som påverkar jordbruksproduktionens hållbarhet i ett holistiskt livsmedelssystem-perspektiv.
Kursen utforskar betydelsen av ekologiska principer och processer som konkurrens, diversitet, facilitering, näringscirkulering och trofiska interaktioner för produktionssystemens funktionalitet och resursutnyttjande. Studenterna kommer att använda agroekologiska koncept och verktyg för att utforska hur delkomponenter i jordbruksproduktion, så som grödor, husdjur, mark, teknisk utrustning, infrastrukturella förutsättningar, sociala och ekonomiska förutsättningar, kulturella normer och andra formella och informella institutioner interagerar och påverkar beslutsfattande och produktionsförutsättningar i de system som studeras. Studenterna kommer även att introduceras till olika ramverk och metoder för att utvärdera hållbarheten I agrikulturella produktionssystem.
Kursen kommer att behandla grundläggande agronomiska produktionsfrågor i agroekologiska sammanhang, med fokus på ekosystemtjänster kopplade till växtproduktion, markprocesser så som uppbyggandet av markbördighet, näringscykler och hållbar bekämpning av skadedjur och sjukdomar. Utformning av diversitetsbaserade och mångfunktionella system kommer att diskuteras i relation till miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.
Schemalagda seminarier, studiebesök och redovisningar är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För att bli godkänd på kursen krävs att bli godkänd på tentamen och arbetsuppgifter, samt krävs godkänt deltagande i alla kursens obligatoriska delar.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen använder koncept och kunskaper som lärs ut och tränas i kursen Agroecology Basics. Även om det inte är ett formellt förkunskapskrav rekommenderas du därför att läsa Agroecology Basics innan denna kurs.Kursen ges parallelt med motsvarande kurs på masterprogrammet Food and Landscape. Kursen läses tillsammans med LB0131 Agroekologi och hållbarhet i matproduktionssystem.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
LB0109: Agroecology and Sustainability of Production Systems, 2023-2024
Recommended literature related to specific lecture (There could be few changes in lecture schedule and literature list before the course starts). We highly recommend students who have not taken Agroecology Basics course to read *Gleissman S.R, 2015. *Agroecology: the ecology of sustainable food systems. 3rd ed. CRC Press as it provides a foundation for understanding agroecology.
Date
Lecture topic
Literature
01 Nov
Sustainability and challenges for agriculture
Rockström et al. 2009, Steffen et al. 2015, Wezel et al. 2015, Gliessman 2015 (chapters 22-23),
02 Nov
Ecological mechanisms of ecosystem services
Bommarco et al. 2013, Van Huylenbroeck et al. 2007, Isbell, 2017
02 Nov
Soil, quality, fertility and health
Robinson et al. 2013
03 Nov
Beneficial biotic interactions and nutrient cycling
Bedoussac et al 2015, Steffen et al. 2015, Gliessman 2015 (chapters 3, 8, 9, 11),
06 Nov
Agroforestry
Wilson et al. 2016, Garibaldi et al. 2019
06 Nov
Sustainability assessment tools, including TAPE
FAO 2019 (TAPE), Schader et al. 2014, Pelzer et al. 2017
07 Nov
Integrated weed management
Buhler 2002, Harker and O’Donovan 2013
Agriculture’s climate impact and sustainability in a food system perspective
Poore and Nemecek 2018, Röös et al. 2016
13 Nov
Integrated pest management
Hokannen and Menzler-Hokkanen 2020
14 Nov
Global production and trade
15 Nov
Agroecological livestock production
Muller A, 2015
16 Nov
Social aspects in livestock
Algers, 2011
16 Nov
Urban and peri-urban agriculture
Benis and Ferrao 2018, Olsson 2018 (chapter 14)
16 Nov
Animal welfare
FAO, 2001
17 Nov
Agricultural/rural development policies
European commission (CAP), Wästfelt 2018 (chapter 9)
17 Nov
Markets and welfare
Eriksen 2010, Gliessman 2015 (chapter 24), Morse 2010
05 Dec
Ethical issues in agriculture
FAO, 2001
07 Dec
Transition to Agroecology
Geels and Schot, 2007, IPES-Food, 2016
In addition to this literature, most teachers also provide additional reading lists at the end of their presentation for those who want to learn further.
Course literature LB0109, Agroecology and Sustainability of Production Systems, 2023-2024
Compulsory reading
Books/book chapters
Gliessman, S.R., 2015. Agroecology: the ecology of sustainable food systems. 3rd ed. CRC Press. (Course textbook, 405 p)
Morse, S., 2010. Sustainability. A biological perspective. Cambridge: Cambridge University Press. **Chapter 5: **Socio economic dimensions of sustainability.
Olsson E.G.A., 2018. Routledge handbook of landscape and food. Chapter 14: Peri-urban food production as means towards urban food security and increased urban resilience. https://doi.org/10.4324/9781315647692
Wästfelt, A., 2018. Routledge handbook of landscape and food. **Chapter 9: Shifts in agriculture praxis: farm modernization and global integration. **https://doi.org/10.4324/9781315647692
Articles and reports
Algers, B., 2011. Animal welfare – recent developments in the field. CAB Reviews: Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources, 6 (010), 1-10.
Benis, K and Ferrao, P.2018. Commercial farming within the urban built environment- Taking stock of an evolving field in northern countries. Global food security,y 17:30-37
Bedoussac, L. et al., 2015. Ecological principles underlying the increase of productivity achieved by cereal-grain legume intercrops in organic farming. A review. Agronomy for Sustainable Development, 35, 911-935.
Bommarco, R., et al., 2013. Ecological intensification: harnessing ecosystem services for food security. Trends in Ecology and Evolution, 28, 230–238.
Buhler, D.D., 2002. Challenges and opportunities for integrated weed management. Weed Science, 50, 273-280.
Eriksen, H. T., 2010. Small places, large issues. London: Pluto Press. Chapter 12: Exchange and consumption, and chapter 13: Production, nature and technology (pages 184-219).
European Commission. The Common agricultural policy (CAP) at a glance. https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/cap-glance_en
FAO, 2001. Ethical issues in food and agriculture. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
FAO, 2019. Tool for agroecology performance evaluation (TAPE)-process of development and guidelines for application: Test version. http://www.fao.org/policy-support/tools-and-publications/resources-details/en/c/1257355/
Garibaldi et al. 2019. Policies for Ecological Intensification of Crop Production. Trends in Ecology and Evolution 34, 282-286. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169534719300187?via%3Dihub
Geels, F.W. and Schot, J., 2007. Typology of sociotechnical transition pathways. Research Policy, 36, 399-417
Harker, K.N and O’Donovan, J.T. 2013. Recent Weed Control, Weed Management, and Integrated Weed Management. Weed Technology 27, 1-11. https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/52F8DB68CF951B73F7AB477478A60C55/S0890037X00012549a.pdf/recent-weed-control-weed-management-and-integrated-weed-management.pdf
Hokannen, H.M.T. and Menzler-Hokkanen, I., 2020. Improving the efficacy of biological control by ecostacking. In Y.Gao et al. (eds), Integrative Biological Control, 3-16. https://doi.org/10.1007/978-3-030-44838-7_1
IPES-Food., 2016. From uniformity to diversity: a paradigm shift from industrial agriculture to diversified agroecological systems. International Panel of Experts on Sustainable Food systems. (section 2 and 3b) http://www.ipes-food.org/_img/upload/files/UniformityToDiversity_FULL.pdf
Muller A. 2015. The role of livestock in agroecology and sustainable food systems. https://orgprints.org/id/eprint/30166/1/mueller-2015-feeding-people-ifoamEUgroup-chapter6-p30-33.pdf
Pelzer, E. et al., 2017. Design, assessment and feasibility of legume-based cropping systems in three European regions Crop & Pasture Science, 68, 902-914.
Poore, J. and Nemecek, T., 2018. Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360, 987–992.
Robinson, D.A. et al., 2013. Natural capital and ecosystem services, developing an appropriate soils framework as a basis for valuation. Soil Biology & Biochemistry, 57, 1023-1033.
Rockström, J. et al., 2009. Planetary boundaries: exploring the safe operating space for humanity. Ecology and Society 14(2):32
Röös, E. et al., 2016. Limiting livestock production to pasture and by-products in a search for sustainable diets. Food Policy, 58, 1-13.
Schader, C. et al., 2014. Scope and precision of sustainability assessment approaches to food systems. Ecology and Society 19(3):42-
Steffen et al., 2015. Planetary Boundaries: Guiding human development on a changing planet. Science 347 (issue 6223).
Wilson, H.M., et al., 2016. Agroforestry-The next step in sustainable and resilient agriculture. Sustainability 8, 754
van Huylenbroeck, G. et al., 2007. Multifunctionality of agriculture: a review of definitions, evidence and instruments Living Reviews in Landscape Research, 1, 1–38.
Wezel, A. et al. 2015. The blurred boundaries of ecological, sustainable, and agroecological intensification: a review. Agronomy for Sustainable Development, 35, 1283-1295.