Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för LB0109
Läsåret 2024/2025
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20018)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20008)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20071)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20051)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20088)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem (LB0109-20006)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LB0109 Agroekologi och hållbarhet i produktionssystem, 15,0 Hp
Agroecology and Sustainability of Production SystemsÄmnen
Lantbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Hållbarhetsanalys på gårdsnivå | 5,0 | 0100 |
Agroekologiska perpektiv | 2,5 | 0200 |
Individuell uppgift | 7,5 | 0300 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Motsvarande 120 hp varav 90 hp inom något av ämnesområdena samhällsvetenskap, naturvetenskap eller teknologi samt engelska 6Mål
Syftet är att ge en tillämpad och holistisk förståelse för agrikulturella produktionssystem; hur komponenter och processer i produktionssystem interagerar med varandra och sin omgivning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Bedöma och diskutera produktivitet, uthållighet, insatsmedel och avkastning i agroekosystem.
Förklara och diskutera olika agroekologiska synsätt på balansen och interaktionen mellan växt- och husdjursproduktion.
Beskriva och förklara hur lantbruk interagerar med miljömässiga, sociala, ekonomiska och institutionella dimensioner på hållbar utveckling i jordbruk och livsmedelssystem.
Identifiera, bedöma och föreslå lösningar till problem som är relevanta för det individuella produktionssystemet, till exempel en gård.
Innehåll
Kursen introducerar studenten till agroekologiska principer och perspektiv på produktionssystem genom fallstudier, föreläsningar, vetenskaplig litteratur, student-drivna seminarier, studiebesök, individuella uppgifter och grupparbeten. Arbete med gårdsbaserade fallstudier är en viktig pedagogisk komponent. Studenterna tränas i att beskriva och förklara interaktionen mellan jordbrukspraktiken och socioekologiska förutsättningar som påverkar jordbruksproduktionens hållbarhet i ett holistiskt livsmedelssystem-perspektiv.
Kursen utforskar betydelsen av ekologiska principer och processer som konkurrens, diversitet, facilitering, näringscirkulering och trofiska interaktioner för produktionssystemens funktionalitet och resursutnyttjande. Studenterna kommer att använda agroekologiska koncept och verktyg för att utforska hur delkomponenter i jordbruksproduktion, så som grödor, husdjur, mark, teknisk utrustning, infrastrukturella förutsättningar, sociala och ekonomiska förutsättningar, kulturella normer och andra formella och informella institutioner interagerar och påverkar beslutsfattande och produktionsförutsättningar i de system som studeras. Studenterna kommer även att introduceras till olika ramverk och metoder för att utvärdera hållbarheten I agrikulturella produktionssystem.
Kursen kommer att behandla grundläggande agronomiska produktionsfrågor i agroekologiska sammanhang, med fokus på ekosystemtjänster kopplade till växtproduktion, markprocesser så som uppbyggandet av markbördighet, näringscykler och hållbar bekämpning av skadedjur och sjukdomar. Utformning av diversitetsbaserade och mångfunktionella system kommer att diskuteras i relation till miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.
Schemalagda seminarier, studiebesök och redovisningar är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För att bli godkänd på kursen krävs att bli godkänd på tentamen och arbetsuppgifter, samt krävs godkänt deltagande i alla kursens obligatoriska delar.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen använder koncept och kunskaper som lärs ut och tränas i kursen Agroecology Basics. Även om det inte är ett formellt förkunskapskrav rekommenderas du därför att läsa Agroecology Basics innan denna kurs.Kursen ges parallelt med motsvarande kurs på masterprogrammet Food and Landscape. Kursen läses tillsammans med LB0131 Agroekologi och hållbarhet i matproduktionssystem.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Literature list for Agroecology and Sustainability of Production Systems (LB0109) and Agroecology and Sustainability of Food Production Systems (LB0131): 2024-2025
Recommended literature related to specific lecture (there could be few changes in lecture schedule and literature list before the course starts). We highly recommend students who have not taken Agroecology Basics course to read *Gliessman, S.R, 2015. *Agroecology: the ecology of sustainable food systems. 3rd ed. CRC Press as it provides a foundation for understanding agroecology.
Date
Lecture topic
Literature
01 Nov
Self-reading of literature to prepare for the course. Students from the Food and Landscape program and other programs will read 1, 2 and 3, while students from the Agroecology program will read 4.
- Anderson et al. 2021
- Jeanneret et al. 2021
- Gliessman 2015 (chapters 22-23)
- Chapters 1, 4, 28 and 31 of Routledge Handbook of Landscape and Food (Primo - SLU-biblioteket - Routledge Handbook of Landscape and Food (exlibrisgroup.com)
04 Nov
Sustainability and challenges for agriculture
Rockström et al. 2009, Steffen et al. 2015, Wezel et al. 2015, Gliessman 2015 (chapters 24)
05 Nov
Integrated weed management
MacLaren et al. 2020
05 Nov
Ecological mechanisms of ecosystem services
Bommarco et al. 2013, Van Huylenbroeck et al. 2007
06 Nov
Agriculture’s climate impact and sustainability in a food system perspective
Poore and Nemecek 2018, Röös et al. 2016
07 Nov
Beneficial biotic interactions and nutrient cycling
Bedoussac et al 2015, Steffen et al. 2015, Gliessman 2015 (chapters 3, 8, 9, 11)
07 Nov
Transition to agroecology
Geels and Schot 2007
08 Nov
The role of biodiversity and its services in agricultural systems
Dainese et al. 2019
11 Nov
Agroforestry
Wilson et al. 2016, Garibaldi et al. 2019
Soil quality and health
Bunemann et al. 2018, William et al. 2020
Agroforestry in South India
12 Nov
Urban and peri-urban agriculture
Benis and Ferrao 2018, Olsson 2018 (chapter 14)
12 Nov
Agroecological livestock production
Muller A, 2015
13 Nov
Sustainability assessment tools, including TAPE
FAO 2019 (TAPE), Schader et al. 2014, Pelzer et al. 2017
14 Nov
Feminist analysis of TAPE tool
González de Molina 2020 (focus on pp 133-135); Morales 2021
21 Nov
Integrated Pest Management
Hokannen and Menzler-Hokkanen 2020
03 Dec
Animal welfare
Broom 2019, Fraser 2008
03 Dec
Global production and trade (prelim)
04 Dec
Markets and welfare
Eriksen 2010, Morse 2010
06 Dec
Agriculture and rural development policies
European commission (CAP), Wästfelt 2018 (chapter 9)
16 Dec
Ethical issues in agriculture
FAO, 2001
## *In addition to this literature, most teachers also provide additional reading lists at the end of their presentation for those who want to learn further.*
Course literature LB0109, Agroecology and Sustainability of Production Systems, 2024-2025
Compulsory reading
Books/book chapters
Anderson, C. R., Bruil, J., Chappell, M. J., Kiss, C., Pimbert, M. P. 2021. Agroecology now! Transformations towards more just and sustainable food systems. Cham: Palgrave Macmillan. https://doi.org/10.1007/978-3-030-61315-0
Gliessman, S.R., 2015. *Agroecology: the ecology of sustainable food systems.* 3rd ed. CRC Press. (Course textbook, 405 p)
Morse, S., 2010. *Sustainability. A biological perspective*. Cambridge: Cambridge University Press. Chapter 5: Socio economic dimensions of sustainability.
Olsson E.G.A., 2018. Routledge handbook of landscape and food. Chapter 14: Peri-urban food production as means towards urban food security and increased urban resilience. [https://doi.org/10.4324/9781315647692](
Wästfelt, A., 2018. Routledge handbook of landscape and food. Chapter 9: Shifts in agriculture praxis: farm modernization and global integration. [https://doi.org/10.4324/9781315647692](
## *Articles and reports*
Benis, K and Ferrao, P.2018. Commercial farming within the urban built environment- Taking stock of an evolving field in northern countries. Global food security,y 17:30-37
Bedoussac, L. et al., 2015. Ecological principles underlying the increase of productivity achieved by cereal-grain legume intercrops in organic farming. A review. Agronomy for Sustainable Development, 35, 911-935.
Bommarco, R., et al., 2013. Ecological intensification: harnessing ecosystem services for food security. *Trends in Ecology and Evolution*, 28, 230–238.
Broom DM, 2019. Animal welfare complementing or conflicting with other sustainability
Issues. Applied Animal Behaviour Science, 219, 104829
Bunemann et al. 2018. Soil quality – A critical review. *Soil Biology and Biochemistry,* 120, 105-125
Dainese et al. 2019. A global synthesis reveals biodiversity-mediated benefits for crop production. *Science Advances* 5 (10)
Eriksen, H. T., 2010. Small places, large issues. London: Pluto Press. Chapter 12: Exchange and consumption, and chapter 13: Production, nature and technology (pages 184-219).
European Commission. The Common agricultural policy (CAP) at a glance. [https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/cap-glance\_en](
FAO., 2001. Ethical issues in food and agriculture. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
FAO, 2019. Tool for agroecology performance evaluation (TAPE)-process of development and guidelines for application: Test version. [http://www.fao.org/policy-support/tools-and-publications/resources-details/en/c/1257355/](
Fraser D, 2008. Understanding animal welfare. *Acta Veterinaria Scandinavica*, **50**(Suppl 1) https://actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/1751-0147-50-S1-S1
Garibaldi et al. 2019. Policies for Ecological Intensification of Crop Production. Trends in Ecology and Evolution 34, 282-286. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169534719300187?via%3Dihub
Geels, F.W. and Schot, J., 2007. Typology of sociotechnical transition pathways. Research Policy, 36, 399-417
González de Molina, M., Petersen, P. F., Peña, G. F., Caporal, F. R. 2020. The Agents of Agroecological Transition. In: González de Molina, M., Petersen, P. F., Peña, G. F., Caporal, F. R. Political Agroecology: Advancing the Transition to Sustainable Food Systems. New York: CRC Press. 119-142. >> focus on pp. 133-135
Hokannen, H.M.T. and Menzler-Hokkanen, I., 2020. Improving the efficacy of biological control by ecostacking. In Y.Gao et al. (eds), *Integrative Biological Control*, 3-16. [https://doi.org/10.1007/978-3-030-44838-7\_1](
Jeanneret, Ph., Aviron, S., Alignier, A., Lavigne, C., Helfenstein, J., Herzog, F., Kay, S., Petit, S. 2021. Agroecology landscapes. Landscape Ecology. 36(8), 2235−2257. https://doi.org/10.1007/s10980-021-01248-0
MacLaren et al. 2020. An ecological future for weed science to sustain crop production and the environment. A review. *Agronomy for Sustainable Development,* 40, 24. https://doi.org/10.1007/s13593-020-00631-6Morales, H. 2021. Agroecological feminism. Agroecology and sustainable food systems. 45(7), 955−956. [https://doi.org/10.1080/21683565.2021.1927544](
Muller A. 2015. The role of livestock in agroecology and sustainable food systems. https://orgprints.org/id/eprint/30166/1/mueller-2015-feeding-people-ifoamEUgroup-chapter6-p30-33.pdf
Pelzer, E. et al., 2017. Design, assessment and feasibility of legume-based cropping systems in three European regions Crop & Pasture Science, 68, 902-914.
Poore, J. and Nemecek, T., 2018. Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360, 987–992.
Rockström, J. et al., 2009. Planetary boundaries: exploring the safe operating space for humanity. Ecology and Society 14(2):32
Röös, E. et al., 2016. Limiting livestock production to pasture and by-products in a search for sustainable diets. Food Policy, 58, 1-13.
Schader, C. et al., 2014. Scope and precision of sustainability assessment approaches to food systems. Ecology and Society 19(3):42-
Steffen et al., 2015. Planetary Boundaries: Guiding human development on a changing planet. Science 347 (issue 6223).
William et al. 2020. The influence of soil management on soil health: An on-farm study in southern Sweden. Geoderma 360, 114010
Wilson, H.M., et al., 2016. Agroforestry-The next step in sustainable and resilient agriculture. Sustainability 8, 754
van Huylenbroeck, G. et al., 2007. Multifunctionality of agriculture: a review of definitions, evidence and instruments Living Reviews in Landscape Research, 1, 1–38.
Wezel, A. et al. 2015. The blurred boundaries of ecological, sustainable, and agroecological intensification: a review. Agronomy for Sustainable Development, 35, 1283-1295.