Ny sökning
LB0117

Grovfoder - odling och utfodring

Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper om odling av grovfoder under svenska förhållanden samt konservering och utfodring av grovfoder, främst till mjölkkor.

Några saker som kursen behandlar är:

Växtarter och sorter för vall och grovfoderproduktion i Sverige.

Skötsel, produktion, konservering och utfodring av vall- och helsädesensilage.

Översikt över kons matsmältning.

Konventionell och ekologisk odling.

Bete och idisslare.

Kursvärdering

Kursvärderingen är ännu inte aktiverad

Kursvärderingen är öppen mellan 2025-01-12 och 2025-02-02

Andra kursvärderingar för LB0117

Läsåret 2024/2025

Grovfoder - odling och utfodring (LB0117-50006)

2024-09-02 - 2025-01-19

Läsåret 2023/2024

Grovfoder - odling och utfodring (LB0117-50001)

2023-08-14 - 2024-01-01

Läsåret 2022/2023

Grovfoder - odling och utfodring (LB0117-10328)

2022-08-15 - 2023-01-01

Läsåret 2021/2022

Grovfoder - odling och utfodring (LB0117-10307)

2021-08-16 - 2022-01-02

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

Litteraturlista Grovfoder – odling och utfodring

Om inte annat anges kommer litteraturen finnas elektroniskt i lärplattformen Canvas.

Kursböcker

Grassland use in Europe A syllabus for young farmers, A. van den Pol-van Dasselaar, L. Bastiaansen-Aantjes, F. Bogue, M. O’Donovan, C. Huyghe, eds, 2019, https://doi.org/10.35690/978-2-7592-3146-1

Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, 2015. Mycket allmänbildande bok som vi rekommenderar att du köper. Finns att låna på SLU-biblioteken som bok. Det finns också en ny upplaga: Vår mat - 9789144176055 | Studentlitteratur

Fogelfors, H. 2023. (red.). Sidhänvisningarna här gäller dock upplagan från 2015.

Fördjupningslitteratur

Forages – an introduction to grassland agriculture, Collins, M. m. fl. editor, 7de upplagan. Finns att låna på SLU-biblioteken som e-bok.

Kompletterande litteratur och sidhänvisningar för de olika delarna av kursen, om ej annat anges finns litteraturen i Canvas

Växtodling

Växtodling allmänt (introduktion och litteratur till flera föreläsningar)

  • Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se) Sid 5-10, 42-44 och 46-48
  • Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, sid. 353-386. Finns att låna på SLU-biblioteken
  • Lönsammare vallodling, Jafner, N, sid. 12-54, 66-79, 128-130 Finns i Canvas
  • Grassland use in Europe A syllabus for young farmers, A. van den Pol-van Dasselaar, L. Bastiaansen-Aantjes, F. Bogue, M. O’Donovan, C. Huyghe, eds, 2019. Vallproduktion översikt. Sid 17-40. En överblick av vallar och naturbetesmarker i Sverige, sid 143-161.

Artkunskap

  • Gräs i kulturlandskapet https://ograsradgivaren.slu.se/page/dokument/Grasfloran-2012.pdf I Canvas finns dokument med vissa kommentarer.
  • Westerlind, E., Svanäng, K. & af Geijersstam. L. 2002. Artkaraktärer. Plantor av vallväxter och gagnväxter. Sveriges lantbruksuniversitet. Institutionen för växtodlingslära. Kompendium. 22 s.
  • Vallväxter till slåtter och bete samt grönfoderväxter, sortval för södra, mellersta och norra Sverige 2020/2021. Halling m.fl. Uppsala
  • Gustavsson, A.-M. 2001. Bestämning av rödklöverhalten i vall. Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap. Ekologisk odling. Nr 3.
  • Nilsdotter-Linde, N., Wallenhammar, A.-C., Jansson, J. och Stoltz, E. 2013. Rotröta påverkar uthålligheten hos vallbaljväxter. Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev 1, 1–2. http://svenskavall.se/DynamicFiles/ContentFiles/00002252/Vallbrev-nr-1-2014.pdf

Vallfröblandningar

  • Nilsdotter-Linde, N. 2018. Slåttervallens liggtid – möjligheter och begränsningar. Ur: Blix Germundsson, L. (red.). SLU. Meddelande från södra jordbruksförsöksdistriktet 71, 30:1–30.8. ISSN 0282-180X. germundsson-l-b-220512.pdf (slu.se)
  • Larsson, S. m.fl. 2002. Vallfröblandningar för ekologisk produktion. Hushållningssällskapens multimedia.
  • Olsson, M. 2014. Cikoria, svartkämpar, kummin och pimpernell – ska örterna ha en plats i den svenska vallen? SLU. Institutionen för biosystem och teknologi. Examensarbete 15 hp. 42 s. https://stud.epsilon.slu.se/7697/1/olsson_m_150310.pdf
  • Svanäng, K. och Frankow-Lindberg, B. 1994. Vitklöver som slåtterväxt. SLU. Fakta Mark/Växter 6. 6 s.

Bete

  • Grassland use in Europe A syllabus for young farmers, A. van den Pol-van Dasselaar, L. Bastiaansen-Aantjes, F. Bogue, M. O’Donovan, C. Huyghe, eds. 2019. Bete, betesparametrar och betesskötsel – översikt, sid. 41-45, 47-72.
  • Danielsson, G. Extensivt bete eller rotationsbete i fållor.
  • Hessle, A. och Danielsson. 2023. Hur många betesdjur behövs för bevarad mångfald och hur stort blir metanutsläppet? Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev. 4, 1-2.

Nilsdotter-Linde, N., Salomon, E. och Spörndly, E. 2020. Blandningar av betesväxter och dess förmåga att motstå tramp vid rotationsbete. Vallkonferens 2020. SLU. Institutionen för växtproduktionsekologi. Rapport 30, 25–28. https://pub.epsilon.slu.se/16657/Vallanläggning

  • Kämpe, S. och Andermo, S. 2010. Teknik för etablering av vall. HS Skaraborg, rapport nr 3.

Övervintring

  • Halling, M.A. 1994. Övervintring av jordbruksgrödor – principer, skador och odlingsåtgärder. Fakta mark/växter nr 15.

Vallfoderkemi och smältbarhet

  • Gustavsson, A.-M. 1989. Vallväxters kemiska sammansättning och yttre faktorers inverkan på smältbarheten. Tionde nordiske forskerkurs i plantekultur, 6-10 mars 1989. Finns i Canvas

Skördetid och kvalitet

  • Gustavsson, A-M. 2014. Varför är skördetiden så avgörande för vallgräsens näringsvärde? Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap nr 5 (8 sidor).
  • Gustavsson, A.-M. 1996. Virkning av klima og vaerforhold på naeringsverdi i grovfor – behov for höstetidsprognos. Faginfo nr. 2. Kvithamardagene. Planteforsk. Finns i Canvas.
  • Spörndly, R. 2013. www.vallprognos.se Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev nr. 3 Vallbrev-3-2013.pdf (svenskavall.se)

Växtnäring till vall inklusive stallgödsel

  • Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 sid 12-19, 21-27 och 29 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se)
  • Jordbruksverket 2021. Rekommendationer för gödsling och kalkning 2022: En nyare version finns på Jordbruksverkets hemsida, men sidhänvisningarna gäller upplagan från 2021. Lämpliga sidor: 7-40 (kapitel 2 och 3, särskilt viktigt är avsnittet om regler för spridning av stallgödsel i kap. 3.2), 41-42 (4.1),), 58-66 (4.4), 71-72 (4.7) 72-82 (4.9-5.3.1), 85-87 (stycken om vall, stallgödsel och fosforförluster) 88-97 (6-7.3 avsnitt om vall).
  • Grassland use in Europe, van den Pol-van Dasselaar m.fl. 2018, sid 89-107.
  • Carlsson, G. och Huss-Danell, K 2008. Kvävefixering i rödklövervallar .Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev 2.

Litteraturtips växtodling för eget intresse:

  • Forages – an introduction to grassland agriculture 7th edition, Collins, M. m. fl., sid 3-6, 19-33, 35-43, 71-98, 117-130, 221-232. Finns att låna på SLU-biblioteken som e-bok.
  • Källander, I. 2005. Ekologiskt lantbruk, sid.117-131.
  • Sandström, B. och Barrlund, M. Sortprovning 2021 – vallgräs och vallbaljväxter Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap nr 1 2022. Vallprovning 1 2022.indd (slu.se)
  • Gustavsson, A.-M. 2000. Faktorer som påverkar rödklöverhalten i en slåttervall (manuskript).
  • Halling, M. Skördestrategier och uthållighet i engelskt rajgräs 2010. Försöksrapport Animaliebältet.
  • Frankow-Lindberg, B. 2010. Kväveintensitet i långliggande vall med rörsvingelhybrid. Försöksrapport, Animaliebältet, sid 21-30.
  • Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se) sid 45-46 skadegörare i vall
  • Spörndly, R. m.fl. 2019 Ersättningsfoder vid grovfoderbrist, Instutionen för husdjurens utfodring och vård. Rapport 301 sid.17-22 avsnitt om vall. Ersättningsfoder till nötkreatur vid grovfoderbrist | Externwebben (slu.se)
  • Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, sid. 179-190. Finns att låna på SLU-biblioteken
  • Persson, I. (red.). 2001. Bete och betesdjur. Bok. Jordbruksverket. 176 s. https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/bete-och-betesdjur.html
  • Spörndly, E. och Glimskär, A. 2018. Betesdjur och Betestryck i naturbetesmarker. SLU. Institutionen för husdjurens utfodring och vård. Rapport 297. 71 s. https://pub.epsilon.slu.se/15649/1/sporndly_e_glimskar_a_180919.pdf

### Kontaktpersoner växtodling

Cecilia Palmborg, inst. för växtproduktionsekologi, SLU Umeå
cecilia.palmborg@slu.se, 090-7868713 eller 073-8034436

Nilla Nilsdotter Linde, inst. för växtproduktionsekologi. SLU Uppsala
nilla.nilsdotter-linde@slu.se

David Parsons, inst. för växtproduktionsekologi, SLU Umeå
david.parsons@slu.se

Animalieproduktion

Idisslares matsmältning och foderutnyttjande

Obligatorisk litteratur

  • Forages – an introduction to grassland agriculture, Volume 1, 7th ed. Kap 14-15, s. 269-299.
  • Fodereffektiva kor gynnar ekonomi och miljö Emelie Ferm Nytt blad, Nr 4 2015.

Kontaktperson

Petra Fant, inst. för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd , SLU Umeå
petra.fant@slu.se, 090- 786 87 21.

Vallfoderkonservering 1 (Ensilage) och 2 (Hö och övrigt)

Obligatorisk litteratur

  • Forages – an introduction to grassland agriculture, Volume 1, 7th ed. Kap 17, s. 321-339.
  • Krizsan, S. 2017. Skördemetoder vid ensilering.
  • Svensk mjölk. 2003. Ensilering av vallfoder.

Kontaktperson Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå marten.hetta@slu.se , 090- 786 87 47

Vallfoder till mjölkkor

Quality Grass Silage for Dairy and Beef Production Systems A Best Practice Guide (2016) Teagasc – the Agriculture and Food Development Authority

Obligatorisk litteratur

  • Kämpe, S. 2012. Baljväxten fixar proteinet. Arvensis nr 7, sid 14-15.
  • Pettersson, T. 2006. Konsumtion av vallfoder. Jordbruksinformation, nr 6.
  • af Geijersstam, L. 2011. Vallen som pålitligt protein. Arvensis, nr 2, sid 20-21.
  • Pettersson, T. 2006. Protein från vall. Jordbruksinformation, nr 10.
  • Lantbrukarnas riksförbund. 2012. Goda affärer med nära protein.

Kontaktperson

Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå, marten.hetta@slu.se , 090-786 87 47.

Gunnarsson, C., Nilsdotter-Linde N., Spörndly R. 2014. Vallfoder till köttdjur och får Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev nr. 3

Svenska Vallbrev Nr 3. Maj 2014

Kontaktperson

Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå, marten.hetta@slu.se , 090-786 87 47.

Helsäd och majs

Obligatorisk litteratur

För eget intresse:

Kontaktperson

Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
marten.hetta@slu.se @slu.se, 090-786 87 47

Vallfoder – produktkvalitet

Obligatorisk litteratur

  • Lukt och smak. Forskning Special, 2004. Svensk Mjölk. (Om du vill läsa en utförligare text, se den fullständiga rapporten nedan under för eget intresse)
  • Fettsyror i vall och mjölk. Forskning Special, 2012. Svensk Mjölk.

För eget intresse:

  • Orsaker till avvikande lukt och smak i leverantörmjölk (Svensk Mjölk Rapport nr 7028-P 2004-02-25).
  • Engelsk litteratur: Vallfodrets betydelse för mjölkens sensoriska egenskaper och hälsonytta (The effect of silage feeding on some sensory and health attributes of cow’s milk: A review. 2011. P. Kalac. Food Chemistry 125, 307-317.

Kontaktperson:
Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
marten.hetta@slu.se @slu.se, 090-786 87 47


*Litteratur till seminarier*
  • Gustavsson, A.-M. 2023 Kväve och klöver påverkar vallens avkastning och råproteinhalt. Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev nr 1, 1-3.
  • Kompletteras senare

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap
Kurskod: LB0117 Anmälningskod: SLU-10303 Plats: Uppsala Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för växtproduktionsekologi Studietakt: 25%