Gröna tak - grundläggande koncept och användning
Gröna tak har en viktig roll när man bygger en tät grön och multifunktionell stad. Men alla typer av vegetationssystem fungerar inte på samma sätt och har olika begränsningar och möjligheter.
Denna kurs har ett brett angreppssätt på gröna tak. Den behandlar installationsteknik, skötsel och val av systemkomponenter och den betydelse som detta har för systemens funktion. Kursen kommer också ha ett brett angreppssätt gällande de gröna installationernas totala miljöbelastning och hållbarhet samt dess produktion av olika typer av ekosystemtjänster. Ett speciellt fokus kommer att ligga på vegetationens betydelse för hållbar dagvattenhantering.
Kursen går på distans. Studenterna kommer att få tillgång till föreläsningar och övningsmaterial via SLU:s lärplattform. Kursen kommer att examineras genom studentarbeten, inlämningar och övningar som alla sker via SLU:s lärplattform.
Information från kursledaren
Välkomna till kursen "Gröna tak - grundläggande koncept och användning"
Kursen går på heldistans. Det innebär att det inte finns några gemensamma schemalagda träffar eller övningar. Kursen examineras i form inlämningar via lärplattformen Canvas. Första halvan av kursen har sista inlämning innan jul 2023. Andra halvan av kursen examineras genom inlämning i slutet av kursen våren 2024. Det finns alltså stor frihet i hur ni väljer att lägga upp ert arbete med kursen.
Kursens canvassida kommer att öppnas 2023-08-28.
Kurslitteraturen består av litteratur som är fritt tillgänglig som SLU-student. En del kan ni komma åt direkt och en del kräver inloggning med studentidentitet. Ni kommer ha tillgång till alla källor när kursen startar.
Green Roof Retrofit : Building Urban Resilience
https://ebookcentral.proquest.com/lib/slub-ebooks/detail.action?docID=4538253#
Sara J. Wilkinson and Tim Dixon
Green Roof Ecosystems Green Roof Ecosystems Green Roof Ecosystems
https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-319-14983-7
Richard K. Sutton
Grönatakhandboken
Grönatakhandboken har kommit som uppdaterad upplaga nu. Den finns tillgänglig för nedladdning i lågupplöst formmen den går också att beställa via Svensk Byggtjänst https://gronatakhandboken.se/
Growing Green Guide: A guide to green roofs, walls and facades in Melbourne and Victoria, Australia
ISBN 978-1-74326-715-8 (pdf)https://www.melbourne.vic.gov.au/community/greening-the-city/green-infrastructure/Pages/growing-green-guide.aspx
Om ni har frågor om kursen så går det bra att skicka e-post till tobias.emilsson@slu.se
Mvh Tobias
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0319-10257 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0319
Läsåret 2024/2025
Gröna tak - grundläggande koncept och användning (LK0319-10064)
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2022/2023
Gröna tak - grundläggande koncept och användning (LK0319-10257)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Gröna tak - grundläggande koncept och användning (LK0319-10325)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Gröna tak - grundläggande koncept och användning (LK0319-10186)
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Gröna tak - grundläggande koncept och användning (LK0319-10280)
2019-09-02 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Gröna tak - grundläggande koncept och användning (LK0319-10285)
2018-09-03 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0319 Gröna tak - grundläggande koncept och användning, 15,0 Hp
Green Roofs - basic concepts and applicationÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Gröna tak: stadsplanering och policy | 3,0 | 0202 |
Effekter av gröna tak på stadens system och miljö | 6,0 | 0203 |
Bygga gröna tak med kvalité | 6,0 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudierMål
Kursen har som övergripande mål att möjliggöra för studenterna att utvidga sina kunskaper om olika typer av gröna tak. Kursen kommer att behandla frågor kopplade till leverans av ekosystemtjänster från gröna lösningar, hur olika gröna tak påverkar stadsmiljön och hur dessa aspekter kan tas med i stadsplanering. Kursen kommer också ta upp frågor kopplade till säker installation av gröna tak på byggnader, och hur vegetation och jord kan utformas.
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:
ge exempel på olika typer av vegetationstäckta tak och förklara deras respektive för- och nackdelar med avseende på den urbana miljön,
exemplifiera hur gröna tak kan integreras i stadsplaneringen samt beskriva vilka ekosystemtjänster som kan kopplas till gröna tak,
specifikt redogöra för hur gröna tak påverkar den urbana miljön med avseende på urban hydrologi, urbana energibalanser, biodiversitet, estetik, luftkvalitet och rekreation,
ha en grundläggande förståelse för hur en installation av ett grönt tak kan påverka en byggnads klimatskal och då specifikt gällande täthet och energibalanser,
kunna förklara hur substrat och jordar lämpade för olika typer av gröna tak fungerar, kan byggas upp och specificeras vid upphandling. Studenterna ska också kunna ge exempel olika komponenter för gröna tak substrat.
Innehåll
Kursen behandlar gröna tak ur ett brett perspektiv då den både spänner över systemens multifunktionalitet i relation till den urbana miljön och det komplexa sammanhang i gränslandet mellan design, teknik och biologi som systemen installeras. I detta spänner kursen från biologi och marklära till hur man kan designa och använda taklandskap för mänsklig upplevelse. Utvecklingen av kunskap kopplad till gröna tak har gått snabbt under de senaste 15 åren och det finns många internationella forskningsmiljöer som arbetar med frågorna. Kursen kommer att arbeta med ett internationellt perspektiv på gröna tak.
Kursen bygger på litteraturstudier, föreläsningar, övningar och exkursioner samt ett avslutande projektarbete.
Kursen täcker följande aspekter kopplade till gröna tak:
gröna taks påverkan på stadsmiljö i förhållande till urban hydrologi, urbana energibalanser, biodiversitet, estetik, luftkvalitet och rekreation,
planeringsverktyg för urban grönska,
byggnadskonstruktion,
definitioner och begrepp kopplade till olika typer av vegetationstäckta tak,
presentation av olika typer av gröna tak,
grundläggande marklära,
grundläggande växtekologi och växtfysiologi,
utformning och konstruktion av gröna tak.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examination sker genom ett stort projektarbete och ett antal hemuppgifter. För godkänt på kursen krävs ett godkänt projektarbete, en godkänd projektredovisning samt godkända hemuppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen går på distans. Studenterna kommer att få tillgång till föreläsningar och övningsmaterial via SLU:s lärplattform.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning
Litteraturlista
Litteraturlista:
Följande böcker utgör obligatorisk kurslitteratur, förutom utdelat elektroniskt material och artiklar.
Green Roof Retrofit : Building Urban Resilience
Sara J. Wilkinson and Tim Dixon
Green Roof Ecosystems Green Roof Ecosystems Green Roof Ecosystems
Richard K. Sutton
Grönatakhandboken Grönatakhandboken
Grönatakhandboken har uppdaterats. Den finns tillgänglig för nedladdning i lågupplöst form via länken ovan men den går också att beställa via Svensk Byggtjänst (följ länken till https://gronatakhandboken.se/ ).
Growing Green Guide: A guide to green roofs, walls and facades in Melbourne and Victoria, Australia
ISBN 978-1-74326-715-8 (pdf) https://www.melbourne.vic.gov.au/community/greening-the-city/green-infrastructure/Pages/growing-green-guide.aspx
För att komma åt de två första böckerna måste ni ansluta via VPN eller befinna er på något SLU campus. Det har med böckernas upphovsrätt att göra. Följ instruktionerna på följande länk
https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/databaser-och-e-tidskrifter/
Om ni får vpn att fungera så kommer ni kunna läsa böckerna online. Om ni vill ladda ner dem som lån eller skriva ut avsnitt så måste ni registrera er på ProQuest Ebook central sidan. Klicka på Sign in och därefter Create account.
Med hjälp av vpn får ni också tillgång till alla de tidsskrifter som SLU prenumererar på.