Studio 3 - Stora landskap
Kursen är uppbyggd kring ett verkligt tema där mötet mellan stad och land utgör den centrala problematiken med tätortens framtida utvidgning, infrastruktur och grönstruktur viktiga underteman. Du arbetar huvudsakligen i grupp och får därigenom utveckla din förmåga att formulera och lösa planerings- och gestaltningsuppgifter i grupp. Du får lära dig grundläggande retorik för att förbättra din förmåga att förmedla och kommunicera dina idéer. Du har stor frihet att själv påverka såväl inriktning på arbetet som själva resultatet i kursen. Kursen är ett forum för kreativt arbete, dialog och personlig utveckling där lärare och handledare finns till hands under arbetets gång som inspiratörer och diskussionspartners. Kursen examineras genom seminarier med presentationer och muntlig kritik samt genom inlämning av individuella skriftliga reflektioner.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0355-40124 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0355
Läsåret 2023/2024
Studio 3 - Stora landskap (LK0355-40033)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Studio 3 - Stora landskap (LK0355-40014)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2022/2023
Studio 3 - Stora landskap (LK0355-40160)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2020/2021
Studio 3 - Stora landskap (LK0355-30125)
2021-01-18 - 2021-03-23
Läsåret 2019/2020
Studio 3 - Stora landskap (LK0355-30201)
2020-01-20 - 2020-03-24
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0355 Studio 3 - Stora landskap, 15,0 Hp
Studio 3 - Large landscapesÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Grupparbete | 10,0 | 0202 |
Individuellt arbete | 3,0 | 0203 |
Generella obligatoriska moment | 2,0 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 60 hp i landskapsarkitektur eller landskapsplanering inklusive kunskaper motsvarande lärandemålen i Projekt 1 och Projekt 2.Mål
Kursens mål är att studenten i grupp ska träna och utveckla förmågan att hantera frågeställningar kopplade till kommunal fysisk planering samt förmågan att arbeta i grupp. Studenten ska öva i att agera som landskapsarkitekt inom ramen för ett givet platsanknutet tema och att få en mer nyanserad bild av landskapsarkitektens yrkesroll i förhållande till andra aktörer.
Lärandemål:
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
bearbeta och gestalta rumsliga och strukturella sammanhang och förändringar i ett större landskapsutsnitt
upprätta en arbetsplan med självständigt formulerade frågeställningar inom ramen för kursens tema och väl motiverade strategier för att lösa dem inom den tidsram som kursen medger.
visa förmåga att vid muntliga presentationer, i inlämnat presentationsmaterial och i skriftliga reflektioner kunna tillämpa grundläggande retorik och kommunikationskunskaper.
redogöra för gruppens arbetsprocess och reflektera över egna och gruppgemensamma ställningstaganden under arbetsprocessens gång.
Innehåll
Kursen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment även om tyngdpunkten ligger på det senare. Det praktiska arbetet omfattar skissarbete och arbete i modell både individuellt och i grupp. En kontinuerlig dialog, kursledning och studenter emellan, upprätthålls genom seminarier, dagskisser, delpresentationer och skriftliga inlämningar. Ett viktigt moment i kursen är retorik. Förmågan att uttrycka sina intentioner och att övertyga övriga aktörer i tal, skrift och bilder tränas i flera olika moment.
Kursen erbjuder ett ramverk inom vilket studenten har stor frihet att själv påverka såväl inriktning på arbetet som själva resultatet. Stor vikt läggs vid att i grupp kunna söka, finna och formulera samt presentera lösningar för frågeställningar inom ramen för kursens tema.
Kursen genomförs som ett projekt och ska ses som ett forum för kreativt arbete, dialog och utveckling. Lärare och handledare finns till hands under arbetets gång som inspiratörer och diskussionspartners.
Obligatorisk närvaro gäller vid kursintroduktion, kommunbesök, veckoseminarier, studieresa, gruppdynamikundervisning, internkritik, kommunpresentation och grupputvärdering. Enbart denna närvaro räcker dock inte för att prestera ett projekt som kan bli godkänd på kursen, utan ett aktivt grupparbete och god interaktion med kursledningen är aktiviteter som är nödvändiga för en framgångsrik arbetsprocess.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande i obligatoriska moment
Godkänd projektredovisning, godkänd individuell processreflektion, genomförda presentationer på veckoseminarium och kommunbesök, deltagande på studieresa alternativt godkänd ersättningsuppgift.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Ger färdighetstränande poängKunskaper motsvarande lärandemålen i Projekt 1 och Projekt 2 kan också uppnås genom Studio 1 - landskap som plan, verklighet och idé respektive Studio 2 - Staden och boplatsen.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning