Markbyggnad - Material och projektering
Information från kursledaren
Välkomna till höstens kurs Markbyggnad - material och projektering!
All relevant information kommer att finnas på Canvas i takt med att ni behöver den. Redan nu kan ni gå in och läsa om kursens upplägg samt bekanta er med det preliminära schemat. Reservera datum för obligatoriska moment (fetstil i schemat) i era kalendrar så att ni undviker merarbete eller kompletteringar senare, men observera att även övriga moment behöver utnyttjas för att följa med i kursen och projektarbetet.
För er som har villkor i antagningsbeskedet ber jag er att så snart ni fått beskedet höra av er till mig med en plan för att uppfylla dessa inför kursstart, så ökar chanserna markant att kunna läsa kursen. Om du har funkastöd uppskattar jag likaså att du hör av dig i god tid med NAIS-beslut och tankar om hur vi på bästa sätt kan stötta dig under kursen.
Ha en riktigt härlig sommar, så ses vi på eftermiddagen 2 september!
/Stefan
stefan.lindberg(at)slu.se
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0415-10104 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0415
Läsåret 2023/2024
Markbyggnad - Material och projektering (LK0415-10113)
2023-08-28 - 2023-10-30
Läsåret 2022/2023
Markbyggnad - Material och projektering (LK0415-10024)
2022-08-29 - 2022-10-31
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0415 Markbyggnad - Material och projektering, 15,0 Hp
Landscape Construction - materials and designÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Ritteknik | 4,0 | 0201 |
Markbyggnad | 7,5 | 0202 |
Bygghandlingar | 3,5 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 90 hp i landskapsarkitektur.Mål
Kursens syfte är att studenten ska tillgodogöra sig grundläggande kunskap och färdighet för att utveckla en gestaltningsidé till färdig anläggning.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
prestera ett gestaltningsförslag utifrån givna förutsättningar i form av program och anvisningar
göra medvetna val av ingående delar och material samt kunna argumentera för och motivera dessa val
med datorstöd bearbeta sitt förslag till bygg- och kalkylerbara handlingar med avseende på markbyggnad, konstruktioner och utrustningar
utföra ett praktiskt sten- eller plattläggningsarbete med en given höjdsättning
Innehåll
Genom litteraturstudier, föreläsningar, seminarier, exkursioner och övningar ges en grundläggande kunskap om landskapsarkitekturens hårda material, markbyggnadsteknik, samt viktiga moment i projekterings- och anläggningsprocessen. Några av de moment som behandlas i kursen är materialval, höjdsättning, hantering av dagvatten, dimensionering av överbyggnader, detaljkonstruktion, datorstödd ritteknik i AutoCAD, teknisk beskrivning enligt AMA samt praktiskt anläggningsarbete
Kunskapen tillämpas i kursens individuella projektarbete: Ett gestaltningsförslag som utvecklas till rationella och entydiga markbyggnadshandlingar, med utförandebeskrivningar avpassade till standard och vedertagen praxis i anläggningsarbeten.
Seminarier, exkursioner, övningar och projektarbete är obligatoriska.
Kursen ger 10 färdighetstränande högskolepoäng i landskapsarkitektexamen
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Aktivt deltagande i obligatoriska moment
Godkänt projektarbete
Godkända övningsuppgifter
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Kursens litteratur och instuderingsmaterial kommer att finnas tillgänglig i form av pdf:er, filmer och länkar på kursens Canvassida. Studenten förväntas ägna motsvarande en halv till en arbetsdag per vecka åt egna studier av litteratur och annat tillgängligt studiematerial - antingen för allmän förståelse eller som referensmaterial till projektarbete och övningar.
Användbara komplement till kurslitteraturen:
- CAD Övningsbok (2020) av A. Westin
(kan köpas i Alnarpsgårdens reception) - Arkitektens handbok 2024 (2024) av A. Bodin, J. Hidemark, M. Stintzing, S. Nyström