Hållbar utveckling av stadslandskapet, teorikurs
Dessa fallstudier genomförs i nära samarbete med värdkommuner och berör en långsiktig utveckling av ett hållbart samhälle med olika fokus i de olika värdkommunerna. Nulägesbeskrivningar görs och landskapsrelaterade utmaningar identifieras och planeringsåtgärder för att möta dessa diskuteras och alternativa förslag föreslås.
Övningsuppgifter, seminarier, inlämningsuppgifter och redovisningar är obligatoriska.
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0451 Hållbar utveckling av stadslandskapet, teorikurs, 15,0 Hp
Sustainable development of the urban landscape, theory courseÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 180 hp varav 90 hp fördjupning inom något av följande huvudområden:\- arkitektur
\- byggd miljö
\- fastighetsvetenskap
\- fysisk planering
\- företagsekonomi
\- geografi
\- kultur- och samhällsgeografi
\- landskapsarkitektur
\- landskapsvetenskap
\- ledarskap och organisation
\- miljövetenskap
\- nationalekonomi
\- samhällsbyggnad och byggnadsteknik
\- samhällsplanering
\- statsvetenskap
\- teknik
Ett godkänt examensarbete eller självständigt arbete på minst 15 hp i något av listade huvudområden.
Kunskaper i svenska motsvarande kravet för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.
Engelska 6.
Mål
Syftet med kursen är att studenterna ska ges inblick i hur planering och förvaltning i en kommun kan utformas för att en mer hållbar utveckling ska kunna ske. Studenterna ska få kunskap att driva utvecklingen mot ett mer uthålligt samhälle genom planering och förvaltning av stadslandskapet. Planering behöver koppla till förvaltningen av stadsmiljön för att kunna vara verkligt uthållig på sikt och detta berörs i kursen. Kursen teoretiserar över olika planeringsperspektiv och analyserar olika lösningar och deras möjligheter.
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna:
- reflektera och analysera kring faktiska planerings- och förvaltningssituationer samt förändringar i relation till politiska, ekonomiska, miljömässiga, sociala och/eller tekniska aspekter av samhällsutvecklingen på ett interdisciplinärt sätt
- föreslå alternativa strategier för en hållbar utveckling av stadslandskapet än de faktiska planerings- och/eller förvaltningssituationer som studeras i kursen
- växla mellan olika perspektiv, såsom platsspecifikt och generellt samt mellan olika skalor, såsom lokalt, regionalt och globalt i faktiska planerings- och förvaltningssituationer
- beskriva och tillämpa grundläggande förutsättningar för svensk planerings- och förvaltningskontext
- reflektera muntligen och skriftligen på ett trans- och interdisciplinärt sätt kring faktiska planerings- och förvaltningssituationer
Innehåll
Kursen behandlar utveckling av stadslandskapet utifrån allmänna och privata intressen, med betoning på aktörer och processer samt med globala utblickar.
För att studera såväl samverkansmöjligheter som intressekonflikter blandas planerings- och förvaltningsteori med lokala styrdokument som studeras i kursens specifika fall. Såväl enskilda handlingar som exempelvis infrastruktur- och bebyggelseförändringar studeras och relateras till övergripande utmaningar som klimatförändringar och globala överenskommelser. Både regionala och lokala perspektiv behandlas beroende på fokus i det specifika fallet.
Kursens specifika fall genomförs i nära samarbete med värdkommuner och berör en långsiktig utveckling av ett hållbart samhälle med olika fokus i de olika värdkommunerna. Utifrån nulägesanalyser identifieras landskapsrelaterade planerings- och förvaltningsutmaningar där alternativa strategier tas fram för att möta de identifierade utmaningarna med betoning på aktörer och processer.
Genomförande
De generella kompetenser som tränas i kursen är kritiskt tänkande, problemlösning, muntlig och skriftlig kommunikation, samarbete samt självständighet.
Övningsuppgifter, seminarier, inlämningsuppgifter och redovisningar är obligatoriska. Övriga undervisningsmoment i kursen är litteraturstudier och studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examination sker genom bedömning av inlämnade skriftliga uppgifter, muntliga presentationer samt deltagande i seminarier. Godkända skriftliga inlämningar, presentationer och seminariedeltagande krävs för godkänd kurs. Betygskriterier specificeras senast vid kursstart.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Vid behov kan vissa föreläsningar förekomma på engelskaAnsvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning