Praktikkurs för landskapsingenjörer och trädgårdsingenjör - design
Under de nio praktikveckorna skall du skicka in tre reflektioner/PM till din handledare vid SLU, ett efter varje avslutad tre veckors period. I dessa redogör och reflekterar du över utförda arbetsuppgifter och kopplar dina nya, praktiska erfarenheter till kunskap från utbildningen. Efter avslutad praktikperiod genomförs ett seminarium där alla studenterna som praktiserat under samma period, muntligt redovisar sin praktik. Under praktikperioden kommer du att få ett besök av din handledare från Alnarp. Vid detta besök ska du visa och berätta om dina arbetsuppgifter.
Under fliken Information från kursledare nedan finner du en detaljerad information om kursen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0462 Praktikkurs för landskapsingenjörer och trädgårdsingenjör - design, 15,0 Hp
Work Experience CourseÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificerasGrundnivå (GXX)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 45 hp inom:- Landskapsarkitektur
- Trädgårdsvetenskap
Mål
Att studenten vidareutvecklar sin förtrogenhet med den aktuella yrkesrollen, reflekterar över den och återkopplar till utbildningen.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- förklara verksamheten och syftet med de aktiviteter som äger rum på den valda arbetsplatsen
- identifiera och förklara landskapsingenjörens/trädgårdsingenjörens yrkesroll på praktikarbetsplatsen
- ha fördjupad färdighet i korta muntliga presentationer och skriftlig kommunikation.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Syftet med kursen är att studenten efter sin praktikperiod fått en ökad förtrogenhet med vad det innebär att arbeta med skapande, funktion, underhåll och skötsel av våra gröna utemiljöer. Detta arbete ska genomföras utifrån ett fokus på såväl biologisk, ekonomisk som social hållbarhet. Under kursen omsätter och fördjupar studenten sina förvärvade kunskaper i utbildningen genom att tillämpa dem i ett självständigt praktiskt arbete på en arbetsplats.
I sina PM samt i sin muntliga redovisning ska studenten reflektera utifrån egna praktikerfarenheter över landskapsingenjörens eller trädgårdsingenjörens yrkesroll på arbetsplatsen och i samhället, samt reflektera över jämlikhet på arbetsplatsen och hur det fungerar i praktiken.
Studenten söker själv kontakt med arbetsplatsen där hen önskar praktisera, ibland efter samråd med ansvarig för praktikkursen och diskuterar tänkta arbetsuppgifter. Efter detta tar kursansvarig för praktikkursen ställning till om arbetsuppgifterna ligger inom den tänkta yrkesprofilen och beslutar om praktiken kan förläggas till arbetsplatsen.
*Genomförande: *
Under kursen genomförs en nio veckor lång obligatorisk arbetsplatsförlagd praktik, motsvarande 40h/vecka. Efter varje avslutad tre veckors period ska studenten skicka in en skriftlig reflektion/PM till kursansvarig alternativt utsedd handledare vid SLU. Utifrån var studenten praktiserar i Sverige och möjligheterna för kursansvarig att resa till praktikarbetsplatsen, kommer studenten så långt det är möjligt att få ett besök av kursansvarig. Vid detta besök ska studenten redovisa och diskutera arbetsuppgifter som hen arbetat med.
Efter avslutad praktik redovisar studenten muntligt sina erfarenheter vid ett obligatoriskt seminarium tillsammans med studenterna som praktiserat under samma period.
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom: Färdighetstränande moment, skriftliga inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Problemlösning, digital kompetens, kritiskt tänkande, samarbete, tidsplanering/hantera tidsramar, teknikanvändning och självständighet.
Följande moment är obligatoriska:
Nio veckors arbetsplatsförlagd praktik, en muntlig presentation och tre skriftliga reflektioner och beskrivningar inskickade under praktikperioden i form av PM.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Minst 80% närvaro på praktikplatsen, tre godkända PM, godkänd muntlig presentation samt deltagande i seminarier.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
- Vid SLU tilldelas varje student en kontaktperson som läser och kommenterar studentens inskickade PM samt besöker studenten på arbetsplatsen.- Kursen ges även som sommarkurs.
- Om praktikperioden avbryts ska kursansvarig och handledare på praktikarbetsplatsen informeras omgående.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning