Växtteknik
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0463 Växtteknik, 15,0 Hp
Plant TechnologyÄmnen
Teknologi LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 60 hp inom något av följande program:Landskapsingenjörsprogrammet
Landskapsarkitektprogrammet
Hortonomprogrammet
Trädgårdsingenjörsprogrammet – design
Trädgårdsingenjör: design – kandidatprogram
Trädgårdsingenjörsprogrammet - odling
Trädgårdsingenjör: odling kandidatprogram
Mål
Kursens syfte är att utveckla studentens förmåga att beskriva, analysera och ge förslag på åtgärder inom problemkomplexet växtval, ståndort, funktion och management för stadens grönstruktur och det tätortsnära landskapet.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- analysera och föreslå växter för en miljö utifrån ståndorts-, funktions- och managementperspektiv
- ha en fördjupad förståelse kring växtfysiologiska processer och deras betydelse för växtanvändning och leverans av ekosystemtjänster
- redogöra för mikroklimatet på en växtplats och knyta an detta till viktiga växtfysiologiska faktorer
- planera och utforma ett växtförslag i en urban miljö med hänsyn till funktion och skötsel
- identifiera brister vad avser växt-, mark- eller miljöfaktorer på en växtplats samt ge förslag på åtgärder
- ta fram ett målgruppsanpassat presentationsmaterial med stöd av digital visualiseringsteknik
- förstå sin yrkesroll i relation till andra yrkesgrupper när det gäller problem och lösningar kopplade till växtplatser
Innehåll
*Ämnesmässigt innehåll: *
Kursen har en stark mix där biologiska perspektiv genom ekologi och växtfysiologi kopplas samman med en mer urban hortikulturell inriktning vilket inkluderar växtanvändning för plats och funktion, samt perspektiv kring hållbar stadsutveckling. Genom denna kombination skapas en bred förståelse kring en hållbar växtanvändning för framtida urbana sammanhang. Denna inriktning håller en stark internationell inriktning med referenser och föreläsare från flera länder samt litteratur och föreläsningar med ett brett internationellt perspektiv.
- Genom föreläsningar utvecklas och fördjupas studenternas förståelse för växttekniska aspekter.
- Genom inläsning av relevant litteratur utvecklas och fördjupas studenternas förståelse för växttekniska aspekter samt förmågan av ett kritiskt intagande av information vilket utvecklas ännu mera via litteraturseminarium.
- Genom exkursioner och övningar i miljöer såsom det offentliga rummet, bostadsområden, kyrkogårdar samt vägmiljöer tillämpas och fördjupas kunnandet om växtplatsen utifrån ekonomiska, ekologiska och estetiska perspektiv.
- I övningar tränas växtval från idé till färdigt förslag.
- IT-stödd presentationsteknik tränas i en uppgift.
*Genomförande: *
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
- Litterturseminarium där inläst litteratur diskuteras och granskas
- I övningar där studenten i grupper utveckla olika platser utifrån de förutsättningar som anges samt kunna ge en detaljerad beskrivning kring dess utförande och vilka växttekniska utmaningar som måste lösas
- Genom föreläsningar av såväl forskare som praktiker inom offentlig grönyteutveckling presenteras nationella och internationella perspektiv kring hållbar växtanvändning för framtida urbana miljöer.
- Genom flera exkursioner skapas viktiga referensplatser där inläst litteratur och information från föreläsningar appliceras och diskuteras vidare
* Följande moment är obligatoriska: *
- Medverkande på övningar samt presentation av dessa övningar
- Exkursioner
- Tentamen
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänt i kursen krävs godkända projektarbeten, deltagande i obligatoriska moment, godkända övningar samt godkänd tentamen. I kursen är resultatet från salstentamen helt betygssättande.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning