Studio - Avancerad växtgestaltning
Under kursen arbetar vi med fallstudier i olika skalor, från detaljerna i en fickpark till mer storskaliga uttryck i gatumiljö.
Kunskapen om träd och buskar fördjupas genom litteraturstudier. Perenner och lökväxter ges extra utrymme.
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0464 Studio - Avancerad växtgestaltning, 15,0 Hp
Studio - Advanced plant designÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 150 hp varav 90 hp landskapsarkitektur och 45 hp studiokurser , samt kunskaper motsvarande engelska 6.Mål
Syftet med kursen är att studenten ska fördjupa sin förståelse för - och skicklighet i - att använda växter i gestaltning av utemiljöer. Syftet är även att gynna studentens språkutveckling om växtkaraktärer och gestaltning.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Färdighet och förmåga
- upprätta planteringsplaner och växtförteckningar för olika typer av planteringar,
- föreslå och motivera val av växter ur alla växtgrupper, för olika gestaltningsuttryck, funktioner och ståndorter,
- beskriva sin gestaltning med professionellt språk,
- på ett självständigt sätt införskaffa sig ny och kompletterande kunskap kring växter och deras användning,
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kritiskt granska och reflektera över sina egna och andras växtgestaltningar utifrån kriterier som upplevelsevärden, ekologiska värden, genomförande, växtdynamik och i viss mån skötsel.
Innehåll
Kursen består av föreläsningar, övningar och exkursioner. Föreläsningar berör växtgestaltning från olika perspektiv och exkursionerna exemplifierar växtgestaltning i olika skalor och med olika detaljeringsgrad. Övningsuppgifterna fördjupar synsättet på växternas roll i gestaltningen av platser, från den lilla skalan där människor sitter ner eller färdas till fots till den större där människor färdas snabbt, på cykel, i bil eller buss. Kursens huvuduppgifter diskuteras i kritikseminarier.
Växtkunskaperna utökas med studentens intresse som urvalsfaktor och drivkraft. Växtkunskaperna tillämpas i gestaltningsövningar och konkretiseras i planteringsplaner och växtförteckningar.
Under kursen diskuteras växtgestaltningen i relation till ett förändrat klimat och biologisk mångfald.
I kursen är språkutvecklingen kring gestaltning central. Gestaltningsbegrepp diskuteras i grupp och tillämpas i övningar.
Seminarier, genomgångar och exkursioner är obligatoriska moment.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd redovisning av övningsuppgifter samt aktivt deltagande i seminarier och presentationer, exkursioner och övningar.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ger 15 färdighetstränande poäng.Kursen gör undantag från SLUs antagningsordning vid urval enligt beslut SLU ID: SLU.ua.2025.1.1-507
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land