Europeisk landsbygdsutveckling i teori och praktik
Kursplan och övrig information
Kursplan
LU0105 Europeisk landsbygdsutveckling i teori och praktik , 15,0 Hp
European rural development in theory and practiceÄmnen
LandsbygdsutvecklingUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
A1N
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 180 hp på grundnivå90 hp med ämnesfördjupning inom landsbygdsutveckling
Mål
Syftet med kursen att ge studenterna fördjupade kunskaper om landsbygdsutveckling som vetenskapligt forskningsfält och som profession. Dessa kunskaper omfattar aktuell teoriutveckling gällande landsbygders utveckling och naturresursers brukande (inklusive lantbruk), samt tillämpning av arbetssätt inom den samtida landsbygdsutvecklingens professioner, i en europeisk kontext.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva och kritiskt diskutera längre historiska perspektiv på omvandlingar av olika europeiska landsbygder - detta inkluderar förståelse för demografiska förändringar, välfärdsstatens utveckling, förändrat brukande av naturresurser samt strukturomvandling av näringsliv och arbetsmarknad
- beskriva och kritiskt diskutera huvuddragen i aktuell forskning om landsbygdsutveckling och landsbygders särskilda förutsättningar
- söka, kritiskt förhålla sig till och diskutera vetenskaplig litteratur i tal och skrift
- förstå och tillämpa väsentliga teoretiska begrepp
- beskriva och teoretisera samtida politik, förvaltning och verksamhetsutveckling i relation till landsbygder och dess utveckling.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen ger studenterna fördjupad förståelse för landsbygders förändringsprocesser genom fördjupade kunskaper om landsbygdsutveckling som vetenskapligt forskningsfält. Kursen behandlar europeisk landsbygdsutveckling med fokus på svenska förhållanden. I kursen får studenterna utforska teoretiska perspektiv på landsbygders utveckling och de får fördjupad kunskap om platsers skiftande förutsättningar för att utvecklas hållbart. Kursen ger träning i hur akademiskt grundad kunskap och vetenskapliga teorier kan tillämpas inom landsbygdsutvecklingens professioner.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner: föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och övningar. Studenterna genomför en litteraturstudie som förbereder dem teoretiskt för att skriva masteruppsats i ämnet landsbygdsutveckling.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Kritiskt tänkande, problemlösning, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation, samarbete
Följande moment är obligatoriska:
Aktivt deltagande i obligatoriska seminarier, övningar och redovisningar.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Inbjudna gästföreläsare.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig redovisning, godkänd tentamen, godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land