Ny sökning
LV0089

Livsmedelsmikrobiologi

Mikroorganismer kan förstöra mat och göra oss sjuka, men de kan också användas för att producera unika drycker och livsmedel. På kursen lär du dig förstå och arbeta med mikroorganismer utifrån livsmedelssäkerhet och vid produktion av fermenterade livsmedel. Vi jobbar också med kvalitet och lagstiftning kring livsmedel.



Vi förväntar oss alla att maten vi äter är säker och inte förstörd av bakterier eller mögel. Men hur kan man försäkra sig om det, både i samband med produktionen och när man hanterar mat hemma? Som ”livsmedelsmikrobiolog” på kursen kommer du att få lära känna och arbeta praktiskt med bakterier, jäster och mögel som har betydelse för livsmedel. Du får också en översikt över parasiter och virus i livsmedel.



Intensivt labbarbete i grupper utmanar och utvecklar ditt självförtroende och ditt oberoende att kunna lösa komplexa uppgifter. Du arbetar med realistiska exempel, både med sjukdomsframkallande bakterier och med ”good bugs” i livsmedelsproduktionen. Kursen kompletterar detta med föreläsningar och gruppövningar.



Du får träna olika former av kommunikation, från formell vetenskapligt skrivande till faktarapporter inom livsmedelsindustrin.


Information från kursledaren

Welcome to Food microbiology Spring 2025!

We are looking forward again to 5 jam-packed weeks exploring food microbiology with you. As you see in the schedule, the course is intense with alot of lab work (apologies that I am a few days late in publishing the schedule). There may be a few minor changes to the schedule regarding guest lectures, but the big things are in place.

Unlike some previous courses, you will NOT given a protocol of exactly what to do in the lab, but you work independently in your groups and plan and execute your tasks yourselves. This is exactly what previous students have often appreciated the most.

To squeeze everything into the allocated days, we have the course start up on Friday 2 May. Don't miss this, because we form the groups and you start your planning for the pathogen lab exercise.

Feel free to email me if you have any questions about the course. Also please email me if you have decided to NOT participate in the course, since we plan in advance for the number of lab groups (because different groups work with different pathogens and make different food products!). As I mentioned, food microbiology is an intense course, so consider carefully if you are doing an additional course "on the side" (via distance, evenings) that your workload could get tough.

Looking forward to meeting you all in a few weeks!

Best wishes,
Su-lin H., with Ludde L. and Jonas O.

Kursvärdering

Kursvärderingen är ännu inte aktiverad

Kursvärderingen är öppen mellan 2025-06-01 och 2025-06-22

Andra kursvärderingar för LV0089

Läsåret 2023/2024

Livsmedelsmikrobiologi (LV0089-40149)

2024-04-26 - 2024-06-02

Läsåret 2022/2023

Livsmedelsmikrobiologi (LV0089-40168)

2023-04-28 - 2023-06-04

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

Food Microbiology 4th edition Författare: Martin Ray Adams, Maurice O Moss, Peter McClure ISBN: 978-1849739603 Kommentar: You will probably manage with older editions although there will be some nice updates in the new one!

An electronic version of an older edition is available from the library.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Livsmedelsprogrammet Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1F)
Ämne: Livsmedelsvetenskap Biologi
Kurskod: LV0089 Anmälningskod: SLU-40124 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%