Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem
Information från kursledaren
Welcome to the course Project management for innovation in sustainable food systems!
Below you will find the zoom-link and password for the course introduction on Monday.
You have a preliminary schedule at the course home page, as well as on our Canvas page. You will notice that times are always written in full hours, but we normally begin 15 minutes past each hour. This mean that we start 13:15 on Monday the 18th of January. However, the digital classroom will be open a couple of minutes before we start.
Note that some lectures may have alternative starting times. You will get a notice if any of the scheduled times differ from the normal.
Topic: LV0102: Course introduction and Introductory workshop
Time: Jan 18, 2021 01:15 PM Stockholm
Join Zoom Meeting
https://slu-se.zoom.us/j/67875176365
Meeting ID: 678 7517 6365
Passcode: 730397
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0102-30263 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0102
Läsåret 2022/2023
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102-30052)
2023-01-16 - 2023-03-21
Läsåret 2021/2022
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102-30158)
2022-01-17 - 2022-03-23
Läsåret 2019/2020
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102-30063)
2020-01-20 - 2020-03-24
Läsåret 2018/2019
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102-30065)
2019-01-21 - 2019-03-25
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0102 Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem, 15,0 Hp
Project management for innovation in sustainable food systemsÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
* 120 hp på grundnivå* 15 hp livsmedelsvetenskap på avancerad nivå
* engelska 6
Mål
Syftesbeskrivning
Syftet med kursen är att skapa förståelse för hur innovationssystem ser ut och fungerar, och hur processer för innovation och produktutveckling inom livsmedelsområdet kan se ut och ledas. Projekt- och processledning och förståelse för hur organisationer och grupper fungerar är viktiga komponenter som ingår i kursen som syftar till att ge yrkesförberedande färdigheter. Utifrån verkliga fall skall kursdeltagarna kunna presentera realistiska och genomförbara förslag till projekt med koppling till livsmedelsområdet. Kursen bygger på Action Learning för att träna ledarskap, problemlösning i grupp, hållbarhet ur ett systemperspektiv samtidigt som ett problem skall lösas. Hållbarhetsaspekter utifrån olika nivåer i livsmedelssystemet, från företagets perspektiv till globala hållbarhetsmål, integreras i kursen i alla delar.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenterna:
kunna beskriva, förklara och redogöra för kunskaps- och innovationssystem inom livsmedelsområdet
ha kännedom om processer för innovation och produktutveckling i livsmedelssystemet, och utvecklat färdigheter om hur dessa processer kan ledas och organiseras
förstå och bedöma hur innovation och produktutveckling kan ske utifrån långsiktiga hållbarhetsperspektiv
kunna sammankoppla innovations- och utvecklingsprocessen med slutanvändarnas behov, önskemål och efterfrågan
ha ökat sin kompetens kring systemtänkande och förmåga att integrera flera olika systemperspektiv (e.g. innovationssystem, kunskapssystem, livsmedelssystem, produktionssystem, företag/organisationer som system)
kunna samla in, analysera, utvärdera och sammanställa material från olika källor med syftet att föreslå och genomföra ett innovations-/produktutvecklingsprojekt inom livsmedelsområdet
genom erhållen strategisk kompetens kunna utvärdera olika alternativa utvecklingsvägar eller scenarier utifrån långsiktiga hålbarhetsvisioner
ha stärkt sina kompetenser kring skriftlig- och muntlig kommunikation och kunna lägga fram förslag på genomförbara innovations- och utvecklingsprojekt
Innehåll
Kursen är innehåller föreläsningar, seminarier och eget arbete. Under dessa moment ingår teoriavsnitt rörande innovationsprocesser och innovationssystem, innovationsmanagement, projektledning och –organisation, samt bedömning av olika scenarier utifrån hållbarhetsperspektiv. Kursen är uppbyggd kring projekt med verkliga fall där studenter i grupp skall arbeta fram en egen projektplan för ett innovationsprojekt med koppling till ett hållbart livsmedelssystem. Projekten ska ha en helhetssyn och därför samarbetar studenterna med representanter för livsmedelsindustri, rådgivare och lantbrukare. Under projektets gång har gruppen kontakt med fallföretag/-organisation och löpande handledning och delredovisningar/workshops sker löpande. Web-baserade kommunikationsverktyg kommer att användas under kursen och kursen kan läsas från fler campus samtidigt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs krävs närvaro på obligatoriska moment (e.g. seminarier/workshops/presentationer/handledning), inlämningar, samt godkänt på projektarbete (skriftlig och muntlig presentation, samt utvärdering av projektarbete).
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Litteraturlista
- Innovation management and new product development Författare: Paul Trott ISBN: 978-1-292-13342-3 [Innovation management and new product development] (https://www.pearson.com/uk/educators/higher-education-educators/program/Trott-Innovation-Management-and-New-Product-Development-6th-Edition/PGM1101395.html) Kommentar: This is the main course book
- Parts of "Management innovation - Integrating technological, market and organizational change" Författare: Tidd, J. & Bessant, J. ISBN: 978-1-118-36063-7 [Parts of "Management innovation - Integrating technological, market and organizational change"] (https://www.wiley.com/en-se/Managing+Innovation:+Integrating+Technological,+Market+and+Organizational+Change,+6th+Edition-p-9781119379454) Kommentar: We use some chapters from this book. There are accessible copies at the SLU library. This was the main course book 2019-2020. Course evaluations have strongly suggested another main course book, why we this year will use Trott "innovation management" instead.