Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem
Information från kursledaren
Welcome to the course Prospects and challenges for sustainable food systems!
The course introduction begins at 13.15 in the lecture hall 'Dvalin' in the VHC building. For students also admitted to the master's programme 'Sustainable Food Systems', the roll-call and programme-specific information is given 12.30, directly in connection with the joint welcome ceremony.
All course information is available on the canvas course page, which will be regularly updated before the start of the course, and then used as the main communication channel throughout the course.
The literature list is found under the canvas heading 'Modules - course information', https://slu-se.instructure.com/courses/12107. Also the course schedule is found on canvas.
Kind regards,
Pernilla & Johan (course leaders)
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0103-10289 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0103
Läsåret 2023/2024
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10410)
2023-08-28 - 2023-10-30
Läsåret 2022/2023
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10065)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10209)
2021-08-30 - 2021-11-01
Läsåret 2020/2021
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10237)
2020-08-31 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10066)
2019-09-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10081)
2018-09-03 - 2018-11-11
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0103 Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem, 15,0 Hp
Prospects and challenges for sustainable food systemsÄmnen
Livsmedelsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen och individuellt LCA-projekt | 8,0 | 0302 |
Seminarier, projekt, övningar och studiebesök | 7,0 | 0303 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
- 180 hp, varav minst 90 hp inom naturvetenskap eller samhällsvetenskap- Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att skapa ökad förståelse för hur olika livsmedelssystem ser ut i dag, deras förutsättningar samt möjligheter och utmaningar för framtidens hållbara produktion och konsumtion av livsmedel. Livsmedelssystem studeras utifrån miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet i olika skalor (lokalt, regionalt, nationellt och globalt) med särskilt fokus på hållbar användning av naturresurser. Kursen ges som en avancerad introduktion till mastersprogrammet i hållbara livsmedelssystem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Samla in och sammanställa information om livsmedelssystem, samt identifiera faktorer som påverkar produktion och konsumtion av specifika livsmedel idag och i framtiden.
Redogöra för livsmedelsproduktionens förutsättningar samt kunna ge exempel på existerande produktionskedjor av säkra livsmedel inklusive primärproduktion, förädling, distribution och avfallshantering av livsmedel i olika skalor.
Visa förståelse för hållbarhetsutmaningarna i livsmedelssystem och kunna problematisera begreppet hållbar utveckling i relation till livsmedelssystem utifrån olika aspekter (miljömässiga, ekonomiska och sociala).
Redogöra för verktyg för att utvärdera hållbarhet ur olika perspektiv.
Beskriva, utvärdera och jämföra (kvalitativt och kvantitativt) olika livsmedel ur ett livscykelperspektiv och kunna föreslå förbättringsåtgärder.
Analysera och bedöma livsmedelssystem ur ett konsumtionsperspektiv och redogöra för sambanden mellan kostval, hälsa och miljöpåverkan.
Identifiera underutnyttjade och nya livsmedelsråvaror och livsmedel samt bedöma potentialen hos dessa.
Innehåll
Produktion och konsumtion av livsmedel hör till de mest aktuella hållbarhetsfrågorna i dag. Kursen omfattar aspekter från hela livsmedelskedjan, inklusive primärproduktion, förädling, distribution, konsumtion och avfallshantering, och komplexa samband mellan dessa. Fokus ligger på effektiv användning av resurser genom hela kedjan. Detta inkluderar även minimering av svinn i alla led, en resurseffektiv användning av uppkomna sidoströmmar och restprodukter samt återföringspotential. I kursen utgår vi från kunskap om dagens livsmedelssystem, hur de ser och fungerar och analyserar framtida förbättringspotential. Hållbara livsmedelssystem inkluderar även livsmedelssäkerhet och nutritionsaspekter. I det egna arbetet får studenterna fördjupa sig i produktionskedjor, analysera dem utifrån ett livscykelperspektiv, jämföra med andra produktionskedjor och ta fram förbättringsförslag som leder till ökad hållbarhet. Under projektets gång hålls seminarier utifrån bland annat konsumtionsperspektiv med aktivt deltagande av forskare inom området.
Kursen består av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier (obligatoriska) och eget arbete utifrån fallstudier (som kombinerar individuella uppgifter och arbete i grupp) och bygger i hög grad på studentcentrerad undervisning, samt kontakter med olika aktörer inom livsmedelskedjan (som kan kräva obligatorisk närvaro). Kursen samlar studenter med olika utbildningsbakgrund och den samlade kompetensen i gruppen och de tidigare erfarenheterna hos studenterna bidrar till en fördjupad förståelse för dagens livsmedelssystem och vad som krävs för en övergång till framtidens hållbara livsmedelssystem.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs krävs:
Godkänd muntlig och skriftlig redovisning av projektarbeten samt inlämningsuppgifter
Närvaro på obligatoriska moment
Godkänt deltagande i seminarier
Godkänd individuell skriftlig tentamen
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för energi och teknik
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
The complete literature list with links to the reports and articles as well as the course schedule is available on the canvas page of the course; https://slu-se.instructure.com/courses/12107/pages/course-literature.
For questions, please contact course leader Pernilla Tidåker (pernilla.tidaker@slu.se).