Ny sökning
LV0110

Livsmedelskemi och livsmedelsfysik

Kursen är för dig som vill lära dig mer om mat; kemisk sammansättning av olika livsmedel, deras fysiska egenskaper och hur dessa påverkas av förädlingsprocesser. Du kommer att analysera innehållet i en färdig rätt, tillverka egen majonnäs och lära dig att analysera fysiska egenskaper såsom viskositet i livsmedel.



Kursen ges till studenter på agronomprogrammet livsmedel men är öppen för andra studenter med intresse för mat. Goda kunskaper i kemi behövs då kursen berör matens kemiska, biokemiska och fysikokemiska egenskaper. Du behöver grundläggande kunskaper inom livsmedelsvetenskap för en bättre förståelse av effekten av hantering och förädling av råvaror på matens egenskaper.



Du kommer att lära dig om olika matkomponenter som vatten, kolhydrater, lipider, proteiner, vitaminer, mineraler, konserveringsmedel och antinutrienter. Några frågor som besvaras är: Varför smälter chokladen i munnen, varför får bröd en brun skorpa när den bakas, varför blir ketchupen mer flytande när man skakar flaskan och vad ger majonnäs den perfekta konsistensen?



Du kommer att använda olika analysmetoder för att analysera en färdig rätt och att lära dig att utvärdera dina resultat och dra slutsatser om viktiga aspekter såsom stabilitet, kostnad, kvalitet, säkerhet och näringsvärde. Du lär dig att analysera och utvärdera fysiska egenskaper som konsistens, viskositet och textur i några livsmedels exempel.



Du kommer att skriva en rapport och ge en muntlig presentation av dina resultat.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38060 SEK Nivå: Grundnivå (G1F)
Ämne: Livsmedelsvetenskap Kemi Livsmedelsvetenskap Kemi
Kurskod: LV0110 Anmälningskod: SLU-10057 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%