Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning
Vi förväntar oss alla att maten vi äter är säker och inte förstörd av bakterier eller mögel. Men hur kan man försäkra sig om det, både i samband med produktionen och när man hanterar mat hemma? Som ”livsmedelsmikrobiolog” på kursen kommer du att få lära känna och arbeta praktiskt med bakterier, jäster och mögel som har betydelse för livsmedel. Du får också en översikt över parasiter och virus i livsmedel.
Intensivt labbarbete i grupper utmanar och utvecklar ditt självförtroende och ditt oberoende att kunna lösa komplexa uppgifter. Du arbetar med realistiska exempel, både med sjukdomsframkallande bakterier och med ”good bugs” i livsmedelsproduktionen. Kursen kompletterar detta med föreläsningar och gruppövningar.
Du får träna olika former av kommunikation, från formell vetenskapligt skrivande till faktarapporter inom livsmedelsindustrin. Vi jobbar också med HACCP, ett universellt verktyg som livsmedelsindustrin använder för att kunna producera säkra livsmedel. För att ge en helhetsbild av förutsättningar och krav kring livsmedelshantering så bekantar vi oss också med juridikens grunder och tittar lite närmare på Svensk och Europeisk livsmedelslagstiftning.
Information från kursledaren
Hej!
Our course starts on Tuesday 1 Nov at 9:00, and we hit the ground running, with an overview of the course, some warm-up exercises, forming groups, and the first lecture starting already before lunch. Come prepared for a full day, which finishes with you working in your groups to design and plan your experiments for the following week.
We also ask that you please be a bit flexible with the Wednesday afternoon also (2 Nov). Usually teaching is not scheduled for Wednesday afternoons, but because Friday 4 Nov is teaching-free (before All Saints weekend), you will need to use some of Wednesday afternoon for writing and refining your lab protocols.
See you in the BioCenter C212 on Tuesday, 9:00 (note, not 9:15)!
Su-lin and Hasse
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0111-20039 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0111
Läsåret 2021/2022
Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20095)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20158)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20036)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0111 Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning, 15,0 Hp
Food microbiology, quality management and food lawÄmnen
Livsmedelsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst:- 60 hp livsmedelsvetenskap, varav
- 5 hp biokemi,
- 5 hp cellbiologi
- 5 hp mikrobiologi
Kunskaper motsvarande Engelska 6.
Mål
Kursen syftar till att ge en djupare förståelse för den positiva och negativa påverkan mikroorganismer kan ha på livsmedel. Övning i att utföra mikrobiologiska analyser och att utvärdera och kommunicera resultaten från analyserna utgör en betydande del av kursen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
beskriva och sammanfatta ekologi, fysiologi och taxonomi hos mikroorganismer som är relevanta för production och hantering av livsmedel
beskriva och exemplifiera betydelsen av kemiska och fysiska egenskaper hos råvaror och livsmedel för tillväxt och aktivitet hos mikroorganismer
beskriva och förklara förskämning och sjukdomsframkallande aktivitet hos livsmedelsburna mikroorganismer och de strategier som används för att förebygga denna
beskriva och förklara mikroorganismernas roll som hjälpmedel i livsmedelsproduktionen
självständigt använda och utvärdera mikrobiologisk metodologi samt tolka resultaten från denna
beskriva och utvärdera kvalitetsledningssystem (HACCP)
beskriva och diskutera relevanta delar av livsmedelslagstiftningen
Innehåll
Del livsmedelsmikrobiologi innehåller:
interaktionen mellan livsmedel och mikroorganismer
livsmedel som substrat och miljö
lagringsmetoder
förskämning av livsmedel
mikroorganismer som används i livsmedelsproduktion
ekologi och fysiologi hos patogena mikroorganismer i livsmedel
metodologi för isolering och identifiering av mikroorganismer
Delarna kvalitetshantering och livsmedelslagstifting innehåller:
kvalitetsledningssystem, inklusive och med primärt fokus på HACCP (Hazard analysis and Critical Control Points)
riskvärdering och riskhantering
grunderna inom lagstiftning
livsmedelslagstiftning
förvaltningsrätt
Kursens moment behandlas i föreläsningar, obligatoriska laborationer och gruppövningar. Övning i att utföra mikrobiologiska analyser och att utvärdera och kommunicera resultaten från analyserna utgör en betydande del av kursen
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen
Godkänt deltagande i laborationer med skriftlig och muntlig rapportering
Godkända - individuella och gruppuppgifter
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskravet på 60 hp livsmedelsvetenskap kan uppnås genom att högskolepoäng i djur- och växtfysiologi räknas som högskolepoäng i livsmedelsvetenskap.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Food Microbiology 4th edition Författare: Martin Ray Adams, Maurice O Moss, Peter McClure ISBN: 978-1849739603 Kommentar: You will probably manage with older editions although there will be some nice updates in the new one!