Livmedelsetik
Information från kursledaren
Hi food ethics-students!
Food ethics is an important theme in today's society, and it is a pleasure to see you all are registered for the course!
The course is held entirely online, including both meetings in real time (IRT). We will meet for lectures, seminars and you will also hold small-group discussions IRT according to schedule. Please see the basic version of the schedule - without assignments - on this site. A detailed schedule and all other course information will be available at the learning platform called Canvas. It will open closer to course start, but please have a look at the literature list before that, and make sure you order the course books (not all are available as e-book) and have them at hand before the course starts on Sept 29.
Please also note that since it is a full time course, one need to count on spending about 40 hrs per week with reading, IRT-meetings and writing. Also, please note that the study of ethics differs from studies in e.g. food or animal science, or other natural science disciplines, by continously asking you to reflect upon and digest the content, and that you might need more time for reading than you are used to.
We hope the course will lead you into new perspectives, and inspire you to sharing insights with each other!
Looking forward to meeting you all,
Helena Röcklinsberg, Associate professor in ethics, univ. lecturer in animal ethics, SLU
Per Sandin, Associate professor in philosophy, univ. lecturer in environmental and bioethics, SLU
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0115-10062 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0115
Läsåret 2024/2025
2024-10-02 - 2024-10-31
Läsåret 2023/2024
2023-09-28 - 2023-10-30
Läsåret 2021/2022
2021-09-30 - 2021-11-01
Läsåret 2020/2021
2020-09-30 - 2020-11-01
Läsåret 2020/2021
2020-09-30 - 2020-11-01
Läsåret 2020/2021
2020-09-30 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
2019-10-02 - 2019-10-31
Läsåret 2019/2020
2019-10-02 - 2019-10-31
Läsåret 2019/2020
2019-10-02 - 2019-10-31
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0115 Livmedelsetik, 7,5 Hp
Food EthicsÄmnen
Livsmedelsvetenskap Husdjursvetenskap Livsmedelsvetenskap HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0201 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp på grundläggande nivå.Mål
Syftet med kursen är att studenten, oberoende av tidigare kompetens och erfarenhet, utvecklar sina etiska färdigheter både i allmänhet och i relation till livsmedelsfrågor. Efter avslutad kurs ska studenten kunna identifiera etiska problem i livsmedelskedjan, reflektera över dem från olika perspektiv samt uppvisa bekantskap med hur man använder normativt etiska teorier vid etiska analyser av de olika länkarna i livsmedelskedjan. Kursens syfte är vidare att erbjuda studenten träning i etiskt resonerande och reflekterande, både verbalt och i text, för att kunna argumentera för en viss position i enlighet med grundläggande argumentationsregler, såsom konsistens, koherens och relevans.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Identifiera etiska problem i livsmedelskedjan, inklusive sådana som är relaterade till t.ex. livsmedelssäkerhet, fodereffektivitet, bioteknik, hållbar utveckling samt livsmedel från animaliskt ursprung.
Beskriva olika etiska synsätt som figurerat under livsmedelsets historia.
Beskriva och använda ett antal normativt etiska teorier (t.ex. utilitarism, deontologi, dygdetik och kontraktsetik) i frågor inom livsmedelsproduktion, distribution och konsumtion.
Föra etiska resonemang kring betydelsen av sociala sammanhang, kultur, religion och olika normers relevans för beslut rörande mat.
Förklara och reflektera över samspelet mellan etik och vetenskap i förhållande till livsmedelsfrågor.
Formulera en egen etisk syn på ett konkret livsmedelsetiskt problem, samt diskutera argument för och mot ståndpunkten med hjälp av argumentationsanalytisk metod.
Innehåll
Kursens innehåll är strukturerat utifrån de olika länkarna i livsmedelskedjan – från produktion och distribution till konsumtion och avfall. Etiskt relevanta aspekter som förekommer längs livsmedelskedjan undersöks med hjälp av de vanligaste normativa etiska teorierna, med syfte att betona etiska utmaningar och bedöma konflikter mellan exempelvis djurskydd och klimathänsyn, biologisk mångfald och ekonomisk effektivitet, samt den enskilda konsumentens intressen och allmänhetens intressen. Studenterna kommer vidare att läsa livsmedelsetisk litteratur i syfte att få grepp om de teoretiska verktyg som behövs för att både kunna upptäcka relevanta etiska aspekter och förstå argument för och emot olika positioner. Studenterna kommer också att öva sig i etisk argumentation genom aktivt lyssnande på varandras åsikter och själva formulera relevanta frågor till dessa. De kommer också att själva få driva en sammanhängande argumentation i olika frågor. Kursens struktur: Webföreläsningar kommer att hållas för att presentera normativt etiska teorier samt argumentationsanalys som ämne. Under online-baserade IRT-seminarier presenteras och diskuteras olika kärnämnen i livsmedelsetik, där vissa urval görs av studenterna själva. Dessa seminarier är obligatoriska och kräver aktivt deltagande.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Aktivt deltagande i seminarier. Korta skriftliga uppgifter. Hemtenta (uppsatsfrågor, som utdelas mot slutet av kursen, vilka ska besvaras inom en viss tidsram och med ett begränsat antal ord).
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Betygskriterier
Describe and analyse ethical issues related to food (production, consumption, distribution and waste) through oral and written discussion based on correct application of normative ethical theories and by use of relevant research literature in ethics and food science.
|
||||
Grade |
3 = Learning outcome |
4 |
5 |
|
Description |
Practice ethical discernment and reflection together with others through active participation in discussions throughout the course. |
|
|
|
|
Handing in all assignments within the course time (except if due to sick leave or similar which is communicated with teachers at time of occurance). |
|
|
|
|
Fulfilling the criteria for grade 3 for the individual essay within a maximum of three versions commented by the teachers. |
Fulfilling the criteria for grade 4 for the individual essay within a maximum of three versions commented by the teachers. |
Fulfilling the criteria for grade 5 for the individual essay within a maximum of three versions commented by the teachers. |
|
|
Describe the core ethical message of scientific papers and books in the course literature in a correct way. |
Describe the core ethical message of scientific papers and books in the course literature in a correct way, and show how the ideas and issues relate to each other. |
Describe the core ethical message of scientific papers and books in the course literature in a correct way, show how the ideas and issues relate to each other, and critically reflect on the content from an ethical perspective. |
|
|
Identify ethical issues in the food chain, including those related to food security, food safety, sustainable development, water supply, and food from animal origin.
|
Discern and relate some of the most relevant ethical issues in the food chain to each other.
|
Discern, critically explore and relate some of the most relevant ethical issues in the food chain to each other.
|
|
|
Show good acquaintance with the difference between scientific facts and ethical issues, and apply to issues in food ethics.
|
Identify examples of the ethical relevance of solid science and explain the ethical relevance of solid science for formulating a well-founded ethical position.
|
Identify examples of the ethical relevance of solid science through a critical elaboration of the course literature while arguing for a certain well-founded ethical position. |
|
|
Describe in outline some central normative ethical theories and show how they can be applied on food issues. |
Describe central normative ethical theories in a nuanced way and show how it is founded in relevant ethics literature and apply in an ethical analysis regarding food issues.
|
Critically elaborate in a nuanced and relating way on central ethical theories leading to a well-founded evaluation of an ethical issue regarding food issues. |
|
|
Formulate (in writing) an ethical standpoint and argue for it in a concrete problem of food ethics.
|
Present an issue or dilemma by showing both pro and con arguments. Formulate an ethical standpoint presented in a well-structured text where the steps from description of a problem to suggested solution are well under-pinned by clear arguments and related to the course literature. |
Present an issue or dilemma by showing both pro and con arguments. Construct an ethical standpoint presented in a very well-structured text with a clear degree of novelty and presented with philosophical clarity and well-founded argumentation based on the course literature. |
Litteraturlista
List of mandatory course literature
Books:
Sandler, Ronald L. 2015. Food ethics. The Basics. Routledge, pp.201. https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.4324/9780203694404/food-ethics-basics-ronald-sandler
Gjerris M, Nielsen MEJ and Sandøe P (2013): The good, the right and the fair. An introduction to ethics College publ. pp. 192. (not available as e-book)
Kortetmäki, T. 2022. Agriculture and Climate Change Ethical Considerations, Chapter 3. Ed: Federal Ethics Committee on Non-Human Biotechnology ECNH and Ariane Willemsen, CH-Bern https://www.ekah.admin.ch/inhalte/ekah-dateien/dokumentation/publikationen/Buchreihe_Beitraege_zu_Ethik_und_Biotechnologie/Buch_15_Inhalt_Agriculture_and_Climate_Change.pdf
Scientific papers:
Dieterle, J.M. 2022. Agency and Autonomy in Food Choice: Can We Really Vote with Our Forks? J Agric Environ Ethics 35, 5 https://doi.org/10.1007/s10806-022-09878-3https://rdcu.be/cUSJn
Or Dieterle, J.M. 2016. Autonomy, Values, and Food Choice. J Agric Environ Ethics 29, 349–367 https://doi.org/10.1007/s10806-016-9610-2https://rdcu.be/cUSKa
Eriksson, Jonas, Rydhmer, Röcklinsberg 2017: Invited review: Breeding and ethical perspectives on genetically modified and genome edited cattle. Journal of Dairy Science, 101 (1): 1-17, 2017
Gjerris M., Gaiani S. 2014: Food Waste and Consumer Ethics. In: Thompson P.B., Kaplan D.M. (eds) Encyclopedia of Food and Agricultural Ethics. Springer, Dordrecht https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-94-007-0929-4_99
Mepham, Ben. 2000. A Framework for the Ethical Analysis of Novel Foods: The Ethical Matrix. Journal of Agricultural and Environmental Ethics (12), 165-176. https://link.springer.com/article/10.1023/A:1009542714497
Röös, E., Patel, M., Spångberg, J., Carlsson, G. & Rydhmer, L. 2016. Limiting livestock production to pasture and by-products in a search for sustainable diets. Food policy, 58, 1-13. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2015.10.008
Sandøe, P. and Christiansen, S.B., 2008. The use of animals in animal production, Chapter 5 in their book Ethics of animal use in veterinary and animal science, Blackwell. (Available at the library, chapter 5 available as pdf in Canvas).
Schulze, M., Spiller, A & Risius, A. 2019. Food Retailers as Mediating Gatekeepers between Farmers and Consumers in the Supply Chain of Animal Welfare Meat - Studying Retailers’ Motives in Marketing Pasture-Based Beef Food Ethics 3,41-52. https://link.springer.com/article/10.1007/s41055-019-00040-w
Siipi, H. 2015 Is Genetically Modified Food Unnatural? Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 28:807–816. DOI 10.1007/s10806-015-9568-5 https://rdcu.be/cUSNQ
Zwart, Hub. 2000. A short history of food ethics. Journal of Agricultural and Environmental Ethics 12:113–126. https://link.springer.com/article/10.1023/A%3A1009530412679
Further papers might be added closer to course, and you will choose 2-3 papers for reading and ethical reflection within an individual assignment.
Relevant resources available at SLU Library (with an SLU-account and VPN):
OXFORD HANDBOOK OF FOOD ETHICS https://ebookcentral.proquest.com/lib/slub-ebooks/detail.action?docID=6380710
ROUTLEDGE HANDBOOK OF FOOD ETHICS https://www.taylorfrancis.com/books/9781315745503