Grundkurs - Livsmedelsvetenskap
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0117-10063 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0117
Läsåret 2024/2025
Grundkurs - Livsmedelsvetenskap (LV0117-10243)
2024-09-02 - 2024-10-01
Läsåret 2023/2024
Grundkurs - Livsmedelsvetenskap (LV0117-10332)
2023-08-28 - 2023-09-27
Läsåret 2021/2022
Grundkurs - Livsmedelsvetenskap (LV0117-10207)
2021-08-30 - 2021-09-29
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0117 Grundkurs - Livsmedelsvetenskap, 7,5 Hp
Basic course Food ScienceÄmnen
Livsmedelsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet och särskild behörighet som omfattar- Biologi 2
- Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2
- Kemi 2
- Matematik 4
alternativt
- Biologi B
- Fysik A
- Kemi B
- Matematik D
Mål
Kursens syfte är att ge en introduktion till utbildningen, en bild av livsmedelsvetarens framtida arbetsmöjligheter och en förståelse för naturresursernas betydelse i samhällets alla led. Dessutom ska kursen ge en inblick i aktuell livsmedelsforskning och fördjupning i livmedelsrelaterade ämnen. Kursen syftar även till att introducera studenten till universitetsstudier och att ge övning i generella färdigheter som att ge övning i skriftlig och muntlig presentation.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
översiktligt beskriva nyttjande av naturresurser och deras betydelse i samhällets i alla led
övergripande redogöra för de viktigaste livsmedelsråvarornas produktion och sammansättning
beskriva de vanligaste förädlingsvägarna för livsmedel
redogöra för matens roll för människan (sociologiskt och fysiologiskt)
söka och kritiskt bearbeta litteratur samt förmedla information i skrift och tal
Innehåll
Kursen består av en blandning av föreläsningar, seminarier, enskilda arbeten och grupparbeten.
Genom föreläsningar av forskare och inbjudna experter, och i förekommande fall studiebesök, får studenten en bred bild av livsmedelsområdets alla delar och av livsmedelsvetarens möjliga arbetsmarknad. Seminarier och projektarbeten ger studenten möjlighet till fördjupning i delar av kursen och även träning i generella färdigheter. I kursen ingår obligatoriska moment som olika typer av inlämningsuppgifter och redovisning(ar) av projektarbeten.
Följande områden behandlas under kursen:
introduktion till universitetsstudier med moment som studieteknik, informationssökning, kommunikation och presentationsteknik
introduktion till etisk argumentation och hållbart naturresursutnyttjande
livsmedel ur forskningens, myndigheters, livsmedelsbranschens och konsumentens perspektiv
livsmedlens väg från primärproduktion till konsumtion
livsmedelsråvarornas kemiska sammansättning och egenskaper
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända muntliga och skriftliga redovisningar av projektarbeten samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- NA Kommentar: Kursen har ingen litteraturlista