Ny sökning
LV0131

Animaliska livsmedel

I kursen lär du dig om animaliska livsmedelsprodukter. Vi studerar kvalitetsaspekter och egenskaper hos olika produkter i relation till sammansättning och egenskaper hos livsmedelsråvarorna mjölk, kött och fisk. Kursen bygger på föreläsningar, laborationer och seminarier, och vi besöker ett mejeri och ett slakteri.



Kursen ges för livsmedelsstudenter men är också öppen för andra studenter som är intresserade av ämnet. Eftersom kursen ges på avancerad nivå och fokuserar på kemiska, biokemiska och mikrobiologiska förändringar under hantering, lagring och bearbetning av animaliska livsmedelsråvaror, behöver du en bred kunskap i livsmedelsvetenskap eller biologi, samt baskunskaper i djurfysiologi och mikrobiologi.



Kursen ger dig kunskap om olika kvalitetsaspekter relaterade till livsmedelsråvarorna mjölk, kött, fisk och ägg. Du lär dig om hur ost och korv produceras, samt om faktorer i process och hantering med avgörande betydelse för produkternas kvalitet. Exempel på frågor som kommer att belysas är: Vad händer under ostlagringen? Hur får korv den fina rosa färgen?



I kursens praktiska delar får du tillverka ost, jämföra hur textur och smak hos animaliska livsmedelsprodukter påverkas av variation i processen, lära dig utvärdera kvalitet hos olika fiskarter och mäta kvalitetsegenskaper som färg och textur på köttprodukter. Du får också besöka ett slakteri och ett mejeri.



Aktuell forskning inom området presenteras av och diskuteras i grupper.

Kursvärdering

Andra kursvärderingar för LV0131

Läsåret 2023/2024

Animaliska livsmedel (LV0131-40201)

2024-03-20 - 2024-06-02

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

**Dairy science and technology part

**

Dairy science and technology (2nd edition, 2005)

Walstra, Wouters and Geurts

ISBN: 9780824727635

**Meat science part

**

Meat science. An introductory text (2nd edition, 2010)

Warris

ISBN: 9781845935931

Fish quality

http://www.fao.org/docrep/V7180E/V7180E00.HTM

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Agronom livsmedel Agronomprogrammet - livsmedel Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38060 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne: Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0131 Anmälningskod: SLU-40121 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%