Livsmedelslagstiftning och kvalitetsledning
Information från kursledaren
Hello and welcome to the Food law and quality management!
The schedule is available as pdf, as well as digitally in TimeEdit.
The Canvas room will be open for a warm-up activity on Friday, the first day of the course.
We meet in Arenander at 8:15 on Monday for the course introduction, then jump right into Food law with our guest lecturer and lawyer, Jonas Christensen.
Looking forward to meeting you on Monday!
Regards,
Su-lin Hedén and Klara Nilsson
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0135-20131 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0135 Livsmedelslagstiftning och kvalitetsledning, 7,5 Hp
Food law and quality managementÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Livsmedelslagstiftning | 2,5 | 0001 |
HACCP | 2,5 | 0002 |
Kvalitetsledning och syntes | 2,5 | 0003 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst:- 120 hp på grundnivå
- 60 hp livsmedelsvetenskap
- 5 hp mikrobiologi
- Engelska 6
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- kategorisera nyckelbegrepp inom kvalitetsledning och visa hur de kan tillämpas i en given livsmedelsproduktionsprocess;
- förklara principerna för HACCP och utforma en HACCP-plan för en viss livsmedelsprodukt;
- sammanfatta och tillämpa relevanta delar av livsmedelslagstiftningen.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Nyckelbegrepp inom livsmedelskvalitetsledning definieras och utforskas ur både tekniska perspektiv och ledarskapsperspektiv. Ämnen inkluderar kvalitetsstyrningssystem, certifiering, riskbedömning och riskhantering, och fokus på tillämpning av HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points; Faroanalys och kritiska styrpunkter) för livsmedelssäkerhet. Grunderna för lagstiftningen presenteras, särskilt utformningen av EU:s och svensk livsmedelslagstiftning, samt svensk förvaltningsrätt. Studenterna ska lära sig att integrera dessa begrepp i specifika livsmedelsproduktionsscenarier.
Hållbarhet diskuteras som en kvalitetsparameter, och "livsmedelssäkerhetskultur" blir en plattform för att utforska hur mångfald, jämlikhet och inkludering i en organisation kan påverka livsmedelssäkerheten. Ur internationella perspektiv tas upp globalisering av livsmedelsindustrin, hantering av säkerheten för importerade varor och EU-regler.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
- föreläsningar
- laborationer
- gruppövningar
- inlämningsuppgifter
- seminarier
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- kritiskt tänkande
- problemlösning
- muntlig kommunikation
- skriftlig kommunikation
- samarbete
- tidsplanering/hantera tidsramar
Följande moment är obligatoriska:
- laborationer
- gruppövningar
- seminarier
Samverkan med det omgivande samhället sker genom gästföreläsningar från livsmedelsindustrin och tillsynsmyndigheter.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- godkänt deltagande i obligatoriska moment
- godkända övningsuppgifter
- godkända skriftliga och muntliga redovisningar
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Food quality management
Technological and managerial principles and practices
Pieternel A. Luning and Willem J. Marcelis
Published: 2020, Wageningen Academic Publishers Pages: 474
ISBN: 978-90-8686-348-8
https://doi.org/10.3920/978-90-8686-899-5