Ny sökning
LV0136
Avancerad human nutrition
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2025-02-02
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0136 Avancerad human nutrition, 7,5 Hp
Advanced human nutritionÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Avancerad human nutrition | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
5 / 4 / 3 / U
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst:- 120 hp på grundnivå
- 7\.5 hp Biokemi
- 7\.5 hp Djur- eller människans fysiologi
- 15 hp Livsmedelsvetenskap
- 5 hp Nutrition
- Engelska 6
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- analysera principerna bakom reglering av aptit och kostintag;
- värdera människans behov av vitaminer och mineraler samt deras upptag, funktion och omsättning i kroppen, och lista de viktigaste livsmedelskällorna för vitaminer och mineraler i svensk kost;
- karakterisera och jämföra lämpliga studiedesigner och metoder som är av betydelse för nutritionsforskning;
- kartlägga sjukdomar där nutritionen anses ha stor betydelse;
- förklara molekylära och genetiska mekanismer för hur kosten påverkar hälsan;
- generalisera grundläggande teori och metodologi inom nutritionsepidemiologi.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
- Fysiologi bakom aptitreglering
- Mikronäringsämnen
- Moderna metoder inom nutrition (metabolomics och precision nutrition)
- Molekylär nutrition
- Benhälsa och mat
- Näringsepidemiologi och kostrelaterade sjukdomar
- Litteraturstudie
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisnings och arbetsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar, egen inläsning, seminarier, grupparbete och redovisningar. Studiebesök kan ingå.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- Kommunikation (genom att utveckla förmåga att muntlig och i skrift redogöra för och vidare diskutera information, olika problem och lösningar)
- Etik (genom att utveckla förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter)
- Gruppdynamik och självutveckling (genom att utveckla förmåga att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser, samt förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens).
- Informationskompetens (genom att utveckla förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning).
- Kritiskt tänkande (genom att utveckla förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar).
Följande moment är obligatoriska:
Observera att det är obligatorisk närvaro vid samtliga redovisningar, seminarium och ev. studiebesök.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Inbjudna föreläsningar och publicering av 1-2 skriftliga arbete på SLU hemsida.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Kursen examineras genom skriftligt prov, redovisningar och inlämningsuppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Fastställd av:
Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk
Ersätter:
Delvis ersätter LV0114
Litteraturlista
- Selected scientific articles.
- Introduction to Human Nutrition second edition Author: Michael J. Gibney ISBN: 9781405168076 Comment: It is a recommended. However the lectures are not just limited to this book. The book is available on line (google it, otherwise it will be on canvas later).
- Textbook of Medical Physiology 13th edition Author: Guyton and Hall ISBN: 9781455770052 Comment: It is recommended. However the lectures are not just limited to this book.
Kursfakta
Kursen ges som en fristående kurs: Ja
Kursen ges som en programkurs:
Agronom livsmedel
Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne:
Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0136 Anmälningskod: SLU-20132 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej
Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%