Denna webbplats använder kakor (cookies), som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Andra är valbara.
Under kursen använder vi e-learningsystemet Canvas. All information inklusive uppdateringar, eventuella schemaändringare ooch liknande kommer att komma den vögen.
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-06-01 och 2025-06-22
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Grundnivå (G1N)
Betygsskala
5 / 4 / 3 / U
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
Svenska
Förkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet.
Mål
Kursen syftar till att ge deltagarna en orientering om miljö-och djuretiska frågor med särskilt fokus på deras relevans i jord- och skogsbruk.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Redogöra för centrala problem i miljö- och djuretik
Beskriva centrala begrepp och teorier i miljöetiken och djuretiken
Reflektera över och analysera dessa begrepps och teoriers styrkor, svagheter och problem
Diskutera miljö- och djuretiska problem särskilt i relation till jord- och skogsbruk
Formulera en egen ståndpunkt i ett miljö- eller djuretiskt problem och argumentera för den
Innehåll
Under kursen diskuteras frågor mot bakgrund av olika etiska utgångspunkter och i kontexten av SLUs verksamhetsområde. Denna kontext tydliggörs med hjälp av gästföreläsningar eller studiebesök. I kursen tränas också förmågan till kritisk diskussion, bland annat genom seminarier och skrivövningar.
Miljö- och djuretiken behandlar frågor om hur människan bör förhålla sig till naturen och djuren. Denna kurs behandlar centrala begrepp för diskussionen om människans förvaltning och hållbara nyttjande av biologiska naturresurser. Exempel på sådana frågor är: Har naturen eller ekosystem ett egenvärde? Har djur rättigheter och hur kan de i så fall tolkas? Är det etiskt acceptabel att föda upp djur för köttproduktion? Kan det vara befogat att offra stora naturvärden för att åstadkomma ekonomiska vinster? Är det moraliskt riktigt att patentera grödor i utvecklingsländer? Har vi plikter gentemot framtida generationer? Ett idéhistoriskt perspektiv på miljö- och djuretikdebatten introduceras också.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkänt aktivt deltagande i seminarier med genomförda förberedelseuppgifter.
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtproduktionsekologi
Medansvariga:
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Kompletterande uppgifter
Fastställd av:Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk
Torpman, O. Miljöetik: Från problem till lösning. Studentlitteratur 2017. ISBN 9789144107738.
Fischer, B. Animal Ethics: A Contemporary Introduction. Routledge 2021. ISBN 9781138484436.
Ytterligare online-artiklar eller handouts kan tillkomma.