Miljöförvaltning i Europa
Environmental Management in Europe är en tvärvetenskaplig online-kurs som ges av Köpenhamns universitet, med bidrag från Sveriges lantbruksuniversitet, Universitetet för naturresurser och biovetenskap i Wien, Universitetet i Hohenheim och Europeiska miljöbyrån.
Kursens syfte är att ge en god förståelse för hur miljöförvaltning tillämpas på olika nivåer i Europa, från EU-nivå till nationell, regional och lokal nivå.
Under kursens första del introduceras verktyg för miljöförvaltning i EU, inklusive miljöövervakning, miljöanalys, modellering och utvärdering samt EU:s miljölagstiftning och politik. I kursens andra del analyseras och diskuteras de viktigaste EU-miljödirektiven, däribland habitatdirektivet, vattendirektivet, luftkvalitetsdirektivet, EU:s paket med klimat- och energiåtgärder samt integrering av miljöpolitiken över hela direktiven.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
MX0138-10256 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för MX0138
Läsåret 2021/2022
Miljöförvaltning i Europa (MX0138-10175)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2019/2020
Miljöförvaltning i Europa (MX0138-10201)
2019-09-02 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Miljöförvaltning i Europa (MX0138-10170)
2018-09-03 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0138 Miljöförvaltning i Europa, 15,0 Hp
Environmental Management in EuropeÄmnen
MiljövetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0201 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- 120 hp på grundnivå
- engelska 6
Mål
Kursens syfte är att ge en god förståelse för hur miljöförvaltning i Europa tillämpas på olika nivåer, från EU-nivå till nationell, regional och lokal nivå. Fokus ligger på miljöförvaltning av mark, vatten, luft, biologisk mångfald och klimat.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
sammanfatta bakgrund, grundläggande principer och förvaltningsmetoder i EU:s miljölagstiftning,
identifiera hur olika verktyg och resurser för miljöförvaltning kan användas för att inhämta kunskap om miljötillståndet och lösa miljöproblem,
beskriva hur naturvetenskap används tillsammans med ekonomi, lagar och planering i modern miljöförvaltning,
reflektera över egen miljöetik och hur miljömässiga etik- och hållbarhetskoncept för olika intressenter påverkar den faktiska miljöpolitiken i EU,
använda olika verktyg och resurser för miljöförvaltning för att analysera miljöpolitiska initiativ,
jämföra genomförandet av miljöpolitik i olika EU-medlemsstater,
tillämpa ramarna i EU:s miljöpolitik för att i grupp såväl som enskilt arbeta med miljöförvaltning,
diskutera hur miljöförvaltning i Europa tillämpas på olika nivåer, från EU-nivå till nationell, regional och lokal nivå.
Innehåll
Undervisningen bedrivs genom internetbaserade moduler med E-lektioner med veckovisa deadlines, samt gruppuppgifter och individuella uppgifter. Lärarnas roll är att fungera som moderatorer för E-lektionerna och ge feedback. I kursen ingår online-övningar, två grupparbeten och fyra individuella inlämningsuppgifter. I början av kursen ska alla studenter träffas vid Köpenhamns universitet för att få en gemensam introduktion till programmet och för ett studiebesök på Europeiska miljöbyrån.
Kursen startar med en översikt över de europeiska naturresurserna och det nuvarande miljötillståndet i EU. Därefter introduceras miljöförvaltning, miljöövervakning och bedömning, EU:s miljölagstiftning och EU:s miljöpolitik. Vidare kommer miljöetik och hållbarhetskoncept samt ekonomiska verktyg för miljövärdering att diskuteras. Genom ett antal fallstudier baserade på faktiska miljöpolitiska initiativ inom EU (t.ex. habitatdirektivet och ramdirektiven om vatten och om luftkvalitet) behandlas ursprunget till dessa initiativ och hur de implementeras från EU-nivå till nationell, regional och lokal nivå. Den vetenskapliga och politiska bakgrunden för de olika initiativen analyseras och diskuteras. Kursen tar också upp hur miljöbedömning och ekonomiska verktyg används för att stödja beslutsfattande och för att utvärdera miljöpolitiken, samt hur EU-direktiv tolkas och genomförs i de olika medlemsstaterna. De miljömässiga, ekonomiska och sociala konsekvenserna av EU:s miljöpolitik och behovet av EU:s miljöpolitiska integration kommer också att diskuteras. Vattendirektivet är centralt, eftersom det länkar till ett antal andra EU-direktiv.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Studenterna kommer att bedömas utifrån resultat på övningar, två gruppuppgifter och fyra individuella inlämningsuppgifter. Detaljer om bedömningen ges vid kursstarten. Det slutliga betyget kommer att ges baserat på deltagande och kvaliteten inlämnade uppgifter.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen kommer att samläsas med motsvarande kurs på Köpenhamns universitet. Studenterna kan följa kursen under första eller andra året av mastersprogrammet, t.ex. som en del av basblocket i EnvEuro MSc-programmet inom miljövetenskap.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vatten och miljö