Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-06-01 och 2025-06-22
Andra kursvärderingar för MX0146
Läsåret 2023/2024
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30484)
2024-01-15 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30085)
2023-01-16 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30271)
2022-01-17 - 2022-06-05
Läsåret 2020/2021
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30276)
2021-01-18 - 2021-06-06
Läsåret 2019/2020
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30286)
2020-01-20 - 2020-06-07
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0146 Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar, 7,5 Hp
Sustainable food production - challenges and cropping system solutionsÄmnen
Miljövetenskap Lantbruksvetenskap Miljövetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Övningar | 4,5 | 0102 |
Projekt | 3,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet.Mål
Kursens syfte är att ge studenter en översikt över hur de viktigaste grödorna odlas, vilka är de största hållbarhetsutmaningarna och lösningarna för ökad hållbarhet baserad på odlingssystemet. Studenterna ska kritiskt analysera utmaningar och lösningar samt reflektera över hur man själv som konsument påverkar hållbarheten inom livsmedelsproduktionen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Redogöra för de odlingssystem som används för att odla de viktigaste matgrödorna
Identifiera de största utmaningarna för att uppnå hållbarhet inom jordbruket och föreslå lösningar baserade på odlingssystem
Kritiskt diskutera och jämföra olika lösningar för ökad hållbarhet inom jordbruket, inklusive deras styrkor, svagheter och samhälleliga konsekvenser
Reflektera över sin egen inverkan på hållbarhet inom jordbruket som konsument och medborgare
Innehåll
Kursen består av föreläsningar, seminarier och workshops samt ett projektarbete med fokus på odlingssystem och hållbart jordbruk. Undervisningen kommer att ges av forskare som är experter inom odlingssystem och hållbart jordbruk och kompletteras av andra intressenter med intressen för hållbart jordbruk.
Via seminarier kommer studenterna delta i interaktiva diskussioner om föreläsningarna och relaterad litteratur där debatt om de viktigaste frågorna kommer att uppmuntras. Via workshops kommer studenterna att skapa och dela kunskaper, utbyta erfarenheter och åsikter och analysera den egna påverkan på hållbar livsmedelsproduktion som konsument och medborgare.
Kursen börjar med en översikt över världens viktigaste matgrödor och hur de odlas. Därefter presenteras de stora hållbarhetsutmaningarna inom jordbruket. Fokus ligger på miljöhållbarhet men ekonomisk och social hållbarhet samt internationell handel kommer att diskuteras. Genom fallstudier kommer flera odlingsscenarier att utvärderas med avseende på hållbarhetsutmaningar, och lösningar baserade på vetenskaplig forskning om odlingssystem kommer att presenteras. Dessa lösningar kommer att kritiskt diskuteras och analyseras. Slutligen presenteras och debatteras ett antal bredare globala problem inom hållbart jordbruk.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande i obligatoriska moment samt godkända inlämningsuppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studietakten är 25% över en termin med en övervägande del av kurstiden på kvällstid.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtproduktionsekologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
MX 0146 Sustainable food production - challenges and cropping system solutions 2023
Required reading
***Introduction to sustainable cropping systems: why are they important? ***
Foley, J., Ramankutty, N., Brauman, K. et al. Solutions for a cultivated planet. Nature 478, 337–342 (2011). https://doi.org/10.1038/nature10452
Naylor R et al (2005) Losing the Links Between Livestock and Land: 310, Issue 5754, pp. 1621-1622 DOI: 10.1126/science.1117856
Major food crops and their sustainability challenges
Francis, C.A. (2005) Crop rotations. Encyclopedia of Soils in the Environment, 318-322.
Malézieux, E. et al. (2009) ‘Mixing plant species in cropping systems: Concepts, tools and models: A review’, in Sustainable Agriculture. doi: 10.1007/978-90-481-2666-8_22
Giller, K. E. et al. (2015) ‘Beyond conservation agriculture’, Frontiers in Plant Science. doi: 10.3389/fpls.2015.00870
Introduction to Life cycle assessment
Garnett, T., Röös , E., Nicholson, W., & Finch, J. 2016. Environmental impacts of food: an introduction to LCA (Foodsource: chapters). Food Climate Research. Network, University of Oxford.
Tidåker P et al 2021. Towards sustainable consumption of legumes: How origin, processing and transport affect the environmental impact of pulses. Sustainable Production and Consumption https://doi.org/10.1016/j.spc.2021.01.017
Plant-based protein production systems
Graham PH, Vance CP 2003. Legumes: Importance and Constraints to Greater Use. Plant Physiology 131: 872-877. www.plantphysiol.org/cgi/doi/10.1104/pp.017004.
Foyer CH et al. 2016 Neglecting legumes has compromised human health and sustainable food production Nature Plants 16112 | DOI:10.1038/NPLANTS.2016.112
Plant nutrient management for efficient crop production and reduced environmental impact
Goulding, K., Jarvis, S. and Whitmore, A. 2008. Optimizing nutrient management for farm systems. Philosophical Transactions of the Royal society B, 363:667-680.
Integrated pest management - insects, diseases and weeds
Barzman M et al 2015. Eight principles of integrated pest management. Agron. Sustain. Dev. 35:1199–1215 DOI 10.1007/s13593-015-0327-9
Guest DI 2003. Plant Pathology, Principles. Encyclopedia of Applied Plant Sciences, 2nd edition, Volume 3 http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00056-3
Landis DA et al. (2000) Habitat Management to Conserve Natural Enemies of Arthropod Pests in Agriculture. Annual Review of Entomology. 45:175-201
Hoffmann C. & Thiéry D. (2010) Mating Disruption For The Control Of Grape Berry Moths- Bottlenecks and conditions for adoption in different European grapevine-growing regions. Endure Grapevine Case Study – Guide Number 3
Organic production
https://rodaleinstitute.org/why-organic/organic-farming-practices/ (Links to an external site.)
Reganold JP and Wachter JM (2016) Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants 15221. DOI: 10.1038/NPLANTS.2015.22 Reganold and Wachter 2016.pdf
Garnett T et al. (2013) Sustainable Intensification in Agriculture: Premises and Policies. Science 341 (6141), 33-34. DOI: 10.1126/science.1234485 Garnett-2013-Sustainable-intensification-in-agri.pdf
Darnhofer et al. (2010). Conventionalisation of organic farming practices: from structural criteria towards an assessment based on organic principles. A review. Agron. Sustain. Dev. 30 67–81. DOI: 10.1051/agro/2009011 Darnhofer et al 2009.pdf
Climate change and cropping systems: the two way interactions
Zhao, C., Liu, B., Piao, S., Wang, X., Lobell, D. B., Huang, Y., . . . Asseng, S. (2017). Temperature increase reduces global yields of major crops in four independent estimates. Proceedings of the National Academy of Sciences, 114(35), 9326-9331. doi:10.1073/pnas.1701762114
Vermeulen, S.J., Campbell, B., Ingram, J.S., 2012. Climate Change and Food Systems, SSRN. https://doi.org/10.1146/annurev-environ-020411-130608
Global perspectives on challenges to agricultural sustainability
Altieri MA, Nicholls CI, Henao A, Lana MA 2015. Agroecology and the design of climate change-resilient farming systems. Agron. Sustain. Dev. DOI 10.1007/s13593-015-0285-2
Miguel A. Altieri & Clara I. Nicholls (2020) Agroecology and the reconstruction of a post-COVID-19 agriculture, The Journal of Peasant Studies, 47:5, 881-898, DOI: 10.1080/03066150.2020.1782891
Further reading (optional)
General
Pollan, Michael. The omnivore's dilemma: the search for a perfect meal in a fast-food world. Bloomsbury Publishing, 2009.
FAO 2018 The future of food and agriculture http://www.fao.org/publications/fofa/en/
WRI 2019 Creating sustainable Food Future https://wrr-food.wri.org/
UNEP (2016) Food Systems and Natural Resources Summary report. http://www.resourcepanel.org/file/395/download?token=JqcqyisH
Major food crops and their sustainability challenges
Bowden et al. (2008) Wheat growth & development. NSW Department of Primary Industries
IPM
Dara SK 2019. The New Integrated Pest Management Paradigm for the Modern Age. Journal of Integrated Pest Management. : 12 1–9 doi: 10.1093/jipm/pmz010