Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar
Information från kursledaren
23 January 2022 - The lecture on Tuesday 25 January has been moved online (via Zoom- link on Canvas)
22 November 2021- Currently we plan for the teaching to take place on campus (subject to any changes in Covid-19 restrictions)
10 December 2021 -Welcome to the course. Currently we have planned for on-campus teaching. However, please keep up tpo date with this page and SLU's Covid-19 information since changes in guidelines may mean a return to online teaching
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
MX0146-30271 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för MX0146
Läsåret 2024/2025
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30151)
2025-01-20 - 2025-06-08
Läsåret 2023/2024
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30484)
2024-01-15 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30085)
2023-01-16 - 2023-06-04
Läsåret 2020/2021
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30276)
2021-01-18 - 2021-06-06
Läsåret 2019/2020
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30286)
2020-01-20 - 2020-06-07
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0146 Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar, 7,5 Hp
Sustainable food production - challenges and cropping system solutionsÄmnen
Miljövetenskap Lantbruksvetenskap Miljövetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Övningar | 4,5 | 0102 |
Projekt | 3,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet.Mål
Kursens syfte är att ge studenter en översikt över hur de viktigaste grödorna odlas, vilka är de största hållbarhetsutmaningarna och lösningarna för ökad hållbarhet baserad på odlingssystemet. Studenterna ska kritiskt analysera utmaningar och lösningar samt reflektera över hur man själv som konsument påverkar hållbarheten inom livsmedelsproduktionen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Redogöra för de odlingssystem som används för att odla de viktigaste matgrödorna
Identifiera de största utmaningarna för att uppnå hållbarhet inom jordbruket och föreslå lösningar baserade på odlingssystem
Kritiskt diskutera och jämföra olika lösningar för ökad hållbarhet inom jordbruket, inklusive deras styrkor, svagheter och samhälleliga konsekvenser
Reflektera över sin egen inverkan på hållbarhet inom jordbruket som konsument och medborgare
Innehåll
Kursen består av föreläsningar, seminarier och workshops samt ett projektarbete med fokus på odlingssystem och hållbart jordbruk. Undervisningen kommer att ges av forskare som är experter inom odlingssystem och hållbart jordbruk och kompletteras av andra intressenter med intressen för hållbart jordbruk.
Via seminarier kommer studenterna delta i interaktiva diskussioner om föreläsningarna och relaterad litteratur där debatt om de viktigaste frågorna kommer att uppmuntras. Via workshops kommer studenterna att skapa och dela kunskaper, utbyta erfarenheter och åsikter och analysera den egna påverkan på hållbar livsmedelsproduktion som konsument och medborgare.
Kursen börjar med en översikt över världens viktigaste matgrödor och hur de odlas. Därefter presenteras de stora hållbarhetsutmaningarna inom jordbruket. Fokus ligger på miljöhållbarhet men ekonomisk och social hållbarhet samt internationell handel kommer att diskuteras. Genom fallstudier kommer flera odlingsscenarier att utvärderas med avseende på hållbarhetsutmaningar, och lösningar baserade på vetenskaplig forskning om odlingssystem kommer att presenteras. Dessa lösningar kommer att kritiskt diskuteras och analyseras. Slutligen presenteras och debatteras ett antal bredare globala problem inom hållbart jordbruk.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande i obligatoriska moment samt godkända inlämningsuppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studietakten är 25% över en termin med en övervägande del av kurstiden på kvällstid.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtproduktionsekologi
Betygskriterier
Grading criteria MX0146 Sustainable food production - challenges and cropping system solutions (7.5 credits)
Marking scale: G: Pass, U: Fail
Objectives The course aims to provide an overview of how food crops are produced, the major challenges to sustainability associated with agriculture and solutions for increasing sustainability through cropping systems.
Learning goals & means of examination
Learning goal |
Means of examination |
Describe cropping systems used to cultivate the most important food crops
|
Participation in workshop exercises (or completion of replacement assignment) |
Identify major challenges to achieving agricultural sustainability and suggest cropping systems-based solutions
|
Participation in workshop exercises (or completion of replacement assignment) |
Critically discuss and compare different sustainable agriculture approaches, including their strengths, weaknesses and societal impact
|
Participation in workshop exercises (or completion of replacement assignment)
Completion and approval of project report |
Reflect on your own impact on agricultural sustainability as a consumer and citizen |
Completion and approval of project report |
Requirements for examination
To achieve a passing grade students should:
Actively participate in at least five (5) of the seven workshop exercises throughout the course either by attendance and active participation, or by satisfactorily completing an equivalent replacement assignment.
Satisfactorily complete the project work, and submit a project report.
Registration in Ladok (7.5 hp)
Participation in workshop exercises 4.5 hp
Project 3 hp
Litteraturlista
- Literature MX0146 2022 [Literature MX0146 2022] (https://slunik.slu.se/kursfiler/MX0146/30271.2122/Literature-_MX0146_Sustainable_food_production_2022.pdf)