Konflikt, demokrati och processledning
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för MX0148
Läsåret 2024/2025
Konflikt, demokrati och processledning (MX0148-30174)
2025-01-20 - 2025-03-24
Läsåret 2023/2024
Konflikt, demokrati och processledning (MX0148-30314)
2024-01-15 - 2024-03-19
Läsåret 2022/2023
Konflikt, demokrati och processledning (MX0148-30099)
2023-01-16 - 2023-03-21
Läsåret 2021/2022
Konflikt, demokrati och processledning (MX0148-30217)
2022-01-17 - 2022-03-23
Läsåret 2020/2021
Konflikt, demokrati och processledning (MX0148-30225)
2021-01-18 - 2021-03-23
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0148 Konflikt, demokrati och processledning, 15,0 Hp
Conflict, democracy and facilitationÄmnen
MiljövetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Jämförelse och syntes | 5,0 | 0005 |
Individuell reflektion | 3,0 | 0006 |
Kompetens i konflikt och facilitering | 7,0 | 0203 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande Engelska 6 från gymnasieskolan. Kunskaper motsvarande 180 hp varav 90 hp i något ämne inom naturvetenskap, teknik, samhällsvetenskap eller humanoria.Mål
Syftet med kursen är att utveckla förståelse för demokrati och processledning i utformningen av konstruktiva grupprocesser och dialog för att hantera konflikter. Kursen behandlar både potentialen samt begränsningarna för samverkansmetoder och diskuterar betydelsen av konflikt i social förändring. Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Diskutera teorier om sociala processer och faktorer som påverkar konstruktivitet och destruktivitet i konfliktprocesser, sociala relationer och samspel mellan individer, grupper och organisationer
- Diskutera teorier om demokrati, planering och makt, och beskriva hur de förhåller sig till teorier om konflikter, konflikthantering och processledning
- Föreslå konflikthanterings- och processledningsstrategier för att ingripa i en konfliktsituation
- Reflektera över sin egen roll i sociala processer och på hur de val hen kan göra kommer att påverka konfliktdynamiken
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Pedagogiken i denna kurs är baserad på upplevelsebaserat (experiential) lärande. I början av kursen presenteras teorier om sociala processen i konflikter och faktorer som påverkar effektivitet, kunskapsanvändning, konstruktivitet och destruktivitet i grupprocesser och om samspelet mellan individer, grupper och organisationer. Metoder för konflikthantering och processledning presenteras. I den andra delen av kursen genomför studenterna ett projekt i grupp. Projektet är har två syften: 1 ) Att undersöka en naturresursförvaltningssituation och dess potentiella sociala konflikter med hjälp av olika metoder 2 ) Att observera och reflektera över de sociala processerna inom den egna projektgruppen och mellan egna gruppen och andra sociala system, såsom andra studentgrupper, lärare och aktörer som deltar i undersökningen.
Projektarbetet resulterar i en rapport som beskriver den undersökta situationen samt i en processrapport som beskriver arbetssätt och sociala processer. I den individuella tentamen tillämpar studenterna formella teorier vid analys av fallstudier och egna erfarenheter
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, litteraturstudier, (inlämnings)uppgifter, projektarbete, workshops, seminarier, färdighetstränande moment, redovisningar.
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser:
Kritiskt tänkande, problemlösning, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation, samarbete, självständighet, tidsplanering/hantera tidsramar.
Följande moment är obligatoriska:
Se kursschemat.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Projektarbete, gästföreläsningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända skriftliga eller muntliga tentamina
- Aktivt deltagande i obligatoriska aktiviteter
- Aktivt deltagande i projektarbete
- Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete
För mer information, se kursschemat.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land