Praktikkurs i miljökommunikation
Den här kursen ger en möjlighet till en minimum 5 veckor lång praktik på ett företag eller en organisation som arbetar med frågor som rör miljö och hållbarhet. Studenten ska under kursens gång läsa och reflektera över sin praktik utifrån frågor som rör miljökommunikation, normer och processer i organisationen. Studenten lämnar in en rapport och håller en presentation i slutet av sin praktik.
Information från kursledaren
This is a course only for students of the Environmental Communication and Management programme. All conversation happens via Canvas. If you have any questions or would like to join the Canvas page, please contact the course leader.
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0165 Praktikkurs i miljökommunikation, 15,0 Hp
Internship in environmental communicationÄmnen
MiljövetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskap motsvarande: 30 hp i miljökommunikation. Engelska 6.Studenter måste ordna med en praktikplats kopplad till miljökommunikation som motsvarar minst fem veckors heltidsarbete för att antas till kursen. Praktikplatsen måste godkännas av kursansvarig innan kursstart och innan praktiken påbörjas.
Mål
Målet med kursen är att ge studenter möjligheter att erhålla och reflektera över praktiska erfarenheter kopplade till miljökommunikation genom en praktik.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva förståelsen för och rollen av miljökommunikation inom en organisation
- beskriva hur miljökommunikationsaktiviteter inom en organisation utövas av dess medlemmar
- beskriva sina erfarenheter av att praktisera miljökommunikation inom en organisation genom att använda relevanta teorier.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Huvudaktiviteten i denna kurs är en genomförd praktik relevant inom miljökommunikation som varar minst fem veckor. Studenten finner självständigt praktikplatsen och kommer överens om dess omfattning inom en värdorganisation, inklusive tilldelning av en lämplig handledare. Praktiken måste godkännas av kurskoordinatorn. Under praktiken tar studenten anteckningar kring sina erfarenheter av situationer relevanta för miljökommunikation, inklusive hur miljökommunikation förstås och praktiseras inom organisationen och den roll som studenten hade som praktikant. Studenten sammanfattar dessa observationer i en analytisk reflektionsuppsats baserad på kurslitteratur samt självständiga läsningar, som presenteras och diskuteras med examinatorn och andra kursdeltagare.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom praktik, litteraturstudier, (inlämnings)uppgifter, redovisningar och workshops.
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser:
Kritiskt tänkande, vetenskapliga metoder, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation, samarbete, självständighet och tidsplanering/hantera tidsramar.
Följande moment är obligatoriska:
Se kursschemat
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Praktik genomförd av kursdeltagare i värdorganisationen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Genomförande av en praktik (minimum 5 veckor) relevant för miljökommunikation.
- Aktivt deltagande i obligatoriska aktiviteter.
- Godkända skriftliga eller muntliga tentamina.
För mer information, se kursschemat.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land