Introduktion till makroekonomi
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för NA0187
Läsåret 2024/2025
Introduktion till makroekonomi (NA0187-10251)
2024-09-02 - 2024-10-01
Läsåret 2023/2024
Introduktion till makroekonomi (NA0187-10383)
2023-08-28 - 2023-09-27
Läsåret 2022/2023
Introduktion till makroekonomi (NA0187-10220)
2022-08-29 - 2022-09-28
Kursplan och övrig information
Kursplan
NA0187 Introduktion till makroekonomi, 7,5 Hp
Introduction to macroeconomicsÄmnen
Nationalekonomi NationalekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller Matematik 3c och Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1+1a2.Mål
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper i makroekonomi.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för olika förklaringar till konjunktursvängningar på kort sikt i både slutna och öppna ekonomier;
förklara vad som påverkar inflationstakten, arbetslösheten, och tillväxttakten på lång sikt, i slutna och öppna ekonomier;
förklara de makroekonomiska effekterna av finanspolitik och penningpolitik med hänvisning till både teori och relevanta empiriska observationer.
Innehåll
Kursen genomförs med hjälp av föreläsningar, övningar, samt av självstudier.
Kursen handlar om att förstå hur en ekonomi - som till exempel den svenska - fungerar, samt hur den kan styras. Kursen behandlar teorier som förklarar konjunktursvängningar på kort sikt och upplyser vad som styr inflationstakten, arbetslösheten, samt tillväxten på lång sikt. Kursen behandlar dessa teorier i kontexten av båda slutna ekonomier och öppna ekonomier. Ett centralt perspektiv i kursen är pengarnas cirkulära flöde mellan hushåll, företag och andra institutioner. Utifrån teorin samt empiriska observationer förklarar kursen olika val inom makroekonomisk politik.
Grundläggande kunskaper i makroekonomi är nödvändiga för att kunna analysera hållbarhetsfrågor inom miljöpolitik, jordbrukspolitik och skogspolitik.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända tentamina.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Macroeconomics - a critical introductionFörfattare: Hart, R. (2021) (gratis upplaga, pdf tillgänglig på canvas innan kursstart)
MakroekonomiFörfattare: Fregert, K. & Jonung, L. (2018) ISBN: 9789144125381 (ej oblikatorisk men bra komplement till Hart (2021))