Styrmedel för hållbara livsmedelssystem
Information från kursledaren
Varmt välkommen till Sveriges Lantbruksuniversitet och kursen Policy for Food System Sustainability!
Här kommer allmän information om studentkonto, registrering på kurs, samt annan praktisk information:
Studentkonto
Studentkonto behövs för att komma åt bl.a. Ladok, Canvas och mejl. För information om hur du skapar ett studentkonto, se här: https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/ny-student-kom-igang/.
Registrering på kurs
Självregistrering till kurs görs i Ladok mellan 2025-04-18–2025-05-02 Kom ihåg att du måste vara antagen och registrerad för att gå kursen. Att du som student får tillgång till Canvas innebär inte att du är registrerad och utan registrering riskerar du att förlora din plats på kursen.
Har du antagits till kursen med villkor behöver du skicka din meritlista till kursledaren som avgör om du får registreras. Gör detta så snart som möjligt då granskning kan ta några dagar.
Särskilt studiestöd
Har du behov av särskilt stöd för undervisning ska du informera kursledaren om det redan vid kursstart så att eventuella särskilda arrangemang kan ordnas. Vid examination behöver du följa instruktionerna i anmälan i Ladok för att anmäla extra stöd. Anmälan för extra stöd inför salstentamen stänger 10 arbetsdagar före tentamensdagen.
Avbrott på kurs Om du avbryter kursen skall du meddela utbildningsadministrationen på econ-edu@slu.se som i sin tur meddelar kursledaren och lägger in ett avbrott i Ladok efter studentens godkännande. Du kan själv anmäla tidigt avbrott (inom 3 veckor efter kursstart) via Ladok Student på studentwebben.
Tentamina
Du behöver anmälda dig till tentamina i Ladok. Anmälan stänger 10 vardagar före tentamensdagen. Det är inte möjligt med efteranmälningar. Du finner din anonymitetskod i Ladok Student.
På onsdagar kl 12:30-14:30 har vi tentautlämning på institutionen (Ulls hus, plan 4). Du behöver ha med dig din legitimation för detta.
-
Tveka inte att höra av dig till econ-edu@slu.se vid frågor!
Hälsningar,
Utbildningsadministrationen
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-06-01 och 2025-06-22
Kursplan och övrig information
Kursplan
NA0199 Styrmedel för hållbara livsmedelssystem, 7,5 Hp
Policy for Food System SustainabilityÄmnen
NationalekonomiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande180 hp
7,5 hp nationalekonomi på avancerad nivå
7,5 hp mikroekonomisk teori på avancerad nivå
Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att ge studenterna en djup förståelse för hur politiska styrmedel kan användas för att förbättra hållbarheten i livsmedelssystem, med fokus på tillgänglighet av livsmedel, klimatpåverkan och bevarande av biologisk mångfald.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- sammanfatta och förklara innebörden av ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart livsmedelssystem,
- analysera sociala dilemman och ’Collective Action’ problem för att förstå hur teorierna behandlar miljöförstöring och styrmedelslösningar, med tillämningar inom livsmedelssystem,
- kritiskt utvärdera styrmedel vilka påverkar livsmedelssystemet, exempelvis miljö- och jordbrukspolitik, gällande styrkor och svagheter, både med och utan internationell handel,
- beräkna och utvärdera optimala utsläppsminskningar givet ekonomiska möjligheter och miljörestriktioner,
- bedöma och utvärdera styrmedel riktade mot konsumenter, där syftet är att upprätthålla en hälsosam kost samtidigt som miljöpåverkan från kosten minskar.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
FAO beskriver hållbara livsmedelssystem som ”ett livsmedelssystem vilket levererar livsmedelstrygghet och näring till alla på ett sådant sätt att ekonomiska, sociala och miljömässiga möjligheter att leverera livsmedelstrygghet till framtida generationer inte äventyras”.
Livsmedelssystem består av ett stort antal aktörer vilka har olika mål, anspråk och engagemang. Primärproducenter, processindustrin, grossister och distributörer samt detaljhandeln behöver alla vara lönsamma för att säkerhetsställa framtida produktion och distribution av livsmedel, och konsumenter behöver tillgång till hälsosam mat i tillräckliga kvantiteter. Dessutom har representantgrupper, intresseorganisationer och politiker olika syn på vad som ska prioriteras för att nå hållbara livsmedelssystem. En stor grupp av aktörer med olika syn på hur man når hållbarhet, kan inte förväntas komma överens om hur man bäst hanterar kollektiva varor som livsmedelstrygghet, ett stabilt klimat och biologisk mångfald. Styrmedel är därför nödvändiga för att hållbarhet i alla tre dimensioner ska uppnås.
Under kursens gång diskuteras vilka mål livsmedelssystemet behöver uppnå för att vara hållbart i alla tre hållbarhetsdimensioner, och hur styrmedel kan stödja de olika aktörerna för att nå övergripande hållbarhet i systemet. Vi kommer att kritiskt granska riktade åtgärder, som exempelvis klassiska miljöekonomiska- och jordbrukspolitiska styrmedel, samt konsumentinriktade åtgärder vilka syftar till att påverka konsumtionsvanor. I analyserna kommer vi även inkludera vilken effekt olika styrmedel har på internationell handel.
Kursen bygger på teorier och modeller för:
Sociala dilemman och Collective Action
Nationalekonomiska modeller för styrmedel, handel och konsumentbeteende
Beteendeekonomi
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar, övningar, skriftlig inlämning och seminarium
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Kritiskt tänkande, problemlösning, vetenskapliga metoder, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation, samarbete, självständighet och förmågan att hålla på förhand uppsatta tidsramar.
Följande moment är obligatoriska:
Skriftlig inlämning, deltagande på seminarium.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Ingen samverkan.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination.
Godkänd skriftlig inlämning.
Godkänd muntlig presentation.
Godkänt deltagande på obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi