Denna webbplats använder kakor (cookies), som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Andra är valbara.
Kunskaper motsvarande 120 hp inklusive 30 hp ekonomi
Engelska 6
Mål
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna
beskriva och diskutera skogens mångfacetterade roll i hållbar utveckling
förklara ekonomiska principer bakom naturresursförvaltning
förklara och analysera utbud och efterfrågan av skoglig råvara och färdiga produkter
beskriva och förklara vanliga marknadsformer och effekten av marknadsmisslyckanden
analysera, diskutera och utvärdera nödvändiga avvägningar mellan ekosystemtjänster och skogsbruk med flera användningsområden.
Innehåll
Kursen startar med att diskutera skogssektorns roll i hållbar utveckling och fortsätter med att förklara hur ekonomiska principer påverkar hur – i synnerhet skogliga –naturresurser förvaltas och nyttjas. Därefter behandlas marknaden för skogsråvara, såväl timmer och biomassa, samt för skogligt baserade produkter. Frågor som analyseras omfattar utbud, efterfrågan och prissättning för olika skogsprodukter, inklusive bioenergi. Därefter analyseras hur marknader påverkas av marknadsmisslyckanden, såsom monopol, och hur dessa påverkar både utbudet av och priserna på skogligt baserade produkter. Slutligen analyseras och utvärderas de avvägningar som skogsägare, eller samhället genom lagstiftning och policy, behöver göra mellan olika typer av ekosystemtjänster. Detta sker genom numeriska optimerings- och simuleringsmetoder.
Genomförande
I kursen ingår föreläsningar och övningar där studenten ska analysera och bedöma verkliga fall samt träna på att kommunicera sina slutsatser på olika sätt såväl skriftligt som muntligt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen
Godkända inlämningsuppgifter
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, [www.slu.se](). SLU är ett PRME-certifierat universitet, Principles for Responsible Management Education ([http://www.unprme.org/)]().
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogsekonomi
Kompletterande uppgifter
Fastställd av:Programnämnden för utbildning inom skog
Ersätter:NA0200
Kursfakta
Kursen ges som en fristående kurs: Ja
Kursen ges som en programkurs:
Miljöekonomi och företagsledning - masterprogramSkoglig bioekonomiSkoglig företagsekonomiJägmästarprogrammetKursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 13090 SEKNivå: Avancerad nivå (A1N)