Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter
Information från kursledaren
Hej och välkomna till kursen Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter!
Detta är till största delen en distanskurs men vi kommer att ha 3-4 fysiska träffar under året. Kursen börjar med en fysisk träff på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg den 6-7 september. Vi börjar efter lunch på fredagen med upprop, kursinformation mm innan ni får bekanta er med Lars Tegelberg som är ansvarig för juridik- och fastighetsförmedlingsdelen på kursen. Ni kommer även att få träffa Marianne Eriksson som kommer att ha en introduktionsföreläsning inom ämnet Tillbehör till fast egendom. Ett detaljerat program för de båda introduktionsdagarna kommer på mail till er samt publiceras på Canvas strax innan kursstart.
Föreläsningarna spelas in och läggs i Canvas under Media Gallery. Inlämningsuppgifterna publiceras under "Uppgifter" enligt schemat.
Den första tentan i Förmedling/Juridik 1 går onsdagen den 4 december, på SLU's huvudorter Alnarp, Ultuna, Umeå samt Skinnskatteberg. Anmälan via LADOK.
Varmt välkomna!
Elisabeth Wallin
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-06-01 och 2025-06-22
Andra kursvärderingar för SG0196
Läsåret 2022/2023
Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter (SG0196-10274)
2022-08-29 - 2023-06-04
Läsåret 2020/2021
Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter (SG0196-10004)
2020-08-31 - 2021-06-06
Läsåret 2018/2019
Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter (SG0196-10083)
2018-09-03 - 2019-06-09
Läsåret 2016/2017
Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter (SG0196-10164)
2016-08-29 - 2017-06-04
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0196 Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter, 30,0 Hp
Real Estate Agency and BrokeringÄmnen
Skogshushållning Skogsvetenskap Skogsvetenskap SkogshushållningUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Del 1 | 15,0 | 0004 |
Del II | 15,0 | 0005 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande75 hp skogsvetenskap eller
75 hp skogshushållning eller
75 hp lantbruksvetenskap eller
75 hp på grundnivå inom något av de fem agronomprogrammen.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Redogöra för fastighets- och bostadsmarknaden, i synnerhet marknaden för skogs- och jordbruksfastigheter
Redogöra för och tillämpa fastighetsmäklarlagen och andra rättsliga principer för verksamheten, inklusive för kursen relevant lagstiftning, samt redogöra för god fastighetsmäklarsed och diskutera hur denna förhåller sig till en vardagligare tolkning av moral och etik.
Beskriva förmedlingsprocessen och dess aktörer.
Förstå och redogöra för fastighetsförmedling i ett internationellt perspektiv.
Skriva ett PM baserat på information från litteratur, kurs samt internet med tillhörande adekvvat notapparat och källhänvisningar.
Innehåll
Kursen beskriver och ger insikter i marknaderna för lantbruk, småhus och bostadsrätter bland annat med avseende på aktörer, myndigheter och organisationer och deras roller. Fastighetsmäklarlagen, marknadsföringslagen, diskrimineringslagen och annan för uppdraget viktig lagstiftning tas upp i praktisk tillämpning. Stor vikt ägnas mäklaruppdragets olika huvudmoment, från intag till slutuppgörelse, moral och etik i samband med förmedling av fast egendom, internationell fastighetsförmedling. Specifika hjälpmedel i förmedlingsarbetet som IT-stöd, informationssystem och GIS behandlas översiktligt, samt tillämpning av beteendevetenskap vid fastighetsförmedling, hur kundrelationer byggs upp och hur förhandlingar genomförs, vidare hur olika typer av psykologiskt känsliga situationer hanteras i en förmedlingssituation. Deltagande i övningar, inlämningsuppgifter och skriftlig tentamen är obligatoriska moment i kursen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända tentamina och godkända inlämningsuppgifter, samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Den studerandes prestation värderas i 4 olika bedömningsområden. Betyget på kursen bygger på en helhetsbedömning med utgångspunkt i de olika bedömningsområdena. Bedömningsområde 2 och 3 väger tyngst i den värderingen. Examinatorn avgör om enstaka styrkor och svagheter kan kompensera varandra.För att en student ska kunna få högre betyg än godkänd (4 eller 5) skall examinerande moment i kursen vara avklarade inom av examinator utsatt tid. Datum och tid anges i betygskriterierna för respektive bedömningsområde. Sådan tidsfrist ska alltid inkludera första omtentamenstillfälle.
Ett godkänt resultat på en tentamen eller annan examination går ej att tentera om eller på annat sätt göra om för högre betyg.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Kurslitteratur för juridikavsnittet
”Fastighetsmäklarlagen. En kommentar” av Magnus Melin. Norstedts Juridik Gula Biblioteket, femte upplagan, 2022. ISBN 9789139116783
Boken skall läsas i sin helhet. De rent rättspolitiska diskussioner som förekommer och som redovisas (exempelvis diskussion mellan departementschef och lagråd) kan läsas översiktligt. Boken är inte i första hand skriven som en kursbok, men har ändå ett tillgängligt språk.
”Fastighetsmäklaren - en vägledning” av Per-Henning Grauers, Mats Rosén och Lars Tegelberg. Norstedts Juridik, sjunde upplagan, 2021.
Boken i det första kapitlet ger en översiktlig introduktion till fastighetsmäklarlagen (FML) och innehåller också en översikt av angränsande lagstiftning och bör därför läsas tidigt, om möjligt före kursstart. Skall läsas i sin helhet med undantag för kapitel 9 och 10 som kan läsas översiktligt.
Fastighetsköp. Grauers F, Juristförlaget, tjugoandra upplagan, 2021.
Skall läsas i sin helhet men kapitlen 5 – 6 kan läsas översiktligt.
” Köp av bostadsrätt med en introduktion till förmedlingsarbetet” av Lars Tegelberg. Norstedts Juridik 2021 andra upplagan.
Läses i sin helhet.
I detaljschemat för kursen finns läsanvisningar till de olika föreläsningarna. Dessa anvisningar täcker inte vad som skall läsas in enligt nedan, utan är mer en vägledning till de centrala moment som behandlas på respektive föreläsning. Nedan följer alltså de allmänna kraven. Låt mig också säga att trots att en hel del av kurslitteraturen är färsk så har lagstiftaren hunnit springa ifrån författarna, exempelvis genom att GPDR ersätter personuppgiftslagen och att Allmänna reklamationsnämndens uppgifter har tagits över av Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd. Dessa förändringar kommer att behandlas under föreläsningarna, men notera alltså dessa när de förekommer och notera gärna dessa i kurslitteraturen så det inte blir knepigt vid tentan.
**Referenslitteratur**
Referenslitteraturen ingår inte i den obligatoriska kurslitteraturen men du måste inhämta kunskaper motsvarande de som anges i nedanstående läsanvisningar.
”Civilrätt” av Malmström m.fl. Liber, tjugosjunde upplagan. Liber förlag.
För att kunna följa undervisningen måste du ha åtminstone grundläggande kunskap i civilrätt. Framför allt gäller det avsnitten i boken om personrätt, avtalsrätt, särskilda avtalstyper. fastighetsrätt och avsnittet om panträtt, nyttjanderätt och servitut. Någon särskild undervisning på detta avsnitt kommer inte att ges på föreläsningarna utan kunskaperna förutsätts. Också dessa grundläggande kunskaper bör inhämtas tidigt för att du ska ha utbyte av undervisningen.
”Familjerätt för fastighetsmäklare” av Folke Grauers. Juristförlaget i Lund, andra upplagan, 2012.
Viktigast är kapitlen 1 och 4 om make- sambogodkännande vid äktenskap och samboförhållanden.
”Nyttjanderätt” av Folke Grauers, Juristförlaget i Lund, fjortonde upplagan. Kapitlet om hyra kan läsas översiktligt med undantag för avsnittet om övergång av hyresrätt som ska läsas in. I övrig ska boken läsas i sin helhet.