Globala skogar och beslut om markanvändning
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0277-20097 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0277
Läsåret 2022/2023
Globala skogar och beslut om markanvändning (SG0277-20113)
2022-12-02 - 2023-01-15
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0277 Globala skogar och beslut om markanvändning, 7,5 Hp
Global forests and land-use decisionsÄmnen
Skogsvetenskap SkogsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande 120 hp inklusive- 60 hp skogsvetenskap eller
- 60 hp skogshushållning eller
- 60 hp skogsbruksvetenskap eller
- 60 hp i biologi eller
- 60 hp i miljövetenskap eller
- 60 hp i landskapsarkitektur eller
- 60 hp i lantbruksvetenskap eller
- 60 hp i naturresurshantering eller
- 60 hp i naturgeografi eller
- 60 hp i statsvetenskap
och
Engelska 6.
Mål
Det övergripande syftet med denna kurs är att ge en fördjupad förståelse för skogar och dynamiken kring skog och markanvändning i olika delar av världen. Under denna fem veckor långa kurs kommer studenterna att tillämpa konceptuell förståelse och aktivt engagera sig i evidensbaserade dialoger om hur beslut från olika intressenter påverkar implementeringen av markanvändning. Fokus är på den globala södern, men kursen inkluderar även jämförande europeiska perspektiv. Nyckeln ligger i identifiering och tolkning av viktiga faktorer och aktörer bakom förändringen i markanvändningen inom ramen för hållbar skogsförvaltning. Studenterna får en inblick i historiska samband, nutidens komplexitet och framtida scenarier kopplade till markanvändning i skogliga landskap, inklusive urbana områden och områden som bebos av ursprungsbefolkningar. Denna analys kommer att baseras i ett vidare perspektiv på hur strategiskt beslutsfattande kan hjälpa till att hantera konsekvenserna, till exempel bevarande av biologisk mångfald, förändringar som orsakas av markanvändning, avskogning, plantager och urbanisering. Nyckelbegrepp i kursen omfattar skogs- och samhällsvetenskap, socio-politiska ramar, beslutsfattande i komplexa markanvändningsfrågor, förhandlingar med flera intressenter, fallstudier, och etiska övervägningar.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
kritiskt analysera de viktigaste drivkrafterna, inklusive aktörer och strukturer, för förändringar i skogsmarkanvändningen
demonstrera förmåga att holistiskt jämföra fallstudier i skog och markanvändning i globala södern och Europa
visa kunskap om olika intressenter och deras strategiska markanvändningsbeslut
använda relevanta och kreativa kommunikationsverktyg/medier för att förmedla komplexa fall
visa integritet och etik vid analys av omtvistade markanvändningsfrågor
tillämpa fallstudiemetoder för att undersöka de fältbaserade scenarierna.
Innehåll
Skogs- och markanvändningsändringar drivs globalt av ökat marknadsvärde för virke, jordbruksgrödor och mineraler. Konsekvenserna av dessa förändringar påverkar ekosystemen avseende biologisk mångfald, samt försörjning av mat, vatten och skydd för miljarder människor, särskilt utsatta samhällen. Denna kurs är utformad för att erbjuda möjligheter att utforska olika intressentperspektiv när de formulerar, förespråkar, delar och genomför strategiska beslut om skog och markanvändning med fokus på den globala södern men också med inslag av europeiska exempel. Studenterna kommer att analysera komplexa frågeställningar i direkt kontakt med vetenskapliga experter samt representanter från multilaterala/bilaterala organisationer, regeringar, tankesmedjor, skogsindustrier, forum för markrätt, media, konstnärer samt civil samhället. Kursen utforskar möjliga sätt att stärka partnerskap för att uppnå lösningar som är rättvisa (t.ex. med hänsyn till etnicitet, kön och social integration) och etiska avvägningar på lång sikt, i linje med Agenda 2030. I denna kurs kommer studenterna att arbeta med litteraturgenomgång, fältbaserade jämförande fallstudier som analyser akuta problem såsom kollektiva skogs- och markbesittningsrättigheter, restaureringar eller "mark stölder". Seminarier är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd muntlig och skriftlig redovisning av inlämningsuppgifter samt fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Literature for autumn semester 2023, kindly check the Canvas page for the course