Vetenskapsteori och metod
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SV0005-30131 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SV0005
Läsåret 2024/2025
Vetenskapsteori och metod (SV0005-30139)
2025-01-20 - 2025-02-19
Läsåret 2022/2023
Vetenskapsteori och metod (SV0005-30097)
2023-01-16 - 2023-02-15
Läsåret 2021/2022
Vetenskapsteori och metod (SV0005-30298)
2022-01-17 - 2022-02-17
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0005 Vetenskapsteori och metod, 7,5 Hp
Science theory and methodÄmnen
Skogsbruksvetenskap Matematisk statistikUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Vetenskapsteori | 2,0 | 0202 |
Statistik | 2,0 | 0203 |
Uppgift | 3,5 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och- Matematik 3b/3c alternativt Matematik C.
Mål
Syftet med kursen är att ge grundläggande förståelse för vetenskaplig teori, metod och tolkning av data samt ge praktiska färdigheter i numerisk analys.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
redogöra för vetenskapsteoretiska traditioner och begrepp samt beskriva vetenskapliga synsätt och etiska aspekter på vetenskap
beskriva forskningsprocesser samt beskriva kvalitativa och kvantitativa metoder för datainsamling och analys
genomföra litteratursökning och förklara skillnaden mellan olika typer av litteratur
sammanfatta resultat och kritiskt granska grundläggande statistik i vetenskapliga artiklar
muntligt argumentera och föra vetenskapliga resonemang
beskriva metoder för försöksdesign och datainsamling
redogöra för grundläggande statistisk terminologi
tillämpa deskriptiv statistik, konfidensintervall samt hypotesprövningar
tolka erhållna statistiska resultat och sätta dem i sitt sammanhang
genomföra grundläggande statistisk analys med hjälp av relevant programvara.
Innehåll
Kursen behandlar grundläggande vetenskapsteori, etik och vetenskapliga metoder samt ger förståelse för vetenskapliga synsätt samt skillnaden mellan vetenskap och pseudovetenskap. Genusperspektiv på forskning och vetenskap behandlas. Under kursen ges tillfällen att öva på färdigheter i argumentation och vetenskapliga resonemang. Forskningsprocesser beskrivs och vissa enskilda moment inklusive litteratursökning, sammanställning och statistisk analys, praktiseras. Kvalitativa och kvantitativa metoder, inklusive grundläggande statistiska metoder, med tillämpningar inom skogsvetenskap och biologi behandlas.
Kursen genomförs med föreläsningar, seminarier och praktiska övningar. Seminarier och vissa datorövningar är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination
Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursplanen är uppdaterad i enlighet med Utbildningsnämndens beslut 2021-02-11 (§§ 9-10) om huvudområdet Skogsbruksvetenskap och om examenskrav (SLU.sfak.2021.3.1.1-22). Den ersätter därmed SG0264, fastställd av Programnämnden för utbildning inom skog (PN-S) 2020-11-11 (SLU.sfak.2020.3.1.1-447), pga ändrat huvudområde.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
1) Introduktion till vetenskapsteorin
**Författare: **Lars-Göran Johansson
**ISBN: **978-91-7235-114-1
**Kommentar: **Boken ger en införing i vetenskapsteori utan att kräva några filosofiska förkunskaper, men knyter an till olika vetenskaper. De gemensamma dragen i olika vetenskaper betonas, men läsaren får samtidigt en bred överblick över olika former av vetenskaper. Boken är därför användbar oavsett vilken vetenskap man primärt är mest intresserad av. I tretton kapitel behandlas: vetenskapens framväxt; begreppet kunskap; hypoteser och hypotesprövning; vetenskapliga data; kvantitativa och kvalitativa metoder; orsaker och korrelationer; förklaringar; förklaringar i samhällsvetenskaperna och humaniora; vetenskapliga lagar; kropp medvetandeproblemet; teorier, modeller och verkligheten; teorier om vetenskapens utveckling; vetenskap och värderingar.
**Länk (exempel): **https://www.bokus.com/bok/9789172351141/introduktion-till-vetenskapsteorin/?source=googleps&gclid=EAIaIQobChMI4py70tek9AIVEEeRBR1McQY_EAQYAiABEgJni_D_BwE
- Data and Models, 5th edition
** Författare:** De Veaux, Velleman and Bock
ISBN: 9781292362212
Kommentar: Boken kommer även att användas på senare kurser - för programstudenter.