Södra Sveriges skogar och landskap
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SV0013-50060 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SV0013
Läsåret 2022/2023
Södra Sveriges skogar och landskap (SV0013-50026)
2023-06-05 - 2023-07-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0013 Södra Sveriges skogar och landskap, 7,5 Hp
Southern Sweden´s forests and landscapesÄmnen
Skogsbruksvetenskap Biologi Skogsbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Minst 60 hp på grundnivå inom ämnena skogsbruksvetenskap och/eller biologi inkluderande minst 5hp ekologi samt 2hp botanikMål
Målet med kursen är att ge studenten kunskaper i sydsvenska skogars ekologi och skötsel. Kursen fokuserar speciellt på sydliga lövskogar och brukande mot flera mål i ett socialt och ekonomiskt sammanhang med många olika intressenter och annan markanvändning än skogsbruk.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
identifiera och beskriva de vanligaste vegetationstyperna i sydsvenska lövskogar samt växtarterna som karaktäriserar dessa, inklusive örter, gräs, träd och buskar
beskriva hur klimat och markanvändning har påverkat vegetationen i Sydsverige sen förra istiden, samt hur markanvändningen har utvecklats under de senaste århundradena
redogöra för de vanligaste lövträdens/lövskogarnas ekologi och skogsskötsel samt hur trädens/skogens ekologi och virkesanvändning avspeglas i hur skogen sköts
beskriva barrträdens roll och skötsel i sydsvenska skogslandskap samt kontrastera gentemot norra Sverige
redogöra för hur markförhållandena varierar i landskapet och hur detta avspeglas i vegetationen, samt beskriva genom vilka processer träd och andra växter påverkar marken
identifiera skadorna av och beskriva ekologin hos några av de vanligaste sjukdomarna och skadegörarna på träd, samt peka ut åtgärder för att begränsa skadorna av dessa
beskriva hur olika typer av skogsägare med olika målsättning med sitt skogsbruk, brukar sin skog. Studenten ska dessutom kunna diskutera avvägningar mellan olika målsättningar och föreslå skogsskötselåtgärder utifrån dessa avvägningar.
Innehåll
Undervisningen sker huvudsakligen i fält med inslag av studiebesök hos olika markägare och organisationer. Under kursen besöker vi många olika skogs- och naturtyper där vi varvar lärarledd undervisning med små och större uppgifter som studenterna får jobba med i grupper av varierande storlek. Vi lägger speciell vikt vid de skogsekosystem som är unika för södra Sverige ur ett nationellt perspektiv. Vidare får studenterna möta skogsägare och organisationer med olika målsättningar med sitt ägande/brukande samt diskutera avvägningar mellan skogens olika nyttor och risker förknippat med brukandet. Närvaro vid samtliga kursmoment är obligatorisk och ett krav för godkänd kurs.
Det skogsbruksvetenskapliga innehållet är fördelat på delområden enligt följande:
5 hp Naturliga processer
1,5 hp Mål, planering och policy
1 hp Arbetsprocesser
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Aktivt deltagande i samtliga obligatoriska moment samt godkända muntliga och skriftliga redovisningar.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är helt uppbyggd av fältstudier. I samband med dessa uppkommer kostnader för resor och logi som studenten förväntas att helt eller delvis betala själv. Mer information om detta publiceras på kurshemsidan.Deltagare förväntas vid kursens start ha grundläggande kunskaper i skogsskötsel, skoglig ekologi samt marklära.
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på. Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap