Skogsskötsel
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0031 Skogsskötsel, 15,0 Hp
SilvicultureÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Obligatoriska moment | 4,5 | 0001 |
Inlämningsuppgifter | 4,5 | 0002 |
Deltentamen 1 och 2 samt dubbellogg | 6,0 | 0003 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande i något av följande:- 30 hp i skogsbruksvetenskap, eller
- 30 hp i skogshushållning, eller
- 30 hp i skogsvetenskap.
Mål
Kursen syftar till att skapa förståelse för hur man bedriver en ändamålsenlig skogsskötsel, samt ge kunskap om framställning och hantering av skogsodlingsmaterial samt skötsel av skogsbestånd, utifrån samhällets styrmedel och skogsägarens mål.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för, planera, organisera och kostnadsberäkna olika skogsskötselåtgärder
- planera, organisera och utvärdera åtgärder för att nå god miljöhänsyn samt behärska metoder för att motverka uppkomsten av skador på växande skog, mark och vattendrag
- redogöra för skogsträdsförädling respektive framställning, lagring och distribution av skogsodlingsmaterial, samt översiktligt beskriva aktuell forskning inom dessa områden
- planera och genomföra de vanligaste åtgärderna för att påverka skogens värdetillväxt samt motverka uppkomsten av skador på miljön i samband med detta
- föra ett resonemang om skogens ekosystemtjänster ur ett försörjande, stödjande, kulturellt och reglerande perspektiv
- redogöra för skogsägares olika mål samt identifiera olika behov av rådgivning till skogsägare och andra skogliga aktörer
- föreslå aktiva åtgärder för skogsskydd samt behärska metoder för att förebygga skador
- redogöra för egenskaper och försörjnings- och redovisningskedjor för skogliga produkter såsom timmer, massaved och biobränslen samt kunna planera, organisera, kostnads- och intäktsberäkna uttag av sådana produkter
- söka, kritiskt granska och bearbeta information samt förmedla framtagna resultat i enlighet med akademisk tradition.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Inom kursen behandlas framställning och hantering av skogsodlingsmaterial, samt skötsel av skogsbestånd. Utifrån skogsägarens mål och samhällets styrmedel, samt aktuellt kunskapsläge, ska studenten utforma förslag till olika skötselstrategier. Det kan exempelvis handla om att prioritera virkesproduktionen, anpassa skötsel för att gynna skogens biodiversitet, eller att anpassa skogen för rekreation och hälsa.
Genomförande
Kursen har en yrkesförberedande inriktning med ett betydande inslag av fältövningar, exkursioner och andra undervisningsinslag. Stor vikt läggs vid planeringsövningar i fält, laborationer, fördjupande projektarbeten, studiebesök och möten med forskare och yrkesverksamma från skogsbranschen. Kursen innebär även möjlighet till fördjupning inom olika delområden. Därtill ska den studerande kunna tillgodogöra sig faktakunskaper med hjälp av såväl vetenskapliga publikationer som av engelskspråkig facklitteratur.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser
- informationskompetens
- kritiskt tänkande
- problemlösning
- vetenskapliga metoder
- teknikanvändning
- muntlig kommunikation
- skriftlig kommunikation
- samarbete.
Följande moment är obligatoriska
Kursens tillämpade inriktning och det betydande inslaget av aktiviteter där kunskap omsätts till praktisk handling innebär att kursen innehåller obligatoriska moment i form av
- fältövningar
- laborationer
- gästföreläsningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända skriftliga tentamina.
- Godkända muntliga och skriftliga redovisningar.
- Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är en av de åtta obligatoriska kurser som ingår i skogsmästarprogrammets första två år. Kursen kan inte läsas på distans eller som fristående kurs.Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan