Analys av hållbar virkesförsörjning
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0045 Analys av hållbar virkesförsörjning, 15,0 Hp
Sustainable Wood Supply AnalysisÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande120 hp
10 hp skogsbruksvetenskap på avancerad nivå inom virkeslära/trävetenskap
20 hp skogsbruksvetenskap på avancerad nivå inom skogsteknologi, innehållande industriell försörjningsplanering och/eller operativ leveransstyrning
7,5 hp skogsbruksvetenskap på avancerad nivå inom skoglig fjärranalys och/eller inventering
5 högskolepoäng inom geografiska informationssystem (GIS)
Engelska 6.
Mål
Kursen syftar till att utveckla studenternas kunskap om hållbarhet och konkurrensförmåga i skogsindustriell råvaruförsörjning. Kursen ger förståelse av komplexa försörjningskedjor med alternativa råvarukällor samt bemästrande av metoder för att hantera osäkerheter och oförutsedda händelser.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- utveckla regionala skogliga scenarier och analysera motsvarande trender för virkestillgång
- analysera effekterna av osäkerhet, t.ex. förändring i klimat eller policy, på virkestillgången
- modellera effekterna av scenarierna på industriers försörjningssäkerhet och konkurrensförmåga
- analysera effekterna av försörjningssystemets utveckling på konkurrensförmågan
- välja och tillämpa relevanta försörjningsscenarier för fallstudier av industriell hållbarhet och konkurrenskraft
- utveckla och kritiskt utvärdera försörjningsstrategier för fallstudier där väsentliga risker finns för förändrade förutsättningar i både tillgång och efterfrågan.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Kursen har fokus på analys av framtida skogsindustriella försörjningsscenarier och hur man bemöter dessa med försörjningsstrategier som säkrar långsiktig råvarutillgång och konkurrensförmåga. Detta sker genom teori- och övningspaket, som även tränar studenternas förmåga att kunna utvärdera hållbarheten i försörjningsstrategier för en skogssektor under konstant utveckling.
Genomförande:
Kursen är indelad i tre delar. Inledningsvis fokuserar kursen på metoder för simulering av framtida försörjningsscenarier (del 1) samt analyser av industrins försörjningssäkerhet och konkurrensförmåga (del 2). Dessa metoder tillämpas sedan i fallstudier (del 3) som utgör en stor del av kursen där studenterna självständigt analyserar olika vägval inom försörjning för både existerande och nya industrier. I fallstudierna analyseras försörjningsscenarier, försörjningssäkerhet och konkurrenskraft över tid i ett gemensamt forum för strategisk respons på förändringar i omvärldsfaktorer.
Kursen formas kring praktiska övningar varvat med litteraturseminarier. Fallstudier genomförs stegvis med periodvisa ändringar i förutsättningar och avstämning i kursens gruppgemensamma forum.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: Kritiskt tänkande, problemlösning, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation, samarbete, tidsplanering/hantera tidsramar
Följande moment är obligatoriska: Övningar, fallstudier samt vissa seminarier.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom arbetslivs-/yrkesanknytning i program-/kursutveckling tillsammans med ett externt programråd av arbetsgivarrepresentanter, samt genom gästföreläsningar och övningsmaterial från skogsnäringen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända muntliga och skriftliga redovisningar.
Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ingår i mastersprogrammet Industrial Wood Supply Management. Den bygger vidare på föregående kurser i programmet genom att syntetisera den uppnådda kärnkompetensen i virkesförsörjning med spetskompetensen i digitala analyser. Den är den sista kursen innan mastersarbetet, och utgör programmets syntes-/capstonekurs där avancerad analys kan grundas på djupgående förståelse för skogsindustriella försörjningssystem. Kursen kan genomföras helt på distans. Undervisning sker dock från campus i Umeå, där infrastruktur tillhandahålls för studenter som är fysiskt närvarande. Kursen ges tillsammans med institutionen för skoglig resurshushållning.Det särskilda behörighetskravet inom virkeslära/trävetenskap kan uppfyllas genom programkursen SV0047 Råvaruegenskaper och förädlingsprocesser, behörighetskravet inom skogsteknologi kan uppfyllas genom programkurserna SV0048 Skogsindustriell försörjningsstrategi och SV0049 Operativ styrning av virkesleveranser, samt behörighetskraven inom fjärranalys kan uppfyllas genom programkursen SV0065 Fjärranalys och inventering.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogens biomaterial och teknologi