Policy och styrning av skogar
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0066 Policy och styrning av skogar, 7,5 Hp
Policy and governance of forestsÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp inklusive 15 hp skogsbruksvetenskap varav 7,5 hp inom skogsbruksvetenskapens delområde Mål, planering och policy samt Engelska 6.Mål
Målet med kursen är att studenten ska utveckla kunskap i viktiga nyckelområden inom policy- området med anknytning till skog ur ett internationellt perspektiv.
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna
- beskriva och analysera den internationella skogssektorn med fokus på: ekonomi, ekologi och sociala värden
- beskriva aktörer inom international skogspolitik
- identifiera, analysera och utvärdera internationell policy och juridiska ramverk som påverkar skog och skogsbruk. Detta inkluderar olika rättskällor, internationella överenskommelser, frivilliga ramverk (såsom certifiering), och icke-bindande överenskommelser
- kritiskt granska och tolka relationen mellan nationell lagstiftning och policy med internationell lagstiftning och policy genom att använda internationella initiativ relaterat till skog
- förklara och applicera teorier inom governance på skogliga exempel
- uppvisa en god förmåga att i tal och skrift argumentera kring relevanta skogliga policyfrågor.
Innehåll
Kursen syftar till att ge studenten kunskap om teorier och modeller för styrning av skog och skogsbruk i ett internationellt perspektiv och samtidigt skapa en förståelse för hur internationell policy och juridik, processer och policybaserade aktörer påverkar skog och skogsbruk på nationell nivå. Fokus ligger på relevanta begrepp inom internationell policy och lagstiftning, med koppling till nationella skogssektorn.
Viktiga multilaterala överenskommelser som påverkar skog och skogsbruk diskuteras, till exempel icke-bindande policyinstrument och FN-konventioner som Parisavtalet och Konventionen om biologisk mångfald samt andra relevanta internationella överenskommelser som REDD+, FLEGT. Dessutom behandlas andra internationella samarbeten som relaterar till skog och skogsbruk, t.ex. frivilliga certifieringar som Forest Stewardship Council (FSC).
Kursen inkluderar även en diskussion om marknads- och icke-marknadsbaserade policyinstrument samt juridiska verktyg, för att förstå hur internationell policy och juridik påverkar skogsförvaltning på nationell nivå.
Genomförande:
Undervisningen baseras på föreläsningar, fallstudier, seminarier, gästföreläsningar, muntliga presentationer och skriftliga inlämningsuppgifter. Aktiviteter kan vara individuella eller genomföras i grupp.
Följande moment är obligatoriska:
- vissa föreläsningar
- seminarier.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom
- externa föreläsningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd muntlig och skriftlig redovisning av projektarbete samt fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
SLU är certifierat i enlighet med PRIME-principerna, Principles for Responsible Management Education (http://www.unprme.org/). Vidare är SLU miljöcertifierat enligt ISO 14001. En stor del av våra kurser omfattar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till triple bottom line, miljömässigt socialt och finansiellt värdeskapande. För att ytterligare stärka detta har vi specifika hållbarhetsmål för utbildningen. Studenter är välkomna att föreslå åtgärder avseende kursens innehåll och genomförande som leder till hållbarhetsförbättringar för miljön. För mer information, se webbsidan www.slu.se.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogsekonomi